Репресия, его страхове и връзката им с кармата и живота - 1

Бидейки единни със вселената – ние сме в нея и тя е в нас, ние често казваме, че съдържаме целия зодиак в себе си, всичките 22 големи аркана на Таро и т.н и наистина на теория това звучи много хубаво, но е трудно да се осъществи на практика. Естествено, вярата в собствените ни сили и вярата в това, което сме, са основи лостове за постигането, но срещата с други души, които са тръгнали по пътя на духовното, винаги е била благотворна и чрез тях достигаме до истините, които крием в себе си. Затова реших да систематизирам това, което по-скоро с практика, научих през последната година-година и половина от езотеричните си занимания – надявам се и на вас да ви е полезно (на мен ми беше страшно много), а обмяната на идеи по отношение на това може да е много градивна.

Както вероятно на повечето, ако не и на всички вас е известно, главна причина за отделянето ни от Единното Божествено и неговата любов, е главно нашето его, или, ако трябва да сме конкретни – его-страховете, които са една първична животинска реакция, която по-скоро цели опазването на човека от физическа гледна точка. Ако позовяваме живота си само на тях, ние намираме най-краткия и безопасен път към едно битие, в което сме изпълнили всички стериотипи, характерни за обществото в което живеем. Всички останали цветове на индивидуалността ни остават на заден план, погълнати от сивото ежедневие. Но проблемът с его-базираните страхове не се изчерпва само до ограбването на нашта индивидуалност, въпреки че това е една много съществена точка. Проблемът е там, че в страха се раждат всички останали пороци – гнева, омразата, невежеството (то е един вид страх да бъдеш себе си) и други. А както се казва във всяка една религиозна или езотерична книга, която отворите, това са първите неща, от които трябва да се оттървете, за да тръгнете към едно наистина светло бъдеще.
Ние излащаме кармично (чрез негативните случки в живота ни) лошата енергия, която сме натрупали. Въпроса е, че дори Вселената да ни е „наказала” за това провинение, случките сами по себе си не са изтрили страха, който е бил първопричината. Следователно в този живот или следващите –ние трупаме в подсъзнанието си страховете от миналите събития и животи..
Тези страхове рано или късно отново се проявяват и ако не бъдат изчистени и трансформирани, вредата, която ще причинят е много по-голяма, отколкото преди. С пропускането на всеки един шанс за „излекуване” в енергийните ни тела се натрупва все повече и повече негативна енергия. В един момент, особено за една душа, която е изживяла дори и малобройни инкарнации, натрупаните его-страхове са елевирали и „еволюирали” достатъчно много, за да обособят една отделна, напълно непозната, дори и за самия човек, страна от неговата психика и енергийно поле – така известната „тъмна страна”.
Главният акцент, за който ще говоря днес, е именно тя. Tова е един много важен въпрос, и честно казано хлъзгава материя. От това, което съм видяла и научила, мога да кажа, че отделното развитие на тази страна и натрупванията в нея не спират еволюцията на човека в инкарнациите му – отделни планети достигат високи нива на преработка независимо от нея. Това развитие е като нож с две остриета – защото точно както показва напредък на душата в нейните уроци, така бързо може да я свлече надолу, ако освирепялото нещо от тъмната страна, непознато досега за човека, излезе в неподходящия момент. А то самото, доста често е по-силно репресирано и потискано точно при хората, които се стремят към доброто и към духовното развитие, отколкото при средностатистическия индивид. Именно поради тази причина, то получава двойно, че дори тройно по-силна градация, отколкото нормалната – веднъж, защото е по-силно репресирано, втори път – защото е по-голямо (душата е изпитала повече, т.е срещнала се е с повече натоварващи и стресови събития) и трето, защото веднъж излязло, то има за инструменти, силни, добре развити планети, които качествено приемат и предават Вселенските енергии. И така както те са се превърнали в централи за преработка на Светлината, така добре може да обслужат и Мрака.
Причините могат да са много – главно аз бих посочила, че често хората изграждат в главата си някаква рамка за себе си – за това, което могат, което трябва да бъдат, за това – което ни върви и това, в което не ни. Например: „Ооо, аз съм добър човек, не мога да отвърна на човека Х на лошото със лошо, като пример за моята духовност, аз или ще отстъпя (и ще си втълпя, че така правят по-умните хора), или даже ще му направя добро (и вътрешно ще се изтезавам поради факта, че това не ми носи удовлетворение – това ме прави лош човек). Е, поздравления за всички, които следват тази логика – могат да нарисуват прекрасна картина в рамката, която са отделили, но човек не може да избяга от себе си – тоест изразяването на „ненужните” части е фикция за тяхното премахване – реално това е едно игнорантно отношение на самоомраза към себе си.  . И тук е нужно да направя една, може би твърде обемна скоба, но е важно да бъда коректно разбрана: преди време бях направила една тема за Персона-астрологичните карти, които представялват нещо като натална карта на всяка отделна планета – тя бива третирана, на нея й се дава статут на човек. Практиката на това антроморфизирано олицетворение на полето, което всяка планета излъчва от радикса, е нещо, което използвам в 90% от практиките си – защото така е лесно разбираема връзката между различните планети, осъществяването и коригирането на отношението, в което се намират и проверка на статута им в трудни моменти – да кажем тежки транзити към тях. И правя тази скоба, за да ми бъде добре разбрано сравнението – всеки опит да рамкирате себе си е опит да рамкирате планетите си. Всичко, което е извън рамката, бива срязано, както разбрахме, за да е удобна картината – в този повратен момент трябва да сте наясно, че толкова правилно и човешко, колкото рязането на ръце и крака в Средновековието. И ако реално в астралните си пътувания или медитации виждахте елементите от радикса така, точно на това щяхте да станете свидетели.
Това е едно изключително нечестно отношение предвид факта, че по-голямата част от радикса (с изключение на положението на Слънцето) е съставена от помагачи, чиято цел е да помогнат на вашият ВА да научи кармичните уроци, заради които е решил да се инкарнира. Това е така, защото положението на Слънцето показва онази, малка инарнирана част от ВА, а другите планети, ако трябва да ги разгледаме като енергийни полета – са скачени към тази частица с различни връзки, но те не са част от субстанцията му. Тоест, по подразбиране, те са добре настроени към вашия ВА – лошото съзнателно отношение, което прилагате върху тях може да влоши връзката, може тотално да я изключи за период за време (и под период за време включвам дори и до края на живота ви), може да нанесе трайни повреди върху тях (еквивалента при хората би бил психични отклонения) – което реално, отново вляе зле на индивидуалността – защото на нея й е дадно точно толкова, колкото да се справи с кармичния си урок – нито повече, нито по-малко. Не може да режете части и да очаквате научени кармични уроци. Не може лошото ви отношение да донесе добри резултати. 
Всички съществени части от онова, което сме изразали биват захвърлени в трета глуха на подсъзнанието, където са осъдени да престоят. В този „килер”, така да се каже, може да намерите дори неща, които на пръв поглед не са застъпени в радикса ви – може да нямате нито една планета в даден знак, но сянката ви (този килер) да е главно съставен от него, да кажем. В следващите редове бих искала да покажа къде и по какви начини, с астрологични и езотерични методи, можем да открием сянката. Търсим я по две причини – първо, че тя е един невидим филм, спънка за личностното развитие. И второ – с мъдростта, която сме придобили, може да се окаже, че ще намерим доста полезни неща в килера ни, които да развият способностите ни за дни, защото реално представляват отработени положителни енергии от минали животи. В общи линии – скритото трябва да се открие, за да бъде конструктивно използвано. 
Основните астрологически методи, чрез които да разберем повече за натрупванията в сянката са както планети, така и точки от друг род. На първо място, с най-голяма тежест поставям Лилит и Плутон. Те са на сравнително малка преднина пред точката на пренаталното затъмнение. Хюмандизайнските пренатални карти могат да кажат доста за това, което се опитвме да отхвърлим, но реално живее в нас. Ако имате спомени от минали животи (или паралелни – кой както си го вярва) за причините за смърт, те могат също да бъдат много показателни по един специфичен начин за това, което наричам първичен елемент на душата (при разяснението на този елемент ще обясня подробно).
-   Плутон – Натрупванията по Лилит и Плутон са преди всичко прилежащи към тази инкарнация. Положението на Плутон по дом може да покаже местата, които са били главна причина и пейзаж на осъществяването на вашите страхове. Плутон ги манифестира, материализира и ги извежда на преден план. Той ви кара да се срещнете с дадената психическа травма с цел да провокира онова дълбоко спящо нещо у вас, за да може то да бъде събудено и отработката по него да се отключи. С Плутон в 3 дом имах пролеми с комуникацията през ранните си години и тя беше първопричина за натрупването на началния психически стрес. Реално, след няколко гидни, като поглеждам назад, знам че страха ми винаги е бил там – винаги съм била много обрана откъм реч и не съм изказвала мнението си, защото агресивната (Скорпион – там ми е Плутона, с поне 3 квадрата към него) изява на срещуположната страна на нейнто мнение, което не съвпада с моето, ме е плашела изключитело много без реално да има защо. И ако съм забравила да кажа в увода, трябва да го кажа явно сега – за момента не считам, че има страх, който да е обоснован. Всичко има своето обяснение и подлежи на поправка – а дали ще бъде поправено е вече въпрос на индивида. Друг пример е Плутон в 6 дом – без друга, по моя преценка, особено силно изявена причина в хороскопа – принадлежеше на човек, който се страхуваше, от факта, че нищо не върши, за нищо не става, не е общественополезен и едва ли не, ако можеше би се свил на калъпче, за да направи път на другите. Трети случай е с Плутон във втори дом с неимоверен страх от бедност и като цяло, липса на материални средства. Онова, което престои достатъчно много у Плутон и не му бъде обърнато внимание, то лека-полека се превръща в нещо подобно на засъхнала мръсотия – обикновена мръсотия, която можете да оберете лесно с парцал е било тогава, когато е било в Плутон. Тъй като той индикира най-дълбоките вътрешни трансформации, той, образно казано, стои с метлата и чака да му дадете да почисти. Въпроса е, че повечето хора не дават това да се случи, а се вкопчват в старите неща, не ги пускат – или самите те отказват да се променят и жертват онова, което не е трябвлао да бъде жертвано и оставят в себе си онова, което е трябвало да бъде почистено – с други думи, просто правят грешен избор – всеки от нас някога е правил такъв. Плутон, чрез транзитите и другите си аспекти изисква много, и понеже е бавен, той изисква и дълго и това построяване на нашата Слънчева система не е случайно, защото това, за което отговаря той, отнема много време да бъде направено, постигнато и да бъде адекватно преборено. Засъхналата мръсотия, която сме оставили у себе си, обаче е нещо коренно различно – тя не може да бъде изметена с метлата на Плутон, защото няма да се поддаде. Тя вече даже започва да понамирисва – и излъчва ароматите на цялата гама на негативни човешки чувства, която персонифицира Лилит
-   Лилит – Черната богиня мога да свържа до известна степен с базовия инстинкт да спасиш себе си от негативната сфера на нещата, но въпроса е че тя осигурява защитата чрез онова, което мислим, че другите ни причиняват, че и повече. За да е ясно какво имам предвид – Да кажем свръхчувствителен човек, който е бил многократно нараняван от действията и думите на другите, но поради добротата си е премълчавал и натрупвал всичко във себе си. В един момент елевиралото, натрупало се напрежение (натрупало се е, защото не се е съобразил със себе си, за да им е удобно и спокойно на другите) избухва, при което е способен да каже такива неща на хората около себе си (малко или много виновни), които да ги разплачат на момента и да представляват за тях отворена рана цял живот. Това е деструктивното използване на силата, която Лилит дава, но реално тя може да бъде издигната и използвана по положителен начин. Например в случая, за който говоря – човекът има концентрираната сила и прозорливост да разбира най-дълбоките комплекси и страхове на хората по един прекрасен начин, в което, реално, няма нищо лошо.
-   Пренаталното затъмнение – Преминаваме вече към разглеждането на натрупвяания, които принадлежат към минали животи, но не са били отработени тогава. Онова, което е било в Лилит и Плутон приживе, за новата инкарнация не бива нулирано, а бива преместено в най-големия килер на подсъзнанието, който може да си представите. В сянката реално наистина почиват всички зодиакални знаци – или поне набора, с койото сте работили досега в минали животи. От личен опит мога да кажа, че там може да се намери от всичко по малко. В сянката са преместени дори и вискоотработени от нас енергии – те могат да се озоват там например в хипотеза, в която душата ни си дава сметка, че ако бъдат налични за предстоящия живот, биха могли да се превърнат в лост (сетете се какво казах за добре отработени планети при евентуално излизане на тъмната страна) за задълбочаване на кармични проблеми. Реално това е инкарнация, в която се лишаваме от хубавото, защото си даваме сметка, че то е косвено свързано с нещо, което със слабата си отработка може да свлече и хубавото надолу и да засили онова, което се е превърнало в агресивна страна у нас. Силно характерно е игнорантното отношение на личността към точката, където лежи пренаталното затъмнение. Наблюдавайки хората, много често виждам как те имат силно изявена антипатия към знака, в който се намира тази точка.. Това е така, защото, както казах, това е енергия, която се е озовала там поради нашия страх да я изразим, манифестираме, използваме, отработваме. Хора, които я манифестират, представят, използват, ни дразнят, защото провокират у нас онова, което сме се опитали да заключим. И както казах, както няма основателен страх, така и няма основателност на силно поляризирана антипатия към някой зодиакален знак, просто защото е такъв зодиакален знак. Може да не харесвате човешки качества, но всяка една фанатична непримиримост с набора на качества на някого и силното ви желание да ги изтриете от планетата земя, просто означава, че сяката ви се обажда от ямата, в която сте я поставили. Друга хипотеза е при близост на тази точка с лични планети – тогава май се получава по-скоро обратното и напротив, тези качества започват много да се изтъкват и да се изисква хората да ги имат и всеки човек, който ги няма, да се счита за негоден. Всяка една от тези хипотези си има обяснението от кармична гледна точка – в първата душата е временно абстрахирана, тъй като тя изобщо не е успяла да приложи тези качества успешно. В другата хипотеза, напротив – по-скоро става въпрос за прекомерно използване на набора на качества, който този знак репрезентира, но по един деструктивен, вреден, неправилен начин.
-   Пренаталните карти на Human Design – Тях сме ги дискутирали във другия форум, ако не се лъжа има тема за тях и в този. Изработват се като слънцето се постави в предишния знак със същото качество на слънчевия знак от наталната карта (т.е през 4 знака) + още 2 градуса отгоре. Например аз имам Слънце в Рак на 6 градуса, пренаталното ми Слънце е на 8 градуса в Овен. Внимателното съгласуване с ъгловите минути и ъгловите секунди на наталното Слънце в програмата, която използвате, ще даде сравнително голяма точност на картата – домофикацията ще е точна (е, може да има спорни планети, ако са на върха на някой дом), но със сигурност ще получите знак на Асцендента + декадата, в която се намира. Създателите на тези карти  казват, че това е момента, в който душата окончателно се въплатява във физическото тяло и че тези карти действат като съпровождащи наталната карта и по този начин могат да се намерят някои аспекти на личността ( да бъдат по-силно изразени), които не са толкова изразени в наталната карта. Практиката ми показа, че тези карти работят по един много интересен начин. Първото, което ми направи силно впечатление при дискусиите на тези карти беше, че хората масово бяха възмутени от слънчевия знак, който получават – имаше изказвания от рода на „не мога да преживея, че съм еди какъв си знак според тази карта”, както и други производни на това. Направих експеримент и в обкръжаващата си среда – около хората, които горе-долу имат понятието за астрологията и видях същите очарователни резултати и на живо, изобщо, назовавайки слънчевия знак на тази карта на някой човек, който досега не си го е знаел, ги хвърляше в потрес и реакцията наподобяваше персонална обида. Вярно е, че позициите на наталното и пренаталното слънце 100% са във фактически квадрат и в 99% от случаите са и в знаков, което прави нещата трудни за асимилиране и предполага някаква нехамоничност, но не видях същата негативна реакция в хората при назоваване на опозиционния знак на пренаталното слънце – тоест това е другия знак, с който наталното прави квадрат, което ме навде на мисълта, че проблема не е в квадрата., но проблем тук има и аз посочих по-горе доводите, поради които мисля, че той е съществен, особено при такава интензивна и масово негативна реакция. След някакви размишления и малко работа за изпитването им, стигнах до заключението, че тази натална карта е показателна за по-неразвитото полукълбо на мозъка, което също донякъде потъва в подсъзнанието. Също разглеждам тази карта като един показател за едно осреднено положение, в което душата се е намирала към момента, за който е конструирана картата. Това е смесено положение между предишната натална карта и няколко поставени модификации, цели, които да обусловят следващата. Тоест, тази карта е момента в който душата е отишла в астрала, получила е негативните и позитивните отзиви за поведението си и е направила равносметка за свършената работа. Отбелязала е грешките, но все още не е избрала средствата (планетите в наталната карта), с които да поправи тези грешки и да продължи по кармичния си път. Тази карта е много по-силно кармична от наталната и наистина обяснява понякога необясиними от гледна точка на натала, проблеми. Например – човек, който няма проблеми с 5 или 7 дом по натал, има добре поставена Венера, но въпреки всичко по отношение на партьорствата е много разочарован. Силен акцент върху партньорствата и нуждата за отработка чрез тях и по отношение на тях би трябвало да бъдат предмет на натални карти с акцентиран 7 дом или управител на седми дом, който получава много твърди аспекти – такова нещо няма в натала. Отваряме пренаталната и виждаме един препълнен седми дом, и то с планети, които са тежки от кармична гледна точка и индикират някои проблеми в тази сфера - да кажем Сатурн, Нептун, Плутон, взети заедно+ интерсептирана, неаспектирана Венера в Телец. Натъквала съм се на случаи в които, да кