Карта за деня: Светът


Планета: Сатурн
Руна: Гибо (дар)

В колодата, която използвам лично аз, случва се така, че Светът и Глупакът доста си приличат като илюстрации. И двамата са шутове, облечени с червени дрехи, изобразени в междупланетнотно пространство, а отдолу, в далечината под тях се вижда нашата планета. Пясъчният часовник, който при Глупакът беше пълен в горната си част и индикиращ, че пътешествието тепърва започва, вече показва, че времето е привършило. Време е да се приберем у дома. Време е да се слеем с Непроявеното божествено, от която се бяхме отделили с идеята да подобрим себе си. Няма какво да направим повече в това начинание. Ние сме го изпълнили чудесно, перфектно, няма какво да се изисква повече от нас. Подобно на Глупакът, и в света човекът се допира много силно до Божественото. Под това нямам предвид усещането, че някаква висша сила ви направялва и вие сте част от едно цяло, това е нещо, което всеки от нас е хубаво да изпита в живота си, става въпрос че и двете карти са някак си с единия крак в другото измерение. Глупакът, обаче жонглира на карти, той приема всичко на шега, той е тръгнал към това място, защото е ентусиазиран като малко дете да го направи. Той е една човешка душа.
На светът също е изобразена тази човешка душа. Около нея кръжат всички зодиакални знаци и тя е стъпила здраво върху часовника, устремила глава напред, към звездите. Това е душа, която вече е научила уроците си и няма какво да прави на земята. Естествено, разбирайте това в преносен смисъл, защото докато сме живи, когато извадим Светът като карта, тя обозначава реализираност и осъществяване само в някакъв аспект от живота ни, а ние трябва да поработим над всеки един, за да се изградим като духовни личности. Толкова по отношение на приликите и разликите между Глупака и Светът.
По отношение на астрологическото съответствие, планетата Сатурн ... Това е едно много логично съответствие, всъщност. На практика едва ли първата ви асоциация би била такава, защот често Сатурн се свръзва с ограниченията и страховете в живота ни, но и Сатурн е една от планетите, които са най-големи "учители" в хороскопа. Той е там, кара ви да се страхувате и е толкова строг, за да ви научи. Сатурн изисква продължително, старателно полаган труд, за да възнагради "чирачето" си. А в крайна сметка, пътуването на Глупака и всичките му приключения, с които трябваше да се справи, не са ли един точно такъв труд? Ако си падате още повече по митологията, Сатурн, римското име за Кронос, бога на времето. Сатурн е повелителят на времето и дори в астрологията самата планета се свързва със старостта, улегналостта на индивида, нещо, което, отново можем да свържем с статута на човешката душа, която Светът като карта представя.
Във връзка с това, което по-рано казах, че Светът е едно голямо постижение, но само в един аспект в живота, трябва да се знае за него и че на пркатика той е извор на много нови възможности, подобно на Глупака. Може би можем да асоциираме нещата с ниво на компютърна игра - докато сте по средата на едно ниво, нямате много различни пътища, трябва да се движите напред и нагоре, но в едно ново ниво, когато още не сте решили накъде да тръгнете, имате доста опции, които да изберете.
Естествено, не можем да пренебрегнем и кармичното значение на картата. Това е последната карта от Големите Аркани, които всъщност представляват цвета, който представя основните кармични проблеми в човешкия живот, така че можем да заключим, че появи ли се Светът, твърде вероятно да е намесено и завършването на една от кармичните ни задачи за този живот. Каквото е било, било е, веднъж след като сте свършили с нещо важно от кармична гледна точка в живота си, той е на път да се промени коренно, да ви приближи още повече до Духът и да накара ръката на кармата да се отпусне поне малко около шията ви.
В някои колоди централна фигура на Светът е хермафродитът - жена и мъж едновременно. В това се крие и едно от другите значения на Светът, а именно, обединяването, постигането на цялостност и баланс.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия