30 август 2015

Защо все повече използвам Тарото на Тот и никога повече няма да гледам по същия начин на Райдър-Уейт колодите?Някои от вас може би са забелязали по активността на страницата ми колко често използвам Тарото на Тот. На повечето от вас може би това не е направило особено голямо впечатление, тъй като сме свикнали с огромното разнообразие на колоди в Интернет пространството, зад които стои различна философия, различна митология и понякога дори вариращ символизъм. Тарото на Тот ... защо пък да трябва да обърнете толкова много внимание, колода като колода!
От обща култура вероятно знаете, че има разлика между него и възприетата като традиционна Райдър - Уейт колода. Със сигурност няколкото сменени имена при Големите аркани и липсата на човешки фигури в Малките аркани не звучат толкова шокиращо, колкото се опитват да го пресъздадат Таро критиците ... каква е тогава голямата разлика, толкова съществена, че да оформя отделна "колона" в развитието на Таро? Това са въпроси, които съм си задавала и аз, но не са ме тормозели кой знае колко много, за да отделя достатъчно време да проуча как реално стои въпроса. Преминавали са и са си тръгвали от главата ми, прогонени от любовта ми към Райдър-Уейт базираните ми колоди и от илюзията, че за девет (вече) години занимания с Таро все пак знам на сравнително добро ниво как се работи с Таро. 

Поне така си мислех, докато не разбрах в колко ограничен шаблон е поставен гадателя, когато използва Райдър-Уейт базирана колода. Това вероятно също сте го чували от някой любител на Тот! Звучи толкова надуто и арогантно, нали? Това е една черта на използващите и посветилите се на изучаването на Тот - колодата, която не съм понасяла особено много - наричат те едва ли не, недъгав и нищо неразбиращ. Никога не съм си представяла, че ще го кажа, защото на пръв поглед звучи твърде едностранчиво и елитарно, а това са качества, с които не бих искала да бъда асоциирана. Нещо повече ...  убийствено е ... убийствено е за цялото разнообразие от колоди, които се предлагат по света, а разнообразие звучи толкова добре, нали? Има нещо изключително красиво във възможността всеки да може да избере гадателски инструмент, който кореспондира на нагласите, вижданията и желанията му.

Но в един момент разбирате, че цялото това разнообразие е профанизиране и бълване на продукти, които да задвижват пазарната икономика и най-често тези продукти не са изготвени след кой знае какво проучване на тематиката, на която е базирана колодата.

Резултатът? Половинчати послания и не особено дълбоко разбиране на енергията, която картата би трябвало да представя. 
Проблемът? Таро е инструмент за личностна и духовна трансформация и е изключително неприятно, когато гадателският ви инструмент ви е създал грешно впечатление за ролята и функцията на определена вибрация във Вселената. Получаването на еднотипна информация, обаче има тенденцията да прави вижданията на хората ограничени. Колко от нас виждат в образа на петте пентакли бедността, студенината, немотията и нищо повече? За колко от нас е създадено впечатлението, че процесът, изобразен на картинката на пет пентакли е негативен за човек - нещо повече - той е негативен като явление по принцип. По-дълбок анализ на петиците в Таро, обаче, показва, че те са движение и разрушение на временно стабилната конструкция на четворките. Оказва се, че въпросните пет пентакли са обедняване само от гледната точка на предхождащата я четворка, а всъщност изобразява естествения процес на преминаване на материята от едно на друго място, или от едно в друго състояние. Ако утре гледаме на клошар, който рови в кофите, за да намери нещо, с което се нахрани и за материалното му състояние излязат пет пентакли, уверено ли бихте могли да му кажете "ще остане същото/ще стане по-зле" след като вече знаете това? 
Как бихме могли да разберем това значение предвид илюстрацията на повечето колоди - отнета ни е възможността да погледнем енергията на картата през онази гледна точка, която не е изобразена. Проблемът не се разпростира само върху малките аркани, а е засегнат с още по-голяма сила в Големите, но проблематиката става твърде обширна, за да продължа подробно да я обяснявам. Само искам да отбележа, че Глупакът в Тот не сме ние и ние няма как да бъдем него, той не е просто неинкарнирната душа, която тръгва по пътя си към планетата Земя, а той е ... първичното Нищо, вакуумът. Пътешествието на Глупака е историята на създаването на Вселената, възникването и контакта между различните и полярности. Това поставя едно напълно ново ниво за "ровене" и разглеждане на картите, което всъщност никога няма дъно и е безкрайно.  И отново казвам, не искам това да звучи елитарно, но просто нещата са такива, каквито са.
И ако не сте се отказали да четете свободно изразените ми мисли, бих искала да се опитам да обясня защо се получава така, макар все още да нямам ясен отговор, защото реално погледнато, за всички тези години, прекарани в изучаване на таро и астрология, сега повече от всякога чувствам, че нищо не знам. 

 Тарото на Тот те поставя в нова мисловна рамка, в която е ясно изразена генетичната му връзка с Кабала, астрология и други науки. То е направено така (и не ме питайте как това е постигнато, защото наистина не знам) да прави безкрайни препратки към ... цялото познание на Вселената. При колодата на Уейт и производните й тази генетична връзка е до известна степен разкъсана. Там ние разглеждаме изображението като основен източник на информация за познание на картата, а астрологията и другите неща, макар да не отричаме, че са свързани са "допълнителни фактори, които можем да използваме в гледанията си". Тук няма допълнителни фактори и препратките към другите сфери на окултизма не изглеждат като смешно и неловко закачени за "толкова дълбокото" изображение които символи все пак ... някога свършват и намираме дъното на картата, а се превръщат в задължителна обосновка за същността на енергията, която изображението представя. 
В началото се опитах да ги интерпретирам така, както би се интерпретирала "Райдър Уейт" колода - чисто интуитивно спрямо това, което виждам и познанията си за значенията, защото макар малките аркани да са неилюстровани, с малко по-богата култура относно символите и по-дълбока впечатлителност относно цветовете, а и използвайки ключовите думи, може да изведете доста значения. Ако спрете до тук, с Тот може да работите както се работи с обикновена Райдър-Уейт колода. Пропилявате потенциала, но все пак бихте могли. Работата ми с други колоди винаги задоволително е спирала до тук и след като символите във всяко ъгълче са проучени, доволно протривам ръце и си казвам, че работата е свършена. Чувствам се сигурна в интерпретацията, здраво стъпила на земята, аргументирала виждането си. Всичко друго вече е въпрос на ситуация, която може да възникне при използване на колодата в конкретна подредба.
Свърших тази дейност за определени карти за Тот, започнах дори да си водя ДНЕВНИК (не съм си водела адекватен Таро дневник от поне 5 години насам ...) и вместо да почувствам задоволството от "счупения код", у мен се формира усещането, което ставаше все по-силно и по-силно, че едвам докосвам повърхността на същността на картата и не знам дори и 10% за нея. В оптималния вариант в момента усещането е, че си на средата на океан и се давиш в море от значения, вибрации - някои, които разбираш, някои, които не разбираш. Това, което определено мога да кажа е, че за първи път усещам, че използвам всичките си знания в сферата на окултното, житейския си опит, персоналните си виждания, когато гледам на карти. Естествено, нуждата за нови знания и разширяване на хоризонтите е по-силно подчертана от всякога.
Най-дълбоките ми интерпретации върху конкретни карти от преди няколко месеца към момента повече ми приличат на курабийки с розов топинг и шоколадови пръчици, отколкото на смислена помощ. Facepalm-вам себе си доста често. Facepalm-вам често и спрямо хората, които правят ревюта на различни колоди в youtube, а преди подобни клипчета ми бяха любими. Просто аргументите относно "гърба на картите" и "artwork-a" им ми звучат в повечето случаи напълно не на място, а преди мислех тези неща за много важни.
Накрая на това изложение, следва един логичен въпрос:
Е, добре, щом Тот е толкова готин и различен, ще спреш ли да използваш Райдър-Уейт и неговите производни, които почти нарече "кифленски" - Не, няма ;) Има твърде много злободневни въпроси и огромно разнообразие ситуации, които Райдър-Уейт колодите могат да обхванат и пресъздадат безпроблемно, което означава, че ще продължа да ги използвам в името на разнообразието и наслаждението на многото лица, които може да има Таро. Не е нужно всеки ден да пиля проблеми и да развързвам връзки до момента, в който съм била все още непланиран атом в Големия Взрив, все пак.  :D  Всичко това, което написах, означава просто едно нещо: Преспокойно бих могла да продължа и само с една колода и пак да не съм я разучила до края на живота си. Това,което към момента уча е избягването на "подводните камъни" на Райдър-Уейт в пресъздаването на едни енергии като положителни, а други отрицателни - ако и вие сериозно се замислите, ще си дадете сметка, че картите са повлияли на изграденото ви отношение към тези неща.
Препоръчвам ли Тот за начинаещи - Да! Да! Да! Това е многопластова колода, която умее да говори на различен език и повече от всички други колоди, разлива потенциала си в зависимост от знанията, които има гадателя за ... живота и Вселената. Всеки, който я харесва, може да пробва да гадае с нея, но предупреждавам, че липсва литература, която адекватно да "превежда" китайските писания на Кроули в нормален език, който начинаещия да може да разбере. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар