Съвети за начинаещи в областта на Таро

Натъкнах се на размислите на Cath по въпроса, една гледна точка, която подркепям и  също може да прочетете, но реших въпреки това да напиша този материал, понеже, търсейки из различните форуми по този въпрос, за картите Таро съм срещала доста изкривени представи, които като видя написани някъде, единственото, което мога да направя е да се хвана да си скубя косите, след което да покрия със срам лицето си, че принадлежа към същия вид, към който принадлежат и хората, написали въпросните експертни мнения. Експертни мнения, които вероятно Боговете им ги говорят след сериозния им опит от три дни в тази сфера. Та ... нека да започнем хронологично с тези неща:

Картите Таро трябва да са ти подарени от някого. Тоест, колода, която сте си купили сами, не върши работа. При всички обстоятелства, едногото, което е дръзнало да си купи само колодата, просто не може да извади нищо полезно от тези карти. Значи, не е хубаво да използвам такива изрази, но това са бабини девентини. Колода карти са много интересен подарък, за човек, който може да го оцени, но определено не е задължително някой да ви подарява, за да ги използвате. Даже съм по-склонна да кажа, че е най-добре да си ги изберете сами. И не защото съм го чула от някъде и тъпата ми глава започва да го разтръбява навсякъде, без изобщо да мисли, ами по простата причина, че ако една колода ви идва твърде абстракна или не ви допада толкова като изпълнение, няма да ви говори толкова много, колкото една колода, която харесвате на 100%. Да, Уейт е чудесен избор, но има толкова много колоди, които са базирани на тази, че може да намерите вариацията, която ви допада най-много. Всъщност изборът на колода трябва да е много внимателен. Трябва да се съобразите, първо с това изпълнението да ви харесва, наистина да ви харесва, и втория съвет от мен е да не се насочвате към много "специализирани" колоди - например такива със светци, твърдо египетски, колоди, в които малките аркани са илюстрирани просто с номер предмети, които илюстрират цвета им (и приличат на обикновени карти по това). Това е съобразено със факта, че когато ви излизат малки аркани и на тях няма картина - а има примерно 4 прости жезъла, проснати на един едноцветен фон, това нищо не говори на интуицията ви. По този начин ще свикнете по-скоро да работите със зазубрените изречения от книгите (или интернет), отколкото да развиете интуицията си. Затова, поне първата колода, трябва да има картинни изображения по малките си аркани.
По отношение на колодите, които са тематични, казвам го защото те не боравят с универсалната символика, а имат една своя, различна символика, доста специфична - която, от една страна, вероятно нищо няма да ви говори - интуицията ви по-трудно ще свикне с такива изображения, и второ - дори да сте преродения Шамполион, който твърдо е решил да си вземе египетска колода (давам пример, защото това ми дойде на ум, не че имам нещо против тези колоди), ако това ви е първата колода, ще добиете до някъде ограничено знание по отношение на символизма, използван в Таро, имам предвид универсалния символизъм, което ще ви спъне при работа с други колоди, ако някой ден пожелаете. 
В България, по книжарниците се продават малко колоди, лично аз не съм почитател на избора, който се предлага ... Срещат се колодата на Уейт (но ме дразни че е с формата на нормални карти за игра), Таро на Търсещия (която е интересна, но не бих препоръчала за начинаещи), Артуровото, Тарото на Златната зора и това е.
Най-добре, според мен да разгледате богатата колекция на колоди, които Taroteca предлага, да си изберете от там, после да потърсите в магазин Дария (и(ли) друг езотеричен магазин, който знаете, аз знам само този) и да видите дали я предлагат. Ако не, не се отказвайте от нея, поръчайте си я онлайн, може да я намерите за добри пари в Интернет. Но ако колодите по родните книжарници не ви харесват, не правете грешката да се задоволявате с тях. В крайна картите Таро са и удоволствие и определено би било много неприятно всеки път като си хванете колодата, да се сещате "аз имам тази, но исках еди коя си". Ентусиазмът и желанието за работа са ключови неща, които могат да ви направят добри в това. начинание.
Другият мит: като си купите колода Таро, загърнете я в десет парчета копринен плат, после ги натикайте в една торбичка, след това я приберете в масивната дръвената кутия ... и изпищете на умряло ако някой друг човек е дръзнал да ви пипа картите.
Определено не е така. Хубаво е да държите картите си в нещо с идеята да не се разпилеят, но ти е по ваш избор. Лично аз държа колодата, която най-често използвам в симпатичната черна прозрачна торбичка, с която дойдоха. Не вярвам да е истинска коприна, не е нито кадифе и няма позлатени нишки в нея но върши чудесна работа. Колодите, които по-рядко използвам, подчертавам за всички напреднали, за да се обринат, двете заедно ги държа в една дървена кутия на отделни купчини.
Важно е как вие чувствата нещата правилно - ако искате да направите малко царско дворче на картите си и това ви доставя удоволствие, защо не? Но ако отвиването от катове коприна и ваденето от дървени кутии нещо не ви допада, просто не го правете. Забелязала съм, че енергия от картите се губи тогава, когато ги държите на място или в нещо, което не смятате за достатъчно добро. Разберете че на практика картите са само парчета хартия с изображения на тях, докато не попаднат във вашите ръце. Вашето съзнание и Вашата енергия са онези, които им придават мистиката и магията. Това, което има в колодата ви като енергия е ВАШАТА енергия, която сте вложили и на практика вие сте тези, които може да управлявате собствената си енергия. Така че слушайте какво съзнанието ви казва и какво считате за правилно и добро. Далеч съм от мисълта, че има човек, който реално иска да се занимава с карти Таро, наслаждава се на изображенията им и ще седне да яде мазна баница над тях и ще ги слага на някакви мръсни места като цяло. Таро е и един красив предмет и ако наистина ги считате за такива, ще ги пазите добре според собствените си разбирания. А ако не желаете да полагате някаква грижа и да проявите някакво внимание, жалко за картите, и жалко за вас.
По отношение на картите и това дали трябва да се пипат от други хора ... непознати, познати, които искат да им гледам, не могат да си сложат по никакъв начин ръцете върху моята колода, но това е лично мое разбиране. Повечето гадатели предпочитат да я дадат на питащия за разбъркване и цепене, но не и аз. Във всички случаи ще излезе правилен резултат, но мисля, че щом Астралния ми водач може да ми каже бъдещето, със сигурност няма да има проблеми да разбере за кого задавам въпроса. Към приятелите си и хората, които по няккаъв начин чувствам близки и са ми симпатични, отново не им давам да цепят колода по време на самото гледане (понеже го считам за ненужно поради посочените горе доводи), но нямам проблеми с това да им дам да разгледат колодата. По отношение на гледането, където често е разпространена тезата, че друг човек не трябва да гледа с картите ви, оборимо е. Лично аз съм давала на най-добрата ми приятелка да ползва колода, ползвала съм и нейна и нямаме проблеми с точността. Естествено, това е нещо, което бих позволила само на нея и на никой друг, тъй като сме силно свързани. Та ако имате човек, с който сте силно свързани и нещо ви подсказва, че няма проблем с това да му дадете колодата си, дайте я. Но ако нещото ви казва да не я давате - не я давайте. Това важи за всичко, всъщност - Водете се от собствените си принципи и усещания за правилно и грешно.

Следващ мит: жените, докато са менструация не могат да гледат на карти и картите не могат да се използват в събота.
Не е нужно да казвам, че от всичко изброено по-горе, това бие абсолютно всички класации по простотия. Затова, нека кажа, не, не е вярно. Ако срещнете вариации на това по отношение на фазата на Луната, също не им вярвайте. Карти може да си хвърлите и да гадаете на тях, когато поискате и да постигнете задоволителен резултат. Но е вярно че по време на нарастваща луна и пълнолуние интуитивните способности са засилени, така че тогава могат да се постигнат най-добри резултати.
По отношение на ритуалите за пречистване, инициране на всиши сили, освещаване и т.н - Ако имате определена структура от вярвания, където тези ритуали наистина намират приложение и искате да ги направите, няма нищо лошо, но отново, като всичко казано преди това, казвам: и това не е задължително. Аз лично работя без тях, единственото нещо, което прилагам от време на време е нулирането на картите.
Това се налага тогава, когато дълго сте използвали една колода, за много въпроси, дали сте на един-двама да я разгледат, постояла е на 1-2 различни места и енергиите се смесват и дори при разбъркването на картите, усещате че то е някак си по-затруднено от нормалното, поне при мен. Затова нулирате картите, за да излязат всички тези енергии от тях - и е много просто - нареждате ги, както следва: От Глупак към Свят, следват Жезли (от крал към асо), чаши, мечове, пентакли и ги оставяте така за няколко часа в калъфчето (каквото и да е то), в което ги прибирате. След това картите са готови отново за употреба. Ако това не помага и все още изпитвате дискомфорт при бъркането им, вероятно е да имате някакъв цикличен проблем на енергийна основа - няккоя прекалено силно активна, или много затворена чакра, често се получава при мен. Картите улавят тази промяна в енергията. Хубаво е да го нулирате като си решите проблема още веднъж.

Коментари

 1. Много хубава статия и като цяло - страхотен блог. Изчетох ги всички и всеки ден чакам да видя какво ново ще пуснеш. :)
  Поздравления и успех. ^^

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря ти! Аз се радвам, че има интерес, това ме амбицира още повече а продължа да пиша :)

  ОтговорИзтриване
 3. полезна статия. благодаря ,очаквам и други публикации за света на таро .може ли да ме запознаеш с астралния водач-какво е това,как се достига до тези енергии(как е правилно да се назоват,същества?)благодаря.

  ОтговорИзтриване
 4. Здравей, радвам се за отговора и че статията е била полезна! :) Темата за астралният водач е доста обшинра и кой ни направлява, докато работим в света на по-фините материи е въпрос, на който може да се дадат много отговори. Някои хора вярват, че това са ангели и други подобни същества на светлината. Други вярват, че това е отделен от нашето същество дух на непрероден човек, който ни е близък и ни направля отгоре. Ако не бъркам, това е тезата на Силвия Браун (Книгата до другата страна и обратно е полезна от тази гледна точка). Един изключително полезен труд, но и изчерпан като тираж, доколкото знам - Едуин Стайнбрекър - Медитация за вътрешния водач. Той стига по-далеч и смята, че даже след определени периоди, достигането на духа ни до определени "знания" сменяме астралния си водач. Ако намериш някъде тази книга, силно я препоръчвам. Друга теза е тази, че сме направлявани в живота си от Висшия си Аз - това е реалното ни Аз, което има безграничен потенциал и то е дух. Душата е част от този дух, и тя се спуска, за да научи други уроци и с тях, да обогати още повече знанието на Висшия Аз. Това си истинското Ти, но самият живот на Земята, в 3д матрица, не би могъл да побере целият Висш аз - защото физическото ти тяло е като съд, който като се напълни, ще започне вече да прелива. Най-общо казано, която и теория да подкрепиш, въпреки че никоя не изключва другата, за да достигнеш по-дълбоко ниво трябва винги да си готов да погледнеш нещата от различна гледна точка, да си отворен към новата информация, която ти се дава най-често чрез знаци - повтарящи се чила, наименования, сънища и други такива неща. Заниманието с гадателски методи от всякакъв тип също засилва връзката с водача. Интуицията ти - това е гласът на Водача вътре в теб. Реално няма нишо толкова мистично, колкото се опитват да го направят, в откриването му. ;) Накратко е това, а ти следи блога, кой знае, може и да напиша статия по темата, щом представлява интерес :)

  ОтговорИзтриване
 5. Благодаря. Ясно и точно поднесено,в смисъл по подходящ за незнаещия начин,и навлязъл някак в тези теми,където му е нужно точно пресяване,сравнение,и откриване , припознаване ,с тези енергии,за да си ги обясни някак.
  Ангели-не,за мен това е някак леко,първично начално но не достатъчно и последно ,но астрален водач-да(понятие изисквано в по-горен клас),поне за сега това ми е по-приемливо,на този етап,нали се учим,растем...да религията си е изиграла ролята,от тук на татък е духовното (може да греша) в представата за образи и сили...Да-сънища,таро,знаци и т.н....Очаквам с нетърпение следващата публикация
  М.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И аз не съм фен на концепцията за ангелите, а повече за висшия Аз и астралния водач, просто всичко е възможности и всеки следва тази, която най-много се доближава до мирогледа му :)

   Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия