17 септември 2015

Цената на наивността, неукостта, шарлатанството и фалшивата помощ

Днес попаднах на една история, която изключително много ме натъжи. Става въпрос за животно, но най-тъжното във всичко е, че тя се повтаря с хиляди животни ... и хора по целият свят. Във фондация за защита на животните получават сигнал от жена, която е намерила "соколче" и го е обгрижвала три дни подред. Сметнала, че понеже в пилешкото било вредно, ще му дава свинско. Животното изобщо не е "соколче", както си мислела "многознаещата" жена, а бързолет - насекомоядна птица - явно твърде гладна и поради това изяла каквото й дават - свинско месо. Резултатът е тежка инфекция на храносмилателния тракт, който може да завърши и с летален изход. Когато съобщили това на жената, тя казала, че не е възможно, защото хранела пилето "с много любов". 
Звучи ви познато? Предусещате за какво ще говоря напред в този пост? Браво на вас! Това означава, че сте будни в този живот не с едното, ами с двете очи! В навечерието на ретроградният Меркурий (тъй като днес беше стационарната фаза) ми се иска да поговорим за нашия духовен глад и нуждата, въпреки него, да бъдем достатъчно критични, за да го утолим правилно и да не получим "инфекция на душата".
Темата всъщност е доста свързана с ретроградието и се надявам да отделите известно време да помислите за нея, тъй като Меркурий е планетата, която отговаря за нашето критично мислене. В античната астрология, негов противоположен образ е Юпитер, а в днешни времена на Меркурий се противопоставят Юпитер и Нептун едновременно. При всички случаи, говорим за принципи, които са неразривно свързани с растежа ни като индивиди и когато човечеството най-накрая се научи да използва и двата (важи и за другите двойки планети), то тогава ще настъпи мир и хармония, тъй като ще можем да погледнем адекватно през очите на другите. За жалост характерно за нашето общество е, че между тези два принципа има силна дисоциация като това, което наричаме съвременна, официална наука е изцяло дейност, покровителствана от Меркурий. Съвременната наука не търси смисълът зад нещата, тя е насочена просто към откриване на факти. В някои случаи те са абсолютно безполезни или поне такива изглеждат, когато са лишени от по-висшия смисъл и взаимовръзките, в които се намират един с друг. Тя е изключително прагматично насочена като търси да обясни всичко с "око да види, ръка да пипне" или с уравнение. Усмихвам се на парадоксалността зад философията на съвременната наука и повечето учени, защото макар тяхната работа да е да откриват, могат да ти се изсмеят в лицето, когато ВЯРВАШ в нещо, което те не са обяснили и сякаш самите те не си дават сметка, че следващото нещо, което открият преди това е било част от сферата на необяснимите неща.  Някои хора решават да се идентифицират с това становище, други, които са по-чувствителни към фините енергии и за които по-висшия смисъл прозира, се чувстват отблъснати и отиват в другата крайност, в която намираме и съвременните ню ейдж учения.

Уморени сме от студенината, която срещаме в света и липсата на емоционална свързаност, от която имаме  нужда. В такива периоди сме по-уязвими към външните влияния и търсим нещо, към което да се закрепим, да продължим да вярваме, за да запазим човешкото в себе си и да изпитаме отново положителна емоция. Сърцето ни, макар да ни боли, не спира с опитите отново да се отвори към другите и да премине в естественото си състояние на свързаност с околната среда. В един момент, в който поемате дълбоко въздух, си казвате "да, да, аз мога да направя това, аз отново мога да бъда отворен към света и ето ейййййй сега ще го направя". Ентусиазмът ви, обаче бързо угасва, когато умът ви се намесва и казва "Пффффф, мислиш си, че ще е толкова лесно? Ти трябва да направиш НЕЩО за да получиш, това което искаш. Ти  БЪРКАШ някъде, поправи грешките си, ти ТРЯБВА да оцениш ситуацията". Отново сме на нула. Целият ни живот преминава в една борба между умът, създаващ разделност (Меркурий) и сърцето, създаващо свръзаност (Нептун като израз на безусловната любов и Юпитер като символ на колективното усилие към по-добър живот). 
Това, което прави съвременния ню ейджар и което го поставя в грешка, не по-малка от тази на science boy, за който всичко е факти и животът няма никакъв смисъл, е че той напълно се дисоциира с Меркурий. Той така изиграва картите си, че неговото силно желание всеки проблем в живота да се решава с вяра, любов, гушкане и шоколадови бонбони, става негово убеждение, той започва да смята илюзията, в която живее, за истина, която важи за всички. Проблемът е, че това не променя фактическата реалност и връщайки се на горния пример - това, че храниш неправилно птицата, макар и с много любов, е ирелевантно за нея, защото тя получава инфекция на червата и може да умре от нея.
Ние можем в някои моменти в живота си сме тази птица без да го осъзнаваме (не че и тя, милата, много го е осъзнавала).  Безкритично приемаме всеки призив, който чуем, стига да съответства на това, което искаме да чуем. Особено много това се отнася за духовната област. Не знам защо е тази нагласа в хората, че те мислят, че е логично да полагат усилие в професията си, във взаимоотношенията с партньора си, в управлението на финансите си, в гледането на децата си и т.н и т.н, но в един момент, когато стане въпрос за духовност и духовно развитие, си мислят, че едно щракане с пръсти и момент на просвещение е достатъчно и единственото, което трябва да правят занапред е да се наслаждават на плодовете, което това дава. За жалост, обаче, нещата не стоят така. Мисля, че всеки е наясно колко трудно се развива връзка с един друг човек, една индивидуалност и колко усилия трябва да се положат, за да можем да комуникираме ефективно с него, защо мислим, че нагаждането към по-висока вибрация и усещането за свързаност със всичко е някаква форма на фаст-фууд  и идва 2 минути след като сме поискали? Да, тази връзка се полага по право на всеки и всеки има потенциала да я развие, всеки се движи във Вселенския ритъм съзнавайки го, или не - но осъзнаването не е процес, който се развива от днес за утре. Ние сме индивиди и за това не е характерно и не е нормално просто да приемете една система на вярвания (дори да е на 5000 години ако иска) или едно писание в Интернет като ултимативната истина просто защото ви харесва как звучи. Не приемам за сериозно да търсите за доклада си по физика, който ще представите за текуща оценка в училище от пет източника, но по отношение на основата на житейската си философия да приемате знанието от един-единствен източник.
Този, който избере да следва някакъв духовен път, независимо от системата на вярвания, които ще сформира в него, трябва да знае, че те действат като фонова вибрация на всичко друго, което се случва в живота им. Ако преднамерено поради следване на не особено благонадеждни източници на знание, просто защото изглеждат авторитетни, вие прецакате "настройките си по подразбиране", това води до ефекта на доминото в живота ви. Всяко друго усилие, което полагате е просто да спасите някое от парчетата и залутани да търсите защо така се получава. "Защооо защооо защоооо... аз съм толкова изпълнен с любов и храня птицата с нея ... а тя въпреки всичко ... умира?!?"; "Защо влагам всичко от себе си, а другите не ми отвръщат?";   "Защо дадох и долните си гащи за благотворителна кауза, но никой не отвърна на щедростта ми?"
Защо ли? Защото "Love is the law, love under will" - Всяко наше действие трябва да е продиктувано от любов, но ние направляваме любовта като енергия чрез волята си. Проблемът е, че има нещо по-голямо от самите нас, което поддържа реда и това място да не се разпадне - и условно можем да го наречем, Вселенска воля. Ние ще бъдем щастливи, когато се научим да използваме Вселенската Воля, успоредно съчетана с нашата. Проблемът на ню-ейджъра? Той "чува" тези вибрации, но изобщо не вниква във смисъла и приложението им. Той е в състояние на блаженство, в което за някакъв кратък момент на единение с всичко, но не е взел никаква информация от Всемира как, аджеба, да подреди живота си и най-накрая окончателно да се прибере в къщи!

Лошото? Това виждане в духовните среди все повече се разпространява.  Винаги се намира някой шарлатанин, който да каже, че всичко в живота им може да се поправи само с намерения: "Визуализирай бъдещия любим, попадни в дълбока медитация" - нееее, да не ти минава през ум да излезеш навън и да го потърсиш. Медитирай! Почакай малко, пък той ще падне през тавана ... заедно с коня си. Намира се някой, който да каже, че нямало никакви правила. Намират се хора, които да ви кажат, че те са единствения източник, чрез който може да намерите знание и че вие самите не трябва да търсите знанието, защото щяло да прецака елемента на изненадата в живота ви и нищо нямало да научите.
По-лошото? Че понякога не са просто хитреци, които искат да ви вземат парите и не вярват и на дума от това, което ви казват. Намират се и онези, които са толкова убедителни, защото всъщност си вярват, че тяхната паралелна, дисоциирана с Меркурий Вселена е някак приложима към тази, в която живеем. Вселена, в която фактът, че храниш пилето с любов му донася всички нужни съставки, възвръща силите му и то отлита да живее щастливия си живот някъде в дивото. Какво да кажа освен, че пътят към Ада  често е изпълнен с добри намерения. Не позволявайте някой да ви води към Ада, просто защото ви е подал ръчичка в труден момент. С пожелание към всеки, прочел това да помисли през настоящата ретро фаза във каква форма, адекватна към триизмерността, в която живеем, да облича духовните си намерения и как наистина да помага, а не да вреди на другите.


Няма коментари :

Публикуване на коментар