Малко размисли над Колесницата и връзката и с Рака

Напоследък в живота ми активно навлезе енергията на Слънчевия знак, която преди беше силно засенчена от тази на Луната. Това се дължи главно на факта, че Слънцето ми, на практика не сключва особено много аспекти с другите ми планети от наталната карта и поради този факт не е толкова активно, колкото при масата други хора, по мои наблюдения. Затова, наложи се, да се работи със Слънцето съзнателно и за да ми дойдат няколко добри идеи как да го поддържам в добра "спортна" форма, взех колодата си карти, всички, които се асоциират с Рака (Слънцето ми е там) - това са- Колесницата от Големите аркани, Дама чаши - от дворцовите карти и 2,3,4 чаши от Малките аркани. От всички, Слънцето ми се трогна единствено от Колесницата и това донякъде ме озадачи, защото в главата си никога не съм разбирала кое всъщност е рачешкото на карта като тази, защото има много други знаци, които са известни със силата на волята си, ръководните си качества и прочее, но нека да погледнем реалистично нещата, за мен средностатистическия рак не е сред тях. Ракът е воден знак, той управлява добре семейството си, като кардинален налага волята си по отношение на неща, свързани със водната стихия. Колесницата представя, за мен, успехът като цяло, който е постигнат чрез силен контрол над себе си, който ни помага, до известна степен, да изглеждаме магнетични и силни личности и в очите на другите.
И въпреки това, в колодата Таро една агресивна карта, силна и налагаща се, се появява, за да отъждестви и символизира едни, на практика крехки и плахички, мълчаливи хора като раците. Да, те могат да станат агресивни, но това се случва когато са истерични, а когато човек е истеричен, значи не е спокоен, а когато не е спокоен, няма достатъчно воля, значи определено не става въпрос за това състояние на Рака.


За да разберем символистичността и връзката на тази карта с Рака, трябва да погледнем по-обстойно изображението й. Тук аз ще публикувам това на Уейт, тъй като това е, може би една от най-разпространените и използвани колоди, чийто изображения боравят с доста универсална симовлистична система, което им позволява да бъдат разбирани от много хора.
Забелязва се че авторът е нарисувал два големи камъка - по фигурата на човека, който попринцип се отъждестяява с Юлий Цезар - Единия се намира на гърдите му, там, където се намира и сърцевата чакра, а другият се намира на короната му, под форматана звезда, което можем да асоциираме с коронарната чакра. Логично е да се запитаме кое е общото между тези две чакри, кое направление от живота те управляват заедно, кое е нещото, което преминава от коронарната чакра в нашето енергийно поле и после бива преработено чрез сърцевата чакра. Това е универсалната, вселенска любов. Не просто любовта, която изпитваме, защото има причина да изпитаме - като тази, например към приятелите ни, блзките ни, роднините ни, а любовта към всичко, което ни заобикаля. Любовта за която няма "въпреки" и "но". Ето, намираме и първата причина тази карта да е тясно свързана със зодиакалната зона на Ракът, тъй като той е кардиналният воден знак, той е повелителят на човешката душевност и чувствителност. Не че Скорпионите и Рибите не могат да бъдат, просто всяка стихия е най-добре представена чрез кардиналния си знак.
Друг елемент са двата сфинкса, които теглят колесницата. В други колоди те могат да бъдат коне или някакви различни животни, но общото между тях е че те винаги са два различни, противоположни цвята. Те отъждествяват двете различни противоположности, които колесничарят успява да удържи и да използва в своя ползва при движението напред. Той не допуска те да бъдат разделени, не допуска по никакъв начин едното да надделее над другото. Всъщност, ако се вгледаме, ще видим че юзди липсват, и това е масово, при почти всички колоди. Колесницата бива ръководена от волята и авторитета на водача й. Той не се налага със сила над двете противоположности, на практика, даже бих казала, че той не ги е обуздал и не ги е накарал да се координират заедно, защото ако се вгледаме, виждаме ъгъла между двата сфинкса, той е различен, те гледат в различни посоки, не са допрели телата си едно до друго, не са се слели заедно. Човекът от колесницата е единствената връзка между тях. Той се явява нещо като среда, около която бушуват две крайности и той извлича най-доброто от двете. На практика същото често се случва и с хора, силно повлияни от Рака - да бушуват между двете крайности, лунатизирани, крайно зависими от движението на луната и нейните фази. Ако трябва да бъда честна, и Слънцето ми игра точно такава роля в хороскопа ми - на добър рицар, който поддържа връзката между двете противоположни отбора - Козирог - Рак и се старае те да бъдат винаги в топли отношения.
Двата нараменника на мъжа са под формата на луни и ако погледнете още по-отблизо, че забележите, че двете луни имат различни изражения - едната е тъжна, а другата е всесела. Лицето на колесничаря нищо не изразява, може би само нюанс на задоволство от това, че е овладял себе си. Затова и колесницата е карта за овладяване на себе си. Не че мъжът от картинката си няма различните чувства в себе си и понякога не чувства желанието да ги изрази, но той е фокусиран върху една цел и не би желал това да го отдалечи от нея. Голяма е енергията, която идва от направляването на двата сфинкса, ако се замислим. Тази "експлозивност" също е трудна са обуздаване.
И така, най-големият урок, който Колесницата ни учи е, че за да постигнем успех, ние трябва да се научим, преди всичко да владеем себе си. Не можем да искаме да се налагаме над хората, когато не можем да наложим правилата, които считаме за верни, над себе си. Не можем да демонстрираме авторитет, ако не вярваме, че наистина го имаме. По-нагоре аз казах, раците са едни крехки, много чувствителни и плашливи хора, миролюбиви - и наистина вътрешно в себе си са. Но отрицателните нюанси на това се дължат на свърхсензитивността на този знак, който може да усеща много тънки вселенски вибрации и чужди човешки настроения. На една по-висша октава, ако той работи над себе си, той може да бъде добрият рицар, който е възседнал колесницата. Само той може да бъде, никой друг не би се справил толкова добре с това. Защото за да се постигне това, което изразява колесницата, трябва да усещаме дълбоко в себе си вибрациите на Вселенската любов. Нещо което, нищо лично към някого, но само водните знаци могат да го правят. Защото всяка стихия си има място, има си нещо, което изразява и дълбоките чувства на човека - това е водата. Рибата, обаче, вече стъпила с единия край в другото измерение, усещаща може би твърде много от енергиите около нея, бидейки един подвижен знак, няма да може да се справи със железният контрол. Скорпиона, който е един неподвижен знак няма даможе да се пригажда ткаа бързо и така добре, за да управлява колесницата, която винаги е на път и винаги изисква промяна. Затова остава Рака - този, който носи в себе си семето и на двете противоположности.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия