17 септември 2011

Нива на съзнание

Всеки от нас, естествено, е забелязал разликата между познатите си хора - поведението им, развитието на ценностната им система, до колко техните разбирания са "еволюирали" и до колко тези разбирания ги приближават до Божественото. Душите ни се различават, не само по своята същност и различните кармични цели, но и по отношение на тяхното развитие. По отношение на Вселената, ние не сме равни. Равенството е понятие, измислено от човека, но отвъд нашето общество, в природата и по отношение на духовното, равенство няма. Нивото на проявление на душата е именно един вид индикатор до къде сме стигнали ние с духовното си развитие - в един широк план, по отношение на сегашния и предишните животи, по отношение на всичко, което душата ни е постигнала. Нивата на проялвение принципно са 4, като със всяко изминато се приближаваме повече до Божественото, но е грешно да мислим че непременно за един живот трябва да минем едно или нещо такова. Строго индивидуално е за всеки човек как ще постигне духовното си развитие. Между тези четири главни нива има много други, по-малки като единици. Колкото по-високо ниво на проявление достига нашата душа, толкова по-добре разбираме законите на вселената и толкова по-способни сме да манипулираме енергиите около себе си и да ги поставяме в определен ред. Човекът е творец, човешката душа е творец, всеки от нас носи тази частичка на сътворение в себе си, но ако вие бяхте Вселената, нямаше да давата не малките деца да мацат по стените на къщата ви, наравно с умелите  художници. Затова и хората от по-ниските нива не умеят управляват енергиите на Вселената, но нито им трябва, нито имат няккаъв интерес към това, затова можем да заключим, че всичко е наред.

Нивата на съзнание е трудно да се определят. Трябва да познавате човека, да имате наблюдения над него, с какво се занимава, какви са схващанията му, за да разберете нивото на съзнанието му. Тези неща няма да се индикират по никакъв начин от наталната карта, с карти Таро, пак, с трудности може да разберете нещо по отношение на това, най-лесният начин е просто да поговорите човека и да го опознаете, за да разберете повече за него. Важно е да се отбележи, че отделните планети имат самостоятелни нива на съзнание и това, че един човек, например, има 3 ниво Меркурий и е усвоил на прилично ниво уроците, които тази планета дава, не му пречи да има планети в хороскопа си в не толкова цветущо състояние.
Първо ниво на съзнание е най-ниското възможно ниво. Характерно за тези хора е, че те са много егоцентрични. Тях не ги интересуват нито семейството, нито "приятелите им", за проблеми от глобална значимост, да не говорим. Донякъде това е един своеобразен Бай Ганьо, който гледа само личния си интерес. Те могат да имат пак добро възпитание и навън егоистичните им намерения да не личат, но в главата им мислите са Бай Ганьовски. Те са консуматори, не ценят нищо в дългосрочен план, за тях всичко е ресурс и имат интерес само от нещата, от които може да се възползват. Подобни хора са способни да правят престъпления на лягане и на ставане по простата причина, че те не осъзнават, че това са някакви лоши простъпки. Намират всичкол което правят, за нормално. Въздържат животинската си натура, също подобно на животните, само защото се страхуват да не бъдат наказани. Тези хора открито, отявлено защитават интересите си по много агресивен начин, място за компромис и толеранс в тяхната душа просто няма. За тях целия свят е враждебен, те биха били спокойни само ако можеха да го затрият с един удар, или още по-добре, да го управляват. Аналитичност и далновидност липсват. Интересите са насочени само към неща от материалната сфера - пари, секс (на едно животинско ниво), ядене, пиене, позиция в живота, защото си мислят, че всички трябва да уважават тяхната личност, която е центъра на живота, света, слънчевата система, вселената и т.н.
Хубавото в случая е, че подобни хора се контролират лесно. Да, те могат да се издгнат до ръководни длъжности, просто защото се превръщат в послушни "кучета" на шефа си и правят всичко, което той каже, без да питат, да мислят и т.н. Това е така, защото вътрешно в себе си те знаят, че не са достатъчно добри за този пост, не го заслужават и треперят, за да не го изгубят.
Хора от първо и четвърто ниво, чисто, се срещат доста рядко на този свят. На второ ниво на съзнание, човекът все още не е дорасъл да отвори душата си, за да мисли по общностните и обществените проблеми. Тук той се отваря в един тесен кръг, който засяга семейството му. Повечето хора, които живеят в момента на тази планета са именно представители на второ ниво. Сами виждаме, като се оглеждаме в света как всеки гледа да уреди своите хора, а всичко останало  дългосрочните последици за другите не го интересуват. Остава валидна и тук тезата, че човекът е преди всичко завладян от едни практически проблеми. Сив човек, das man, който не вижда по-далеч от ежедневните си проблеми. За него има работа - у дома - телевизия - спане. Започва да навлиза някаква духовна тенденция на този човек, да се занимава със себе си, но не е нито достатъчно силна, а както казахме, проблемите по отношение на простяното пране навън са доста по-водещи. Това е човекът, който ще си пусне телевизора да гледа някой тъп, безмозъчен филм, вместо да прочете хубава книга. Тези хора не са способни на творят, те просто представляват някаква сянка, или някакво ехо, което следва установените общи тенденции. В пълна сила за тях важи правилото "направих така, защото и другите правят така".
От положителната страна трябва да посочим наличието все пак на някаква грижа и толеранс към един ограничен кръг от хора, но тези хора се превръщат в единствения смисъл в живота на представител на второ ниво. За тях смисъла на живота е да се ожениш (омъжиш), да си народиш деца, да гледаш да имаш пари да ги изгледаш и това е всичко. Не виждат по-далече от този тесен кръг около себе си, а понякога им се иска. Децата тук са основната линия на съществуване - затова ще видите как съседка не дава на съседката си едно яйце назаем, но в същото време за детето си е готова на място да пукне от глад. Обяснимо, все пак, това е скелетът на човечеството, тези хора съществуват, за да има възпроизводство, да продължава човешкия вид да съществува. Те умеят да запазват нещата, във всеки един аспект - информация, знания (ако им ги поднесеш в подходящ вид), но само повтарят това, което са научили. Никаква самостоятелна мисъл.
По отношение на "семейните ценности" при такива хора, семейството им прилича на акционерно дружество, където винаги всеки си има някакви скрити мотиви, които преследва, но вместо да води война с другите, за да получи това, което иска, просто става дипломатичен и прави по някой компромис от време на време, за да може после пак да иска нещо от другия.
Липсва всякаква жертвоготовност, нещата за такива хора опират винаги до пари. Ей го на, глупавите коментарчета, които четете, че някоя си поп-фолк дива "сме й завиждали, и нея не я интересувало нашето мнение, тя си живеела хубавия живот, защото имала пари, а ние нищо нямаме и затова сме комплексирани" се пишат именно от такива хора. Парите, и по-скоро тяхното количество, за тях за измервател за успеха в живота. Няма значение как си ги постигнал, имаш пари, значи си тарикат, значи си успял. Нямаш пари - нищо не си направил в този свят, за нищо не ставаш. Липсва честност, когато си честен с един такъв човек, той започва да се съмнява дали ти всъщност нямаш някакви по-скрити надълбоко мотиви, по някакъв начин да се възползваш от него по-късно за по-изгодно и той започва да мисли. Ако все пак заключи, че ти си "човекът пълна трагедия, който е, хахаха, ЧЕСТЕН", честност няма смисъл да очакваш, просто този представител на второто ниво ще намери начин да се възползва от честността ти за лични облаги.
Третото ниво на осъзнатост е, да кажем, десетина процента от целокупното население на планетата.
Това е нивото, в което истинските духовни ценности са готови да покълнат и да покажат връхчетата си над почвата. Истинския смисъл на любов и приятелство човек може да намери едва когато душата му достигне до това ниво. За горните две нива си важи така развявания напоследък принцип "че нямало любов, нямало приятелство, имало само взаимни интереси". Да, така е, за болшинството от тази планета има само удовлетворяване на взаимни интереси и те наистина трябва да почакат доста дълго да усетят истинския смисъл на тези думи.
Тези хора имат дълбок, искрен интерес към хора извън тяхното семейство. Обичат да общуват, да наблюдават хората и реакциите им - това са все индикации, че душата ви е достигнала това ниво. Всъщност, ако четете това, вероятно и това е индикация, че сте достигнали едно такова ниво. Интересите по отношение на духовност, "да гледате със сърцето си", вярата в нещата, които не можете да видите с очите си, това са все неща, които изискват душата ви да е достигнала поне трето ниво на съзнание.
Приятелствата и любовта се оповават на общи ценности, идеали, оповават се на чувството любов, на желанието ви наистина да надникнете и да разберете същността на този човек.
Трето ниво на съзнание е всъщност онова, което наричаме "човек" в един хуманитарен смисъл. Не човек като вид, представител на Бозайниците (каквито са първите две нива), ами Човек, с ценности, идеали, който не действа само според инстинктите си.
На това ниво човекът осъзнава многоликостта на Любовта, че тя не може да бъде изпитвана само към децата, както беше в предното, второ ниво на съзнание.
Трето ниво на съзнание е един истински Гражданин на обществото, който се интересува от неговите проблеми. Той осъзнава простичката истина, че докато другите са зле, той не може да бъде добре. За да бъде добре той, трябва да бъдат добре и хората около него. Той започва така да се грижи за всчко около себе си, да допринася за развитието и подобряването на статута на общността, в която се намира. Замисля се над проблемите на хората и с какво може да им помогне, дори и ако те нямат нищо общо с него.
По отношение на твоческия процес, да представителят на Трето ниво е творец. Е, писанията му може би няма да пребъдат 2000 години и активно да се четат даже след това, те не съдържат толкова точно изказани универсални истини, но те имат художествена стойност и оригналност. Човекът започва да твори, защото започва да изпитва нуждата да го прави, а не защото някой го е заставил или поради някаква друга цел.
По отношение и на духовното развитие, да, човекът на това ниво е и творец на Вселената в един духовно-езотеричен смисъл. Енергийните вибрации на по-горните, невидими за физическите ни очи, тела, стават доста по-осезаеми и започва да се извършва един активен обмен между енергия от тях и енергия от Вселената, като колкото повече от тройката тръгваме към четворката, толкова по-осъзнат става този процес.
По отношение на астрологията, трето ниво прави някаква граница между това как може да се прояви енергията на планетите и специфичните зодикалани области. Естествено, в тази кратка статия няма да мога да направя обзор на всички знаци и промените, които настъпват, всеки човек, който се интересува от астрология може да почете малко и да помисли как може да "извади" тези характеристики за конкретен знак, като използва, естествено, и личните си наблюдения, но нека да дам няколко примера, за да стане напълно ясно. Да вземем Козирога, например. На нисша октава той е един обикновен инат. Голям инат. Той желае да властва над хората, изисква абсолютно подчинение и после ги използва, за да постигне някакви лични облаги. Трупа пари. Много е амбициозен, но амбицията цели да наложи, доколкото може, тиранията си над колкото се може повече хора. На по-висшата откава, Козирогът се превръща в един координатор. Той не е толкова шеф, владетел, колкото координатор - той знае кой ресурс как да използва, за да постигне максимум ефективност в процеса. Козирог на висша откава прави каквото трябва да се направи, него не го интересува цената - това означава, че е готов да действа даже в собствен ущърб, ако това е за благото на една по-голяма група. Скорпионът  е един много красноречив пример - нисшата октава скорпиони пият и правят секс на поразия, имат силна прозрителност по отношение на мотивите и слабите места на хората и обичат да ги удрят по тях, за да получат изгода от това. Те са може би и най-злите отмъстители, при нисша откава скорпион рано или късно отмъщението ще дойде, и независимо кога, ще бъде повече от ужасно. Висшата откава Скорпиони са може би едни от най-добрите окултисти, които познавам. Трупат много енергия в тялото си, умеят да стават лечители, със силната си интуиция им се отдава почти всеки гадателски метод, имат страхотна приницаемост за хората, която използват, за да ги разберат по-добре.  Раците на нисша октава са страхливци, лигльовци и бебета, които страдат от силни емцоионални изблици. На една по-висока откава успяват да уравновесят емоциите си, за да постигнат вътрешен мир и сигурност, да предложат огромна подкрепа на хората, които обичат, със силната си интуиция да прозрат всяка лъжа, на която ги подлагат. Освен това умеят бързо да се чистят, от негативните емоции, от лошата енергия, стига да пожелаят и наистина да вложат воля в това, което мислят да правят.
В четвърто ниво на проявление вече влизат индивиди, които се грижат за интересите на цяла нация или даже на целия свят. Мисля, че не е нужно да казвам, че това са изключително малко хора, но, струва ми се, техните имена завинаги се запомнят. Защото това са жертвоготовни, напълно жертвоготовни хора, за които смисълът на живота не е нищо повече от това да помогнат на другите около себе си, с каквото могат. Такива са националните герои, основоположниците на световните религии.
Личния интерес тук е напълно изоставен, до такава степен, че например за такива хора техните деца са равни на другите деца. Тоест няма разлика между лично и обществено - общественото се е превърнало в лично. И не защото човека се е насилил и има някаква голяма емоционална драма в това, че е станало така, а просто защото това е, което душата му иска.
На едно чисто четвърто ниво човекът е прозрял цялата истина, която може да се научи в този земен свят. Той е извървял един дълъг духовен път, прераждал се е поне няколко пъти, научил е всички уроци, затова той има силна връза със вселената. Тези хора са малко с единия крак в другото измерение, даже бих казала 3/4 от тях са там, баба Ванга, да речем е един такъв случай. Духът е освободен и той е способен с лекота да извърши всякакви манипулации и извън тялото. Такива хора често се прераждат само с идеята да дадат нещо на този свят преди перманентно да си отидат от него и да тръгнат към едно по-висше измерение, където да продължат духовното си развитие.

2 коментара :

  1. Много интересна статия.Чакам продължението... :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пуснах го напаво в тази статия, така че приятно четене :))

    ОтговорИзтриване