Няколко правила, които да спазвате като работите с натална карта

Бях помолена от двама колеги да им изготвя нещо като кратко резюме, базирано на наталните им карти и да се опитам да вникна какви личности са всъщност. Естествено, не претендирам че съм велик астролог, който прави невероятни хороскопи, но докато се върши тази работа, винаги е хубаво да се вземат предвид няколко прости стъпки, за да подредим в един правилен начин многото информация, която се съдържа в наталната карта, и да заличим привидните на пръв поглед противоречия.
На първо място, не приемам предизвикателство без да имам точни данни. Това означава дата и час на раждане. Мястото принципно също е важно, но предвид факта колко е малка България спрямо географските ширини, да пишете някой, че е роден в София вместо в Търново не е особено фатално нещо. Все пак, хубаво е да се знае точния град на раждане. Нужно е да познавате астрологичните знаци, домове и планети поне на едно базисно ниво преди да направите първите си опити да тълкувате наталната карта.

Ако вече сте отворили някой астросайт или програма и всичко отговаря на горните изисквания, може да продължите напред. Не се впускайте веднага да влизате в конкретиката на определените планети според техния знак и дом. Така само ще се объркате много и ще видите как се получават доста често някакви противоречия и започвате да се чудите кое е вярното, и кое не е. Това е така, защото сте тръгнали да строите стените на къщата си, без да сте сложили основи, образно казано.
Първо, огледайте отношението на планетите спрямо северната и южната полусфера. Планетите в северната полусфера индикират екстровертност, тоест те са онези, които биват показани на хората. Планетите в южната полусфера са тенденции, които лежат в дъното на душата на човека и те съществуват, но могат да бъдат видяни само ако го наблюдавате достатъчно внимателно. Където има повече планети - това качество надделява - т.е ако имате хороскоп, при който планетите са разположени само в южната полусфера, този човек вероятно външно изглежда все едно нито приема, нито предава, което, естествено, не е така.
Второ, огледайте съотношението на планетите спрямо изтока и запада. Планетите на изток са ориентирани към самостоятелно, личностно израстване, планетите на запад са обвръзани със взаимодействето на човека с другите хора и приноса на човека към социалната му среда изобщо.
Трето, малката, симпатична правоъгълна табличка до наталната карта не е за украса, тя е съществена част от нея. От нея се извеждат основните начала, качества и елементи, които са доминантни за човека. Така лесно може да създадете една рамка за това какъв темперамент притежава той.
Четвърто, подредете планетите по влияние - Слънцето и Лунава винаги са лични планети за човека. Планети с висока важност са и тези, които притежават някакви достойнства - на трон, екзалтация, радост или прочее са под дом или по знак. Планетите в ъглови домове (които представят кардиналните знаци) и които се намират до Асцендента, Десцендента, Медиум цели или Имум цели имат също голяма важност. При наличие на стелиум в някой знак уравителя на този знак започва да има голямо значение. Планети с много аспекти. Планети, които стоят сами в полусфера. Систематизирайте тези фактори и определете до 3 планети, които отговарят на най-много фактори, или при които тежестта на фактора е завидна, за да систематизирате още по-добре нещата си. Доминантните планети в хороскопа в повечето случаи не допускат противоречия, което ще рече че първо интерпретирате тях, после другите фактори и добре си помислете как ще подредите логическата структура, за да не се случи така че тълкуванието на едното нещо да противоречи на другото. Човешката психика е сложно нещо и трябва доста внимателно да улавяте разликата между нюансите на различните явления. Често на пръв поглед се забелязва някакъв видим дисбаланс - например много планети във водни знаци, докато липсват във земни знаци и започвате да се чудите този човек как живее със себе си, след като би трябвало да се разплаква само от красотата на цветята, малко му трябва, може да умре от сълзи от възрорг или тъга. Истината е, че рядко има такива случаи, в които дисбалансът да е толкова силен на практика, той се компенсира от дома, от някоя друга планета, която има аспект, от индиректна връзка между това в кой знак се намира управителя на даден друг знак.
По отношение на връзката между дом и знак. Отначало, като започнах да се занимавам с астрология, беше много обръкващо да се направи разлика между домовете и знака. Защото понякога, когато гледаме не толкова подготвени на нещата, ни се струва, че нещата се взаимоизключват и няма как да определим кое трябва да доминира. Например Слънце в Скорпион в 3 дом. Седиш си над наталната карта и мислиш - добре, аджеба, сега този човек прикрит ли е, не е ли прикрит? Истината е, че връзката между знак и дом е вато връзката между вътрешно и външно. Ние изразяваме знака чрез дома.
По отношение на връзката между управителя и знака. Обичам да казвам, че управителя на даден знак прави индиректна връзка със собствения си знак и в зависимост от неговата позиция, този собствен знак се модифицира в личния хороскоп. Да кажем един Рак с Луна в Стрелец и десет рака да има в наталната си карта, ще попие до известна степен влиянието на луната и ще има елементи на Стрелец. Особено важно е да обърнете внимание на управителя на знака, когато в него се намира стелиум. Да кажем, гледате един хороскоп в който има 5 планети в Телец във втори дом и си казвате: "Тоя пич, мърдане няма по никакви праграфи", но да кажем Венерата, управителя на Телец се подвизава във Близнаци в 5 дом, това добавя доста стабилен нюанс на живот и жажда са приключения, които типичния Телец няма да има.
Аспектите са също много важна част от наталната карта, чрез която се разбира връзката межу различните енергии и как могат да бъдат оползотворени. Също можем да разберем основните предизвикателства в живота и негативните тенденции. Аспектът е действието, което планетите правят. Сами по себе си тенденциите в знаците не са нито добри, нито лоши, доброто или лошото става, тогава, когато две или повече неща се свържат, за да се получи някакво единно цяло. Така че трябва доста да внимаваме по отношение на разсъжденията за аспектите.
Имайки предвид тези неща, може да изведете правилно някаква информация от хороскопа на даден човек. Дори да сте начинаещи, със сигурност по този начин ще тръгнете в една правилна насока. В крайна сметка, важно е не колко ще извадим като количество, а да сме разсъждавали правилно и интерпретацията ни да бъде качествена.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия