26 февруари 2015

Щях ли да стана римски император? (Астрологическо проучване)

Октавиан Август
След дълги разсъждения, разбрах "основополагащото" значение на този екзистенциален въпрос, който сигурно толкова "много" хора се питат - а именно - ако бяха родени в друга епоха, дали щяха да пожънат върховната слава и щяха да бъдат владетели на света? Това кратко астрологично проучване ще покаже дали имате потенциала да станете римски императори - кой знае, ако измислят машина на времето може да ви е полезно, да попътувате и да се опитате да влезете във властта. 
В проучването участват 30 императора от Август - първият император, до окончателното падане на Западната империя. За избора използвах два критерия: Първият и основен е да има дата на раждане, с която няма исторически спекулации или почти никакви, и вторият, помощен критерий - въпросният император да е задържал позицията си поне една година. Посоченият исторически период е максималният възможен за астрологическо проучване, тъй като свидетелствата за датите на раждане на императорите от Източната империя (т.нар Византия) са доста въпросни, ако изобщо съществуват.

1. Основна същност на римският император 

Звездите най-често са се усмихвали на  ... ... слънчевите Деви (кой би предположил). Шест от 30 римски императора имат Слънце в Дева. Римската империя не е блестяща, лъскава, наследствена монархия от средновековен тип, в която имперското място непременно се наследява по кръв, напротив. През по-голямата част от съществуването си върховната власт се е постигала чрез заемането на няколко длъжности, които взети заедно като резултат дават въпросната власт. Именно поради това адаптивността на Девата е доста полезна. Бих посочила също, че дори и негативните качества като нейната твърде голяма маниакалност и параноичност от невидими проблеми са полезни предвид обстановката на непрестанни интриги и заговори. Прави впечатление, че римските представители на Девата не просто са били императори, а са сред най-известните имена: Октавиан Август (постигнал за първи път такава концентрация на власт само с едно наследено име), Траян (постигнал най-голямо териториално разширение), но и Калигула и Комод.
Второто място се дели от двата Марсови знака с по четирима представители всеки - Овен и Скорпион. Тук роля играе голямата им инициативност, воля, а и да не забравяме, че армията е един от основните, а може би и най-важния, източник на власт, а Овен и Скорпион сякаш принадлежат именно там. Всички представители на Марсовите знаци са обичани от армията и по принцип са добри пълководци и постигат издигането си именно чрез нея.

Не, благодаря: "Не, благодаря" римските граждани, армията, обстоятелствата и явно всичко останало, винаги са казвали на Близнаците. Те нямат нито един представител на своя знак като император. Макар адаптивността и интелектуалните им качества да са полезни, явно непостоянството и празнодумството са изиграли своята роля.2. Ода за деабилитираните планети - част първа

Марк Аврелий
Петима представители от римските императори имат Луна в Скорпион, други четирима имат Луна в Козирог. Пет са и Луните в Рак, но едната е на Калигула, а другите две - на императори, които едвам минават нужната година, за да се включат в проучването. Това за пореден път, доказва (а и в долните редове ще се убедите отново), че деабилитираните планети не са слаби, те са толкова силни колкото трона, съответно, екзалтацията, но проявяват енергията по един нетипичен за самата планета начин. В случая с държавното управление явно наличието на деабилитирана Луна е по-угодно, за да може човек, когато се наложи, да се дистанцира от емоциите си и да вземе нужните решения. От друга страна, Луните в "достойнство (на трон, екзалтация, в заточение, падение) заедно формулират общо брой от 16 - т.е един тези четири знака са притежавани от повече от половината владетели. Обяснението е, че Луната символизира популярността и масите и акцентираната позиция явно привлича дълготрайно този тип известност.
Трима от четиримата владетели с Луна в Козирог безпорно са сред най-добрите  и блестящите, не само в историята на римската империя, а изобщо в световната (Август, Адриан, Марк Аврелий)
Общото между Скорпионските луни е, че принадлежат на личности, доста постоянни в намеренията си, управлявали с твърда ръка, но другото, което ги свързва, е че в живота си са се сблъскали с повече насилие, отколкото е характерно за самата епоха. Спокойната смърт тук не е опция, а има два избора а/ да те убие армията б/ да те убие треската.

Не, благодаря този път статистиката казва  на Луна във Водолей - Видимото отклонение от социалната норма явно не е толерирано в тогавашното общество и е създавало определена несигурност и липса на вяра у такива хора. Нищо, Лунни Водолеи, ние в съвремието си ви обичаме такива,каквито сте - малко лудички по природа.3. Мисли ... реалистично


Септимий Север
Явният победител при Меркурий е Козирог, шестима императора го притежават. Заедно с Меркурий в Дева, който стои на второ място с четирима представителя, двата водещи знака заедно представят 1/3 от всички императори, участващи в проучването. Отговорът на въпроса "Защо" е мисля, ненужен, тъй като вероятно всички се досещате, че и двата упоменати знака съчетават добре у себе си структурата, стратегическото мислене, насочено към държавното управление, но и красноречието, когато това се наложи.
Не, благодаря статистиката и всичко останало казва на Меркурий в Рак и на Меркурий в Близнаци, и двата знака нямат нито един представител. Меркурий в Близнаци е улисан в търсене на отделните факти и прескача от един тип знание към друг тип знание без много да се задълбочава. Меркурий в Рак е твърде субективен в преценките си и ангажиран да говори за емоциите си.

4. Дипломация - yay or nay?

Докато правих проучването за статията, един от най-учудващите факти бяха никнещите като
гъби Венери в знака ... ... ... Скорпион! Девет Венери в Скорпион! Към средата на проучването ми тези Венери спряха да се появяват, но с абсолютно същата сила започнаха да се появяват Венери в Риби, които достигнаха седем на брой. За мен като любител и на историята, и на астрологията, подобна диференциация в периодите беше много интересна.
Венера в Скорпион е по-характерна за владетели, които по-скоро са използвали средствата за манипулация и налагане на себе си, за да успеят в кариерата си. Тя не се появява в карти на владетели, които са управлявали спокойно, мирно, необезпокоявано. Интересно е да се отбележи, че сякаш всеки период на размирици свършва с установяването на власт на владетел с Венера в Скорпион. Явно често те са нещо като защитното крило срещу бъдещи размирици. Така гражданските войни свършват при управлението на Август' след "годината на четиримата императори" следват 10-те години управление на Веспасиан, "годината на петимата императори" е последвана от управлението на Септимий Север и т.н.
Каракала
Двама от "петимата добри" ("Златният век" на Римската империя) императора имат Венера в Риби и е интересно да се отбележи, че в съвременната култура те не са толкова популярни с това, което са постигнали  в цялостната си политика, а оставят траен отпечатък върху културното наследство. Така като се заинтересувате от история на Римската империя, първоначално Адриан ще бъде "пичът, който цял живот пътувал и построил Castel Sant'Angelo , Марк Аврелий е известен като философ , а и с дневника си "Към себе си", Теодосий II е основател на Магнаурската школа,  а гвоздеят на програмата е Константин Велики с неговото признаване на християнството като законно вероизповедание, равно на всички останали.
Не, благодаря получават Венера в Овен и Венера в Близнаци. 

5. I like to move it move it

Втората изненада за мен, докато обобщавах данните беше тази със знака на Марс. Близначеският архетип, към който цифрите така безмилостно се отнесоха, меко казано се отсрами и Марс в Близнаци оглявава класациите за най-често срещаният Марс сред римските императори - общо петима го имат. Мъжествеността и решителността са важни качества, но Марс по своята природа като планета, е по-скоро импулсивен, особено ако се намира на троновите си позиции. Изглежда логично и приемливо в картата на владетел тази импулсивност да е компенсирана по някакъв начин. Марс във въздушен знак придобива нещо, което по принцип няма - мозък. Така агресивният импулс е по-малко вероятно да прояви негативните си страни и притежателите му едва ли вземат необмислени решения. Общото между "участниците" в проучването с Марс в Близнаци е, че те, както се досещате, са луди реформатори. Няма пречка, която да ги спре да пригодят себе си и държавата към новите условия. Така клатушкащият се Клавдий, който всички са вземали за глупак управлява 13 години без подкрепата на Сената, която до тогава се е считала за абсолютно необходима като създава нарочни канцеларии от освободени роби за целта, а Константин Велики променя ... ъм ... нека да кажем, почти всичко. :)

6. Харесват ме, не ме харесват


Тиберий
Древните астролози утвърждават правилото на т.нар "растяща Луна", според което хората, родени във фазата на нарастваща Луна, е по-вероятно да са харесвани, почитани и признавани. За целта реших да направя тест с данните, които имам и да видя дали това наистина е така. Избрах на произволен принцип, без преди това да знам астрологичските данни, пет имена на императори, които не са били толкова популярни сред политиките си и са открито заклеймявани от съвременниците си. Сред тях има и такива, които са "отсрамени" от съвременните историци, но и такива, които са били действително слаби владетели.
В друга графа поставих имена на императори, които са харесвани и почитани от съвременниците си - отново пет.
И в двата случая правилото се оказа по-скоро работещо, тъй като четири от пет императора имат съответстващата фаза на Луната за репутацията си. В графа "нехаресвани" императорът с растяща Луна е и един от двамата, които историците сега оправдават.
Императорът с намаляваща луна в графа "харесвани", обаче е голяма мистерия за мен, тъй като неговата репутация и управление за безспорно сред най-добрите, както за съвременниците му, така и за нас от съвременна гледна точка.

7. Сигнатура

Сигнатурата в наталната карта се получава като се изчисли колко планети има в отделните стихии, както и колко планети има в отделните качества. Знакът на сигнатурата е този, който притежава съответното доминиращо качество и елемент. Реших да приложа формулата и в случая с тези статистически данни. В случая използвам всички планети, до Сатурн включително, за да установя процентното съотношение между знаците и елементите. Не включих Уран, Нептун и Плутон, тъй като тяхното влияние е по-скоро важно в нашето съвремие, след тяхното откриване сме се нагодили към вибрациите им. Долу публикувам процентното съотношение между различните знаци:Следва разположението по елементи - въздух, вода, огън и земя. Резултатите отново ме изненадват, тъй като са в полза на водата, а едновременно с това, въздухът се оказва сравнително дефицитен, бидейки двойно по-малко от водещият елемент - вода. Единственото логично обяснение, което можем да намерим тук е, че интуитивността на водата е била полезна за управлението. Попитайте всеки успял човек и той ще ви потвърди това, важно е човек да слуша интуицията си, а не толкова да следва обществено установените модели - ако те някога са били полезни за успеха на някого, вече са изиграли ролята си. От друга страна, субективността, ранимостта на водата са компенсирани от наличието на достатъчно земя, която да дава трезва преценка. Огънят, пък, до известна степен коменсира тези иначе пасивни елементи. Защо въздухът не е предпочитана стихия? Може би защото като елемент се стреми твърде много към абстрактността, не толкова към конкретиката.

Качествата са сравнително балансирано представени, като неподвижното качество има лек превес над кардиналното и подвижното. Подвижното качество е най-слабо застъпено. Явно проблема не е толкова в това да имаш властта, колкото да я задържиш в ръцете си, хм?


Началата - разпространената астрологична теория определя като водещо, лидерско, изявяващо се навън, мъжкото начало. Женското начало се определя като пасивно, приемащо, не толкова изявяващо се навън. Хората за склонни поради тези дефиниции да вярват, че общественият живот приляга по-добре на представителите с повече планети в мъжкото начало, а личният, персонален живот, дома и семейството, прилягат повече на представителите с много планети в женското начало. Но дали владетелите на една от най-силните в световната история империи, потвърждават наистина това? Не, напротив, опровергават го като женското начало е по-силно представено в картите им. Този така поддържан мит може би идва от грешното тълкуване на значението на външната експресия, която едва ли има много общо с вътрешните качества. Освен това управлението е работа за благото на държавата и създава чувство на сигурност, което е изключително важно за земните и водните хора - представители на женското начало. 


Синтетичният знак на императорите на Рим, взети заедно, е Скорпион. И до днешна дата много политици и прависти имат акцент на Скорпион в картата си. Като се замислите, това наистина е може би знакът, който съчетава по-голямата част от нужните качества, когато е на високо ниво на осъзнаване. Той е прозорлив, интуитивен, но и умее да се дистанцира от чувствата си, има невероятно точна преценка за хората, а може би и заради старият си управител Марс, трудно бихме го определили и като пасивен. Като човек, който има много Скорпиони в обкръжението си, определено бих могла да кажа, че те не са само амбициозни, а и годни да управляват - може би твърде крайно, може да ви се стори твърде тирнично, но крайният резултат е все пак добър. Често в представите на хората, които не са толкова заинтересувани от история, римският император живее именно като такъв образ.
8. Какво научих, докато правих това проучване?

Макар да е по-скоро малко проучване, само с 30 човека, мисля, че то даде някаква светлина по отношение на рождените констелации, които могат да дадат успех. Макар Римската империя да ни се струва далечна и да си мислим, че нравите са се изменили, всъщност ние сме доста близо до нея като манталитет, колкото и трудно да ни е да си го признаем. Именно поради това смятам, че ако такова проучване се направи и на съвременни влиятелни фигури, вероятно резултатите ще бъдат подобни. Мисля, че подобно проучване беше малка стъпка, но все пак стъпка, в осъзнавне на това какво всъщност е правилното тълкуване на деабилитираните планети.


1 коментар :