29 септември 2015

Работа със Сянката чрез Таро, първа фаза

Преди време бях писала пост с няколко психологически похвата, чрез които може да разкриете един по-тъмен аспект от себе си и да разрешите проблемите, които причинява. Може да го намерите тук. Днес излизаме от конвенционалните науки и ще дам няколко насоки как се работи чрез Таро за разкриване и отработване на сянката. 
Първото нещо, на което искам сериозно да акцентирам е, че работата със сянката не е толкова просто нещо, колкото на някои хора им се иска да бъде. Често попадам на виждането на хората, че Сянката е като огледалото, където нещо, което мразиш или не харесваш, автоматично означава, че си потиснал у себе си. Макар първата стъпка в тази работа наистина да е свързана с намирането на дразнителите, логическата връзка далеч не е така проста като: "Не харесвам хора, които ме командват, значи и аз искам да командвам, но не го правя". В сформирането на тази сенчеста същност участват и се преплитат много преживявания, инстинкти, импулси и колкото повече напредва възрастта ни, толкова повече съзнанието ни затрупва с нови, различни не-харесвания основният ни проблем. Сянката е като бързо растящо растение - колкото и да късаш стеблото отгоре, дори да е всяка година, ако не стигнеш до корена, то отново ще порасне.
Именно това прави картите толкова полезен инструмент за подобни упражнения, защото чрез тях ние можем да погледнем направо в този слой, който се крие под почвата, да поработим адекватно над него и да разрешим, защото те са директен говорител на несъзнаваното в нас, онова, което достигаме не логически, а интуитивно. 
Подходящо време за подобни занимания - Всяко време е подходящия момент да започнете, стига да имате желанието да го направите. Повечето хора, за които тази практика е станала един от основните инструменти за себепознание, я правят през есента и зимата. Не че не е възможно да я правите и ... лятото да кажем, но ако сте човек, който силно се влияе от времето навън, ще е малко странно да мислите за тъмните си аспекти, докато навън се разхождат хихикащи се хора по бански, които отиват на басейн. Лятото е по-подходящ сезон за утвърждаване на любовта към себе си и твърдостта да отстояваме това, което сме.


Етапи на работи със сянката: Накратко можем да разделим работата на няколко етапа:
Признание - Първата и най-важна може би съставка е именно признанието - смелостта сами пред себе си да признаем за грешките си и да ги назовем - и най-добре да го направим пред огледалото. Не би трябвало да се обвиняваме, но определено трябва да кажем истината и да си признаем, че в тази сфера сме понесли загуба.
Примирие - Прекарайте време с наскоро откритата мисъл и извадената наяве болка. Пишете за нея, мислете за нея, върнете се назад, за да видите къде точно нещата са се объркали.
Поправяне - Помислите как сте ранили себе си с обвиненията си или потискането на последствията от грешката си. Как сте наранили и другите хора, когато сте изградили тази стена около себе си. В тази фаза се стремим да се отърсим от вината за случилото се. Напишете писмо на онези, които сте наранили, не е нужно да им го пращате, може да си остане за вас. Просто излейте чувствата си. Естествено, резултатите ще са много по-добри ако съберете смелост, погледнете човека в очите и му кажете, че сте сбъркали, сега виждате, и искате да се поправите. Това важи, ако поддържате връзка с него и мислите, че наистина би могло да помогне и на развитието на отношенията ви.
Поемане на отговорност - Когато направите това, сянката повече не е сянка, тя става част от съзнателната ви същност.
Осъзнаване - Достигнали сте някаква част от себе си, която сте реинтегрирали, но тя само плахо е стъпила в светлината на съзнаваното. Нужно е време, докато се адаптирате и приспособите реакциите си така, че да действате спрямо новата интегрирана част, така че да не я низвергнете уплашени отново там, от където е дошла. Чрез този последен етап се стремите да не допускате повече онези грешки, които сте направили преди.

Предупреждение - Работата със Сянката е свързана с някакво ниво на духовна готовност за това. Не бих препоръчала на хора с лабилна психика да правят подобни упражнения, от нито един тип. Човек трябва да е сигурен, че може да понесе истината такава, каквато е, защото често в процеса на работа си отиват много илюзии и виждания за това, което всъщност представляваме - махаме пред себе си онези маски, които толкова дълго сме пазили и сме повярвали, че са нашата същност. Често тази работа е свързана с ре-интегрирането на чувството за тъга, изключително силна мъка от неща, които сме си мислели, че сме преживели, но не сме. В крайна сметка усещането след като видим живота такъв, какъвто е, а не такъв, какъвто сме си мислили, че е, може да е на огромна загуба на време, така че трябва да сме готови за това. Сълзите и болката са в реда на нещата и в интерес на истината, ако не излизате от зоната на комфорта, докато правите такива упражнения, едва ли правите нещо изобщо. Въпреки всичко, за да сте сигурни, че всичко върви добре, винаги трябва да ви води мисълта, че го правите за ваше добро, за по-голямо осъзнаване, за да се обичате повече, за да сте по-пълноценни и по-полезни за другите в последствие. Ако в процеса на работа не може да си простите или това, което правите ви кара да се намразвате повече, да затъвате, вместо да изплувате, все още не сте готови и е по-добре да преустановите заниманията си към момента.

Избор на колода - На пазара има огромно разнообразие на колоди, така че вероятно ще се чудите какво е най-добро да изберете. Понякога изображенията по-скоро ни провокират да сме по-нежни и внимателни в тълкуването им и да казваме по този нежен и щадящ начин истината на другите. Това НЕ Е типа колода, която трябва да изберете за тази задача, ако, естествено, имате право на избор. Не че нищо няма да направите с такава, вероятно бихте могли, но ще отнеме повече време. По-провокиращи, и от там, с по-добри резултати са изображенията  на по-тъмните колоди. Насочете се към някоя колода, с която имате тенденцията да "сервирате" голата истина без никакви допълнителни смекчаващи добавки. За моите занимания аз използвам Тарото на Кроули, тъй като с него се достига до огромни дълбочини. Добри резултати дава и една доста разпространена по мои наблюдения колода - Legacy of the Divine. Други заглавия, за които се сещам са Tarot Favole, Vampyres Tarot, но естествено, списъкът далеч не е изчерпателен и преценката остава ваша.Подредба: Възможностите за подредба са реално безкрайни и определено окуражавам всеки един от вас, който има оригинална идея, да я изпробва за себе си. Работата със сянката е предимно самостоятелна и колкото повече действате независимо спрямо други източници, толкова по-добре, това означава, че слушате себе си. Все пак началото е трудно и именно заради това ви споделям една подредба, която е насочена към първа фаза от отработване на сянката (признание)*:

1. Какви негативни/позитивни качества ми приписват хората, с които аз  не се идентифицирам? Това е т.нар "сляпо петно" - това, което хората виждат за вас, а вие сами не виждате за себе си. 
2. За какво твърде лесно се палите и изнервяте - обективно на тази позиция често се намира голям външен дразнител
3. В кои сфери на живота вярвате най-малко на възможностите си?
4. Кои качества притежават хората, с които най-трудно общувате и защо ви е толкова трудно да ги преглътнете?
5. За какво рядко говорите и избягвате темата? Какво ще се промени, ако хората знаеха тайните ви?
6. На тази позиция е най-тъмната между сенките, тук са качествата, които фундаментално отричаме у себе си и твърде вероятно, мразим, поради което не си даваме възможност да си простим. 

*Подредбата и повече подробности относно позициите й може да намерите в книгата Tarot Shadow Work: Using the Dark symbols to heal на Christine Jette. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар