01 май 2010

Посейдон

Дълбоко в морската бездна се намира чудесният дворец на земетръсеца Посейдон., великият брат на гръмовержеца Зевс. Властва над моретата Посейдон и морските вълни се подчиняват и на най-малкото движение на неговата ръка, въоражена със страшен тризъбец. Там, в морската дълбочина живее Посейдон с прекрасната ти съпруга Амфитрита, дъщеря на морския мъдрец-тайноведец Нерей, който властителят на морксата шир откраднал от баща й. Той я съзрял веднъж, когато играела хоро със сестрите си на остров Наксос. Запленен от красотата й, богът на морето пожелал да я отвлече със своята колесница. Но Амфитрита се укрила при титана Атлас, който държи върху яките си плещи небесния свод. Дълго не можел да намери Посейдон прекрасната дъщеря на Нерей. Най-сетне делфинът му казал къде е нейното скривалище.
За тази услуга Посейдон го сложил всред небесните съзвездия. После Посейдон отвлякъл прекрасната Нереева дъщеря и се оженил за нея. От тогава живее Амфитрита с мъжа си в прекрасния подводен дворец. Високо над двореца шумят морските вълни, сонм морски богове заобикалят Посейдон, подчинени на неговата воля. Между тях е сина на Амфитрита и Посейдон – Тритон, който с гръмовния звук на своята тръба от раковина предизвиква страшни морски бури. Всред божествата се намират и прекрасните сестри на Амфитрита – нереидите. Посейдон властва над морето. Когато той на своята колесница, теглена от дивни коне, препуска по морето, вечно шумящите вълни се отдръпват и дават път на повелителя Посейдон. Равен по красота на самия Зевс, бързо се носи той по безбрежното море, а около него играят делфини, риби изплават от морските дълбочини и се тълпят около колесницата му. А когато размахне Посейдон страшния си тризъбец, тогава като планини се надигат морските вълни, покрити с гребени от бяла пяна, и в морето бушува свирепа буря. С плясък се удрят тогава морските вълни о скалистия бряг и разтърсват земята. Но стига да простре Посейдон своя тризъбец над вълните и те се укротяват. Утихва бурята, отново морето е спокойно, гладко като огледало и едва чуто плиска на морския бряг. Много божества заобикалят великия Зевсов брат. Всред тях е морският мъдрец Нерей, който знае всички съкровени тайни на бъдещето. На него са чужди лъжата и измамата. Само истината открива той на богове и смъртни. Мъдри са съветите, който дава опитния старец. Има петдесет прекрасни дъщери. Весело лудуват младите нереиди всред морските вълни, блестейки с божествената си красота. Хванали се за ръце, те изплават една след друга от морската бездна и заиграват хоро на брега под лекия плясък на бавно пристигащите вълни и спокойното море. Те покровителстват мореплавателя и му осигуряват щастливо плаване и бдят над него денем и нощем. Между морските божества е и старецът Протей, който мени по свое желание своя образ като морето и се превръща в различни животни и чудовища. И той е пророкуващ бог, трябва само да го изненадаш, да му се наложиш и той ще ти откие тайната на бъдещето. Тук е още Главк – покровител на моряците и рибарите, също пророкува. Често изплава от морските дълбочини на повърхността и разкрива бъдещето и дава мъдри съвети на смъртните, които кръстосват моретата. Могъщи са всички морски богове, голяма е тяхната сила, но над тях всички властва великият Посейдон. Всички морета и всички земи за обгърнати от белославия Океан – бог титан, равен на самия Зевс по почит и слава. Той живее далеч, на границите на света, и земните дела на тревожат сърцето му. Три хиляди синове – речни богове има Окен и три хиляди дъщери- океаниди, богини на потоци и извори, има Океан. Синовете и дъщерите на великия бог Океан носят благоденствие и радост на смъртните чрез своята вечно животворна вода; с нея те напояват цялата земя и всичко живо върху нея.

Н.А.Кун - Старогръцки легенди и митове
  • Митологичните източници относно живота на Посейдон преди войната на боговете с титаните се разделят на два лагера: Според едните, Посейдон, подобно на Зевс, не бил погълнат от баща си, а бил скрит от Рея и отгледан на остров Родос. Според другите, той бил жертва на същата съдба като трите си сестри и брат си Хадес.
ЛЮБОВНИ АФЕРИ:

Деметра:

Посейдон пожелал да има богиня Деметра, но тя не проявила интерес към него и за да скрие себе си от нахожденията му, превърнала се в красива снежнобяла кобила. Това било лош ход от нейнат страна, тъй като Посейдон, така или иначе, я разпознал, превърнал се и той в красив жребец. От съюза им се родил Арион - жребец, който, обаче можел да говори.

Медуза:

Медуза някога била красива девойка, която пленявала сърцата на смъртни и богове. Посейдон също бил пленен от нея, вероятно и тя от него, харесали се явно. Двамата отишли в храма на Атина, където презентирали гледки, с които една девица като богинята-войн не била свикнала. Нейното отмъщение за оскверняването на свещения й храм било строго и жестоко - тя превърнала Медуза в чудовище-горгона, което вкаменявало с погледа си всеки, който дръзне да го погледне.


Няма коментари :

Публикуване на коментар