Стихии, начала и качества на зодиакалните знаци

Вероятно повечето от нас, дори да не е занимават с астрология, са чували, че има огнени, земни, въздушни и водни знаци. Естествено, който не е запознат с астрологията, едва ли може да каже какви са разликите. В този пост целя да кажа основополагащите неща за това според мен. Ще обърна и внимание на деленето на знаците на кариднални, подвижни и неподвижни. 
По отношение на стихиите, д-р Калоян Петров излиза с една много разбираема теза, че всъщност всяка стихия съответства на различен тип човешки темперамент: холеричен, сангвиничен, меланхоличен и флегматичен.

Холерици са огнените знаци (Овен, Лъв, Стрелец) - характерно за тях е, че те са много експресионистични, активни, избухливи. Техните огнени енергии се чистят бързо обаче. Идеята в случая е, че това са хора, които бушуват отвътре, и им личи много и отвън. Те наистина са силно емоционални, но вятъра някак си може да укроти емоциите - така и техните не са много трайни - ядосат се, след 5 минути им минава (особено при Овена и Стрелеца, Лъва може да се сърди малко повече защото е цар и защото е неподвижен знак). За да можеш да имаш хармонични отношения с тях, трябва да си спечелил уважението им, да знаят, че ти имаш качества, равни поне на техните. Такива деца се възпитават като им се покаже, че вие можете нещо, което те не могат, а личностния им растеж лесно се стимулира, ако им давате предизвикателства. Не се опитвайте да укротявате огнената стихия, не можете да оковете по никакъв начин огъня, единственото, което може да направите, е да го насочвате в някаква посока. Огнените знаци за малко нафукани и самоуверени, мислят си че могат всичко в живота, което не е така. Иначе са енергични, спортни натури. Спортът за тях е важен, за да изразходват многото енергия, която натрупват, това е вид отдушник. Те могат да бъдат, от добрата си страна много спонтанни и независими и романтични, от лошата страна - могат да станат властни и деспотични.
Сангвиници са въздушните знаци (Близнаци, Везни, Водолей). При тях отвън виждате много - те са изключително комуникативни, социални, имат връзки с хората, поддържат топли отношения с тях. Нещата обаче, бързо им омръзват и се преместват на някой нов предмет, който е завладял техния ум, техния интелект. Това се дължи на факта, че каквото виждате отвън, не е това, което е вътре. Навън виждате човек, който наистина експресира, показва нещо, но това е като балон със въздух - като се пукне отвътре намирате едно голямо нищо. Сангвиниците просто нямат време да се привържат и да влагат сърце, те като холериците обичат живота на бързи обороти и не виждат смисъл от дълбоки, обвръзващи объркани неща, след като могат да намерят много по приятни в елементарността си неща. Тук темперамента варира обаче - при Близнаци сангвиничния елемент е най-силен, те са "пеперудките, които скачат от цвят на цвят" на зодиака, докато Водолеят е по-затворен от Близнака, той пак е сангвиник, но има от това по-малко. Общото между тези знаци е, че са интелектуални, обичат загадките, пъзелите и всичко, което развива ума им. Това са хора с широки възгледи, обективни и идеалистично настроени. От друга страна могат да бъдат доста студени и непрактични.
Меланхолиците са водните знаци (Рак, Скорпион, Риби) - Водните знаци са активни вътре в себе си, но остават пасивни отвън. Те не обичат да показват експресия на чувствата си. Считат, че това е показно за повърхностност. Когато хората се държат с тях по такъв начин, който показва една голяма външна изява на чувства, това ги притеснява и ги натоварва. Най-меланхоличен е Скорпионът и от него най-малко може да очаквате външна експресия. Рибите като един подвижен знак, сред водните знаци, са най-експресионистични, и това е може би единствения знак, който няма проблеми да плаче на публично място. Това са най-емоционалните знаци, поради този факт тяхната психика е гъвкава и умее да се оттърсва, за да могат да продължат напред. Техните избранници на сърцето често биват поставяни на големи изпитания преди да се доверят напълно. Дори и когато си мислите, че воден човек ви се е доверил напълно, помислете си добре пак, защото всъщност може да не е така, чувствителните им сърца могат да останат неоткрити с години, тъй като водният знак не може да си позволи да понесе острие да прониже сърцето му. Това са интуитивни, възприемчиви и задълбочени хора, когато се наложи може да станат и доста издържливи. От друга страна са много обидчиви и да се виляят от заобикалящата ги среда.

Флегматиците са земните знаци (Телец, Дева, Козирог) - Те са спокойни и стабилни, спокойствието е вътрешно и външно. Много търпеливи и издържливи са, но трудно може да се достигне до сърцата им истински. И да достигнете, от земен знак не може да очкавате кой знае каква експресия. Девата тук е подвижният знак, но отново, дори и при нея флегматичния темперамент на стихията е силно осезаем. Динамиката тук е вътрешна, но първо, че тя е много по - бавна отколкото при другите знаци - целият им план трябва да е узрял, за да може да си позволят някакви действия по него и второ, нещото, което земните знаци мразят, е да ги пришпрват и да се опитват да ги вадят от този, вътрешен, установен от тях ритъм. Представителите на земните знаци са практични, консервативни, имат добри възстановителни сили (ерго връзка със земята). Могат да станат твърде скучни и материалистични, обаче. 

По отношение на началата - има мъжко и женско. Рядко има абсолютно женски или абсолютно мъжки карти - т.е планетите да са само в женски, или само в мъжки знаци. Най-често, което е и нормалното, е те да са смесени. С женско начало са земните и водните знаци, а с мъжко - въздушните и огнените.

По отношение на качествата подвижни, неподвижни, кардинални:

Тези качества показват до колко човек се чувства наред с мисълта за промяна на обстоятелствата, в които се намира. Подвижните знаци (Близнаци, Дева, Стрелец, Риби) обичат промените. Когато попаднат в нова среда, те много бързо може да се адаптират към нея и нямат проблем да го правят отново, отново и отново, ако трябва, напротив, наслаждават му се, харесва им да виждат нови места, да опознават нови хора, не им се стои никак на едно място. Неподвижните знаци (Телец, Лъв, Скорпион, Водолей) правят точно обратното. Те не обичат промените, промените ги травмират. Те нямат експанзионистичната нагласа на подвижните знаци "Свят, ето ме, идвам при теб", а напротив, те имат някакво малко свое място, и прекарват времето си в укрепване на позициите, с които разполагат на това място. Кардиналните знаци (Овен, Рак, Везни, Козирог)  често се изявяват като водачи. Те са най-инициативни. Те ще създадат един постоянен център около себе си, но за разлика от неподвижните, няма да го оставят като малка окръжност, а ще започнат да го разширяват. Сами по себе си, те не могат да свършат нещо, често се отказват по средата, но пък имат харизмата да завладяат и привличат хората за своите идеи и каузи и поради този факт да се справят доста добре с осъществяването на идеите си.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия