17 август 2015

Шест грешки, които правим, когато гледаме на себе си с карти *

Независимо дали се занимавате професионално с Таро или сте просто любител, рано или късно ще поискате да гледате на себе си. И защо не? Вие вече знаете да работите с картите и знаете колко силен помощник може да са в намирането на съвет в различни сфери на живота. Може да имате сериозен проблем или просто да искате да изследвате някоя част от себе си и да се обърнете към Таро определено би ви помогнало. 
Но можете ли да си гледате по такъв начин, че да получите истински и обективни отговори? Качествени ли са гледанията, които правите и отговарят ли те на етичните норми?
Когато използвате Таро да си гледате сами често може да получите объркващи и неточни отговори, особено ако подхода ви към гледането и интерпретирането е грешен. В настоящата статия има шест често допускани грешки, когато си гледаме сами.


Гледате си в прилив на силни чувства:

Гаджето ви тъкмо е скъсало с вас и първото, което искате да направите е да изтеглите няколко карти, за да видите дали ще се съберете отново или тъкмо сте загубили работата си заради преструктуриране на предприятието и искате да знаете кога ще си намерите нова, а може би тъкмо сте се скарали сериозно с най-добрия си приятел и искате да знаете дали изобщо ще продължите да бъдете приятели.
Във всички тези ситуации, емоциите ви са много силни и сте много въвлечени в това, което се е случило. Когато си гледате в такава ситуация възможността да направите неточно интерпретиране е много голяма.
Това, което е добре да направите е да останете обективни, когато използвате Таро, така че ако нещо тъкмо се е случило и все още се чувствате много емоционално въвлечени в него, изчакайте докато първоначалната реакция отмине или се консултирайте с обективна трета страна. 

Теглите "пояснителни" карти

Понякога се налага да изтеглим пояснителна карта, за да поясним значението на някое друга конкретна карта в подредбата. Например, изтегляте Два меча, чието значение е вземане на решение между две възможности, затова изтегляте още две карти, за да видите какви всъщност са въпросните възможности. Това е правилният подход, който в случая наистина пояснява значението на картата.
Понякога, обаче изтегляте една пояснителна карта, а след това, още една, а след това още една до момента, в който най-накрая не видите нещо, което ви харесва. Пред вас има вече много Таро карти с различни съобщения и вие сте объркани какво всъщност се опитват да ви кажат те.
Затова, когато гледате на себе си, старайте се да теглите пояснителни карти само тогава, когато е наистина нужно и когато има логика да го правите, но дори и тогава, ограничавайте се до 1-2 пояснителни карти.

Гледате няколко пъти за един и същ въпрос

Една от най-големите грешки, които виждам при Таро ентусиастите е, че си гледат отново, отново и отново за същия въпрос. "Първо направих един Келтски Кръст, за да видя дали ще се съберем отново, а след това подредба Минало/Настояще/Бъдеще, а след това направих още един Келтски Кръст, за да съм напълно сигурна, а на следващия ден направих подредба "Подкова" и си теглих любовна карта за деня". Не е учудващо, че хората са толкова объркани относно това, което картите се опитват да им кажат.
Когато мой клиент поиска второ гледане на Таро за същия или подобен въпрос за кратък период от време, силно им препоръчвам да не го правят. Вместо това им предлагам да дойдат след поне месец или да изчакат някакви значими промени. 

Търсите различни значения на картите, докато стигнете до това, което ви харесва

Една карта няма само едно значение - ако беше така, тогава компютрите щяха да интерпретират комбинациите. В Таро всяка карта има различни аспекти и това е, което ги прави толкова богати на символика и толкова сложни за разбиране. Проблемът се появява тогава, когато започнете да търсите множество различни значения на картите, докато не намерите онова, което ви харесва. Когато гледате на себе си, възможността да пренебрегнете по-често срещаните значения (които не ви харесват) и да се съсредоточите върху едно изречение или едно измерение на картата - това, което ви харесва.
Трябва да се научите да устоявате на желанието да търсите значения, които се вписват в надеждите и желанията ви. Вместо това, доверете се на шестото си чувство - какво ви казва то за значението на тази карта в подредбата? Каква е ПЪРВОНАЧАЛНАТА ви реакция? Обърнете внимание на това и продължете напред, а не спирайте само, за да търсите най-удобното и най-перфектното значение.

Използвате сложни подредби

Искате да знаете дали да отидете на сватбата и решавате да използвате една от най-често използваните подредби - Келтски Кръст. Изведнъж, осъзнавате как вече имате информация за миналото, настоящето, бъдещето, какво другите хора мислят за ситуацията, на какво се надявате, кои са най-големите ви страхове и т.н, а вие просто искахте да знаете дали да отидете или не!
Не знам защо, но Келтският кръст е една от първите подредби, които начинаещите се учат да използват, а това е сложна подредба и често неподходяща за въпроса, който задаваме.
Върнете се към основите! Гледане с една карта е много ползотворен подход, особено ако медитирате върху картата, за да намерите нейното истинско значение. За повечето въпроси са ви нужни малко карти, за да получите отговора, който търсите, така че избягвайте да използвате дълги и сложни подредби, които само внасят още повече объркване и грешни интерпретации. 


Интерпретирате така, както ви харесва да е, а не както всъщност е

Най-трудното нещо при гледане на Таро за себе си е, че интерпретацията, която ще направите е твърде възможно да е тази, която ви харесва, но да е твърде субективна. Когато сте емоционално ангажирани в дадена ситуация, вие имате собствените си виждания и вярвания, които ще оформят интерпретацията по определен начин. Всъщност, може да е много трудно да останете обективни, когато гледате на себе си.
Няма нищо лошо в това да гледате за себе си, но е добре да потърсите мнението на трети човек, за който е наистина възможно да е обективен. За целта може да споделите подредбата си в някой форум, да попитате приятел, който гледа на Таро или да се обърнете към професионалист, който да ви помогне с интерпретацията.

Да гледате за себе си може да е много ползотворно и трансформиращо, ако го правите правилно. Ако избягвате тези шест грешки, ще сте тръгнали по правилния път.

*Оригиналната статия не е моя, а на Biddy Tarot, оригинала на английски може да намерите тук.

*Изображения:
Tarot of Dreams, Ciro Marchetti

Няма коментари :

Публикуване на коментар