01 май 2010

Гея


-->
Гея е протогена на земята, тя е един от първичните елемтни, заедно със въздуха, морето и небето, които са се появили още в началото на сътворението. Тя е великата майка на всичко: небесните богове са възникнали от нейния съюз с Уран – небето, всички морски богове са възникнали от нейния съюз с Понт (морето), гигантите – от сливането й с Тартара (бездната), а всички смъртни същества са част от нейната земна плът.
В митовете Гея е основен опонент на небесните богове. Първо тя заговорничела срещу съпруга си, Уран (Небето), който бил оковал нейните синове, титаните, в утробата й. Когато Кронос, най-младия и най-хитрия от титаните, благодарение на нейния съвет, взел властта над света, тя заговорничела срещу него поради същите мотиви и се съюзила със Зевс, сина на Кронос. Накрая между нея и Зевс възникнал конфликт, тъй като той хвърлил титаните в Тартара. Съпротивлявайки се, тя първо създала гигантите, а по-късно чудовището Тифон в опити да му отнеме властта на света, но този път това не се случило.
В дреногръцката космология Земята се считала за плосък диск, който бил заобиколен от всички страни от голямата река, наричана Океан. Над Земята се издигало небето, а под нея се намирала бездната на Тартара. Гея поддържала планините и реките на гърдите си.
Гея е изобразявана по гръцките вази като приятно закръглена жена, наполовина показала се от земята, а в мозаечното изкуство, често в цял ръст, облечена в зелено, а понякога придружена и от духовете на зърното, които били наричани Карпои.

За повече информация: Произход на света и боговете

Няма коментари :

Публикуване на коментар