Чакри

 Енергийната система на човека не е еднородно поле, което се състои от една и съща енергия. В човешкото тяло, протичането на енергийния поток е сложен процес, и подобно на различните органи, енергията в различните области има спецификации. Също подобно на различните системи в човешкото тяло, чакрите зависят една от друга и най-добре работят, когато всички са активни. По портежението на гръбначния стълб може да намерите седемте основни центъра, като най-долния, т.нар базисна чакра до най-голяма степен отговаря за материалния свят и физическото тяло. С предвижването ни нагоре енергиите стават се по фини и започват да отговарят за по-духовни въпроси. Грижата всяка една чакра да получава това, от което се нуждае, е един наръчник за здравословен, щастлив и разнообразен живот.  За да изясним ясно принципите, на които работят седемте чакри и как да ги поддържаме в правилния баланс, преди всичко трябва поне бегло да се запознаем с техните "отговорности" и кои дейности ги поддържат в добро състояние:
Базисна - Базисната чакра, както вече казахме, се намира в основата на гръбначния стълб. Тя отговаря за земното, човешкото тяло и отношението ни към материоалността около нас. Осъществява е връзката ни с матрицата на земния живот. Когато центъра не е достатъчно активен, хората стават несигурни в себе си, параноични, истерични, липсва им физическа енергия. Често базисната чакра отслабва при болест и й трябва известно време да се възстанови. Дори и елементарни неща като настинки могат да й повлияят. Често хората имат проблем с нея, който, докато още не сте напреднали в това познание, звучи нелогичен. Живеем в материален свят, където всеки се грижи за парите си, не би ли трябвало тогава повечето хора, които са ориентирани именно към материалното, да имат такава чакра доста силна? Отговора е не, базисната чакра представява един балансиран принцип, основа, над която се надгражда всичко останало и като такъв, нейния импулс не е да трупа, а да защитава материалното съществуване. Когато е прекалено активна, което по мои наблюдения, трудно може да си докарате (но зависи от особеностите ви като човек), ставате материалистичен, егоистичен, стиснат и т.н. Базисната чакра реаигра добре на физическа дейност, така че спорт, например, й се отразява много добре. С медитация, естествено, също може да постигнете добри резултати, като фокусирате вниманието си на червения цвят, с който тя се асоциира. Най-добре да съчетавате всички методи. Когато е балансирана, човекът преодолява своето силно желание за материалното, придобива смелост, сигурност, преодолява страха от смъртта. 
Полова - Физически, тази чакра се проектира в областта малко над половите органи, под слънчевия сплит. Отговаря за проявлението на емоциите, интуицията на елементарно ниво и контролира сексуалните ни импулси. Елементът, с който се асоциира е вода и с нея се отключва възможността на човека да изпитва голямата палитра от възможни емоции. Отговаря за удоволствието, когато е отворена, намираме повече удоволствие във всичко, с което се заловим. Основната философия, която можем да научим от нея е примирението, доверието във Вселената и съдбата - как спокойно "да се носим по течението" на живота. Хората с балансирана полова чакра лесно приемат промените, не се страхуват от дълбочината на чувствата си, способни са и са отворени към тях. Донякъде тук се появява и магнетичността на дадена личност и до колко тя е видима за другите хора, движенията на тялото стават по изчистени и грациозни при активен център. Половата чакра е и първата чакра, която ни свързва с другите хора - тук връзката е предимно по-материална, свързана с допира до човека, желанията, привличането. Половата чакра не изрязява принципите си само до връзките ни с другите хора, под нейн контрол са и вдъхновението, желанието да творим. Основната идея тук е, че тя управлява основните процеси, при които нещо се заражда вътре в нас (като чувство, идея) и излиза навън. Донякъде другите чакри надграждат принципите - интуицията на базисно ниво е в половата чакра, но основен фокус тя намира чрез Третото око. Тя отговаря за чувствата, но сърцевата чакра го развива още по-добре и го извисява на едно много по-духовно и философско ниво, същото и с връзките ни с другите хора, които управлява гърлената чакра. Подобно на базисната чакра, хората често имат проблеми и с половата.Поради този факт трябва да се наблегне да изразяването на чувствата, на демонстриране на близост със хората по един физически начин ( и тук не става въпрос само за секс и прочее, елементарна прегръдка за приятел, в която реално наистина е вложено нещо, също значи много). Половата чакра все пак принадлежи към по-физическите чакри и упражненията, спорта също помагат и тук. При твърде затворен център, хората имат тенденцията да избягват,  да се опитват да контролират или пренебрегват своите чувства. Трябва да се разбере, че специално за този център, рационалността не помага. Ако това продължи достатъчно дълго, човекът може да откаже абсолютно контакт със света и да живее сам за себе си, само с мечтите си. При по-силен дисбаланс, хората спират да се обичат, пренебрегват себе си, занемаряват се, не понасят сами себе си.
