19 септември 2015

Ошо-Дзен Таро - Животът е игра!



Имам един порок, когато си избирам колоди ... да, да, освен факта, че имам много колоди ... друг порок ... Винаги избирам колоди с тежки енергии, брутално честни, за които е характерно, че или изобщо нямат никаква жал към чувствата на хората, или е толкова незначителна, че не не я отчитат особено много. Не е тайна за всеки, който ме познава, че по принцип това резонира силно с характера ми и е нормално да привличам около себе си подобни енергии. За мен ...
... истината ... такава каквато е, а не розовата бонбонена обвивка, е онова, което е най-важно и движещо в живота. Все пак изпитвах определена доза фрустрация, тъй като насоката, в която искам да се развия е повече нежност и съпричастност към другите (не на цената на истината, но има начин) , искам и да развия повече усещането си за животът като игра, проекция, какъвто той всъщност е. Не мисля, че в колекцията си досега имах колода, която да подкрепи това становище С ДВЕ РЪЦЕ! Да, с Тот доста добре виждам през завесата прозиращите лъжи и ужасни връзки и сложнотии, които хората са създали, но това е колода с подчертано саркастичен език и черен хумор - всеки, който го използва редовно може да потвърди, че това е, което изображенията вадят от човека.
Търсех дълго нещо, което да се съсредоточи в настоящето ... защото силно вярвам, че настоящето е най-важния компонент от всичко. Ако човек живее смислено и разумно в настоящето, той гради за себе си красиво бъдеще. Ако трябва да бъда честна, последните години, ако гледам за себе си за бъдещи събития е за да видя оценката на настоящите ми действия в дългосрочен план. Проблема е, че дори и да не искам, преместих фокуса си към гледане в бъдещето, където ако се появи един проблем и искам да го оправя, от картите получавам много абстрактни отговори как. Поне досега получавах много абстрактни отговори. Докато не се запознах с Ошо-Дзен и простия начин, по който говори за "сложния" живот.
Радвам се, че се доверих на интуицията си за тази колода и все пак я купих. Имах силното усещане, че ще ми помогне по пътя, по който поемам и ще се съчетае добре с Тот, колодата, която основно използвам, но все още не съм разучила достатъчно добре, за да получавам достатъчно ясни послания от нея.
Ошо-дзен не са карти, с които да погледнеш в бъдещето ... нито са карти да видиш как миналото ти се отразява сега. Това са карти, чрез които да се потопиш и да живееш в момента, който имаш. За самия Ошо миналото и бъдещето са "времето", а настоящето той не поставя в графа време, а нарича "живот". Той казва, че ако не искаме просто да мислим за живота, за любовта и всичко останало, а да я ИЗПИТАМЕ, нямаме друга алтернатива, освен да сме тук и сега. Пасивната ми натура се зарадва на идеята, в крайна сметка това е, от което имам нужда - да достигна до посланието как да си покажа носа навън и да направя "всеки момент златен (ако трябва да цитирам Ошо). Ето, че днес, благодарение на тези невероятни карти, започвам това пътешествие.

Преглеждайки ревютата за колодата в youtube,Aclectic и други места, направи ми впечатление, че много хора в един момент започват да използват тези карти като "оракулски", а не като "Таро", защото "имали собствена система, много по-различна от тази на нормалното Таро". Смея да поспоря по въпроса. Първите ми впечатления са точно обратните, това е сто процентова Таро колода, изображенията й кореспондират с енергиите, залегнали в традиционните карти Таро, но това, което е променено е гледната точка към иначе неутралните енергии, които картите би трябвало да представят. Ошо-дзен не съответства и изглежда, може би малко странен, от гледна точка на западният човек, защото в същината му е залегнала източната философска система.
Това определено не трябва да ви плаши, тъй като освен изразителните изображения на картите, получавате и симпатична книжка в сет-а, в която са описани значенията на всяка карта - така, че едновременно да ги разберете, но и сериозно да ви замислят - най-вече по отношение на въпроса - Живеете ли тук и  сега, или просто съществувате? Не се притеснявайте, ако по-скоро клоните към второто, с Ошо-Дзен картите бързо може да се насочите към по-добра алтернатива. Изпитах го още първият ден, в който пристигнаха и ги използвах. Зададох въпроса: "Как да се почувствам по-добре, да редуцирам стреса, за да мога да продължа работата си?" - отговорът беше симпатична карта със заглавието "Съществуване", изобразяваща жена, която гледа към звездите. Посланието беше "върви и погледни към звездите". Отидох. В скута ми от някъде дойде и наблизо минаващата улична котка и се размърка. В този момент се почувствах в единство с всичко и ето ме мен, живееща според дзен-философията явно - Правя дребни неща, които имам склонността да игнорирам, а те ми носят толкова щастие.
Тази колода е добра за типа въпроси, които са свързани с "Какво да подобря, какво да направя, как да намеря щастието си". Дебело искам да подчертая, че не става въпрос за материалния план на нещата (за такива неща тази колода ми се струва по-скоро неподходяща), а по-скоро насоченост, която е свързана с желанието в да се чувствате по-близо до Божественото и да осъзнаете смисъла и значението си във Вселената. Посланията им биха могли да бъдат много вдъхновяващи за целия ви ден, ако решите да правите дневно теглене с тях.

Долу публикувам накратко интервюто, което направих с колодата. Използвам подредба от блога на Вера с няколко мои добавки и модификации.



1. Представи се, разкажи за себе си накратко - ХХ Beyond Illusion - Ще е много проникновена колода, която, предполагам, ще е добра за равносметки, както и ще прави връзка между миналия опит и как да бъде приложен, за да бъде достигната повече свобода в настоящия момент. Каква е есенцията на настоящия момент е важен въпрос
2. Какъв е езика, на който говориш - "Паж жезли" -Playfulness - Шеговит, несериозен, но ентусиазиран "изказ". Най-накрая! Имам колода, която е шеговита, а не брутално-саркастична. Йеййййй, точки за мен!
3. Коя е силната ти страна - IV - The Rebel - Спомага в изграждането на по-консолидирана личност, сигурна в себе си и собствените си качества, която не позволява да бъде ограничавана от очакванията, които хората искат да й препишат.
4. Коя е слабата ти страна - XIII - Transformation - Еееккк, защо ли не се учудвам, предвид същността, която стои зад Дзен-философията. Life is what it is, live it, why do you want to change it?
5. За какъв тип въпроси си подходящо? "Асо чаши" - Going with the flow - За въпроси и ситуации, в които човек усеща как се е впрегнал твърде много и търси начин да отпусне малко контрола, да се пусне по течението и да се наслаждава на пътя. Ходи много добре с позицията на Смъртта горе.
6. Как ще ми помогне работата с теб -  "2 пентакли" - Moment to moment - Да живея повече в настоящето, да се възползвам по-добре от възможностите, които ми се предоставят, и най-вече - да се се науча да оставам миналото в миналото и да гледам напред, в която посока всъщност ходя.
7. Коя карта те описва най-добре? - Държа да подчертая дебело, че това, което виждате е 10 меча. Мда. 10 меча - сещате се за коя карта в традиционното Таро говорим, нали? Представете си значи, до къде се простират възможностите на тези карти да погледнат онова, което сме свикнали да виждаме като лошо и гадно с други очи и да признаят и хубавото, нали - защото в крайна сметка тази карта изобразява смяната на "кожи" в човека, докато той не постигне естественото си състояние - това на свободно дете. Колода-дете си имам значи. Нали се сещате какво означава това? Максимално откровеност с прости думички и някакви странни приумици и завои по сюжета - вълнуваща възможност.
8. Как да се сработя по-добре с теб - Три чаши - Предполагам посланието е "Забавлявай се, прави забавни неща с нас, също". А може би е "Тегли една от нас със сутрешното си кафе" - със сигурност искам да пробвам и двете!

Идва време и за по-практичната част от ревюто - а именно, да ви кажа какво е качеството. Първите ми впечатления бяха невероятни. Първото, което е, кутийката, в която идва, е изключително симпатична - прилича на малка "тухличка" и е по-дебела и къса от нормалните кутии, в които идват Таро сет-овете, които включват книга и карти. Картите са много приятни на пипане, имат някакъв странен завършек, все едно човек пипа кадифе, огъват се достатъчно лесно, за да бъдат размесвани, но не чак толкова, че да останат ... ами ... огънати. Това, което забелязах, обаче е че на някои места по краищата остават бели 'резки' по черната рамка, които са много видими - знаех, че този момент ще дойде, просто се надявах да не е толкова скоро. Но този малък детайл не може да помрачи щастието от покупката, от която като цяло, съм по-доволна дори и отколкото очаквах.
Сега накъде? Сега тръгвам след усещането, че благодарение на тези карти, ще достигна до важни послания, които винаги съм искала да получа. Определено препоръчвам на всеки, който се колебае дали да си ги вземе, а на всеки, който има скептична настройка към тях, препоръчвам да им даде шанс.

4 коментара :

 1. "馬頭明王"



  [南無藥師琉璃光如來]


  [南無大勢至菩薩]



  (大佛頂首楞嚴經)




  {南無大方廣佛華嚴經} {南無華嚴海會佛菩薩}

  ОтговорИзтриване
 2. Откъде ги закупихте! Страхотни са :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Book depository - танка голям избор на колоди и безплатна доставка до БГ. Предполагам ги има и в Amazon и ebay, това като цяло е доста известна колода... И има защо... Бързо се превърна в един от фаворитите ми. 😊😊

   Изтриване
  2. http://www.ebay.co.uk/itm/261421782520

   Тук я има колодата на руски и е с възможност за договаряне на цената.

   Изтриване