По отношение на медитацията, визуализирайте кълбо от жива, движеща се оранжева енергия в областта малко над половите ви органи и си представете, че се върти, че притежава много енергия и е готова да отдава и нагоре, и надолу от нея, като обаче остава достатъчно и за нея. Представете си, че потока от тази енергия не спира.
По отношение на проявленията и заниманията с висша духовност, половата чакра е много важна не само с гореизброените си функции, а и с факта, че подпомага астралните пътувания. Трудно може да ги осъществите, ако нямате стабилен и енергизиран център на половата чакра.
Слънчев сплит - Слънчевият сплит е още познат като чакрата на силата. Неговата енергия витализира цялото тяло. Намира между пъпа и гръдния кош. Като главен витализатор на тялото, слънчевия сплит е този, който е и натоварен със силата на трансформациите, не само в човешкото тяло, но и в психиката на индивида. Съврзва се с чувството за индивидуалност във всеки един от нас. Енергията му се свързва с елемента на огъня. Това е и чакрата, която отваря човешката душа към по-високи нива на осъзнатост. Когато е балансиран, слънчевият сплит ни прави радостни, чувстваме се достатъчно живи, чувстваме, че сме намерили мястото си на света и душата ни принадлежи на това място и няма какво повече да искаме по отношение на него. Той също донякъде се съврзва с чувствата, не толкова с тяхната дълбочина, колкото с количеството им. Повече неща ни правят впечатление, за повече неща проявяваме външна реакция. Слънчевият сплит отговаря и за това до колко сме готови да поемаме рискове. Един добре балансиран енергиен център ни позволява да сме по-отворени към възможностите, които живота ни предлага, да заемем по-отворена нагласа на света, да позволим на хората да влязат в живота ни. Енергията му донася със себе си куража да отстояваме взетите си решения и да отстояваме себе си като индивидуалност. Всички Йога пози, които напрягат по някакъв начин областта, където е разположен той, помагат за отварянето му. Слънчевият сплит е последният от чакрите, който се вляе директно от физическа активност - така че спорт, особено бойните изкуства, също служат за енергизиране на този център. Когато слънчевият сплит на даден човек е в дисбаланс, той блокира емоциите си, става крайно нервен и негативно настроен. Липсва желание и енергия човек да се занимава с каквото и да е било.
Гърлена  чакра - Тук основен принцип е принципът на словото. Гърлената чакра се намира в основата на гърлото ни. Чрез нея ние имаме връзка с индивидуалната истина, която всеки един от нас носи вътре в себе си. Отварянето на този енергиен център води до осъзнаването, че нашият живот се основава на това какво говорим, какво мислим и в какво вярваме. Управлява говорът, комуникациите, творческият потенциал и личните намерения. Едновременно това е центърът на себеизразяването и чрез него осъществявате връзка с вашия дух и вашето висше аз. Гърлената чакра управлява матрицата, чрез която се проявява физическият свят. Гърлената чкара е разположена на мястото, където всякакви субстанции влизат в тялото ви, чрез устата. Може би преди да погълнете поредната доза алкохол, или други вредни субстанции, ще се замислите дали си струва да тровите по този глупав начин собствения си дух. Трябва да направите съзнателен избор за един по-здравословен и по-уважителен начин по който да третирате този център.
Когато е добре балансирана, гърлената чакра подпомага за по-добри способности за говорене и за слушане, подобрява качеството на комуникацията, която водим. Също така тази чакра отговаря за всички форми на креативност и са способността ни да се свързваме с другите по духовен начин. При по-високо ниво на осъзнатост, ще даде способност да се осъществи ментална и телепатична връзка със света, в който се намираме, особено с онези, които са на същта честота като нас. Ритъмът на музиката, проявата на творческия потенциал, танците, вибрациите на гласните ни струни, когато пеем и всички форми на общуване отварят и развиват още по-добре центъра на гърлената чакра.
Когато този енергиен център не е балансиран, човекът спира да изказва мислите си, чувствата си  започв да строи стени около себе си. Резултатът от това може да е абсютно отказване да говорим за нуждите си и създаване на трайни гранци между нас и другите хора. При прекалено засилена гърлена чакра започваме да изразяваме себе си по един безрасъден начин, в който желаем да доминираме във всички отношения с другите, поради което те се отдалечават.
Третото око - Видимо, третото око се разполага в центъра на челото ви, между вежите. Тоест, ако имате развито виждане да виждате не само физическото, бихте го видели там. Всъщност обаче, центъра с който се асоциира Третото око, се намира в центъра на мозъка, асоциира се с епифизната жлеза. Още древните гърци вярвали в силата на епифизата и считали, че тя по някакъв начин се свръза със Светът на Мислите. Епифизата контролира различни биоритми на тялото и се активира от дневна светлина. Работи заедно с хипофизата, коят контролира жаждата, глада, нуждата от секс и биологичния часовник на човека.
Когато Третото око се отвори, нормално е да почувстваме тъпа болка в основата на мозъка, която е свързана с преминаването ни на една по-висока честота на чувствителност на енергиите около нас. Третото око се счита за най-силният източник на етерна енергия, с който хората разполагат. Третото око винаги е било важно по отношение на визуализациите, интуицията и "свръхестествените" способности. Тези способности включват ясновидство, емпатия, телепатия, интуиция, сънища, визуализации и въображение. Третото око може да вижда отвъд физическото. За засилване на този енергиен център преди всичко се използват медитации и визуализации. По време на медитация, визуализирайте светлина с цвят на идиндиго, която се излъчва от центъра на челото ви. По време на медитация може да поставяте и камъчета, или пирамида от камъчета върху третото око с цел постигане на още по-добри резултати. Когато е прекалено активна, тази чакра причинява силни главоболия, халюционации, кошмари и създава трудности при концентрирането. Освен по-изострени и по точни сетива, третото око може да помогне и за намирането на Истината и Мъдростта. Прави човек по-творчески настроен и по-дисциплиниран - както по отношение на ежедневните си задачи, така и по отношение на духовното си развитие. Чрез Третото око осъществяваме пътувания до предишни животи и други астрални пътувания.
Коронарна чакра - Тя основава принципи на разбирането чрез призмата и пречупването на всичко научено чрез останалите шест чакри. Центъра й не се разполага във физическото тяло, а стои като корона над главата на човека, за разлика от другите чакри, тя по никакъв начин не се влияе от каквото и да е било земно - камъни, различни храни, отново за разлика от другите шест чакри. Някои я асоциират с виолетовия цвят, други с белия. Белият сякаш е по-правилният избор, тъй като той е съчетание от всички останали цветове. Елементът, с който се свързва коронарната чакра е Мисълта, който символизира най-висока степен на просветеност и най-голяма завършеност на нашето духовно пътуване. Чрез коронарната чакра се свързваме със вселената и нейните енергии. Те се улавят от нея, навлизат в системата ни и се реализират във физическият свят чрез останалите шест чакри. Много хора, които търсят истината за живота, пренебрегват долните чакри и се фокусират главно на коронарната, което не води до някакви по-добри резултати. Ние сме духвони същества, които имат и физически облик и една от първите истини, които трябва да научим за живота, за да продължим да се развиваме духовно, е да се приемем като такива. Можем да кажем, че коронарната чакра е тази, чрез която можем да видим голямата картина зад всички неща, другите чакри се фокусират и функционират чрез разбирането, всяка на детайлите за които отговаря.Важно е да се знае обаче, че системата от чакри работи най-добре, когато всички центрове са в баланс. Ако наистина искате да засилите някой център и да го развиете, за да получите максимума от него, начина не е да го направите свръхактивен за сметка на останалите. Така няма да получите това, което ви е нужно.
Когато се отвори коронарната чакра, индивдът получава разбиране за законите на природата и на вселената и получава пълен достъп до подсъзнанието. Центърът се отваря при системна активна работа и фокусиране върху сънищата, метидации, визуализации и разцъфва като цвете когато получи достатъчно от Вселенската любов (отворихте ли си другите чакри, за да почувствате това?) Медитацията е най-добрият от методите на Йога за поддържане на този център в баланс. Енергията на тази чакра ни помага да усетим Божественото около нас, да поемем в себе си по-голяма власт над себе си и да се влгедаме на едно много по-дълбоко ниво. При работа с коронарната чакра е хубаво преди това да подготвите ума си - той трябва да е спокоен и възприемчив. Когато чакрата е прекалено затворена, чувството на неудовлетвореност от живота се превръща в постоенен спътник, настроени сме апатично, скепчитно насроени сме към духовното, нерешителни сме, откъсваме се от хората. Когато е прекалено активна, хората стават материалистични или действат сякаш са богопомазани, страдат от духовен елитаризъм.

С това завършваме краткото представяне на седемте чакри. Надявам се да съм помогнала на някого с този материал, работете над себе си, за да ставате по-добри и не пренебрегвайте простичките принципи на живота, защото всичко, което строим като духовно развитие е едно стълбище и не можем да кажем, че сме го построили правилно, ако ни липсват първите две-три стъпала. Не можем да кажем че сме го построили и достатъчно здраво, нали така?

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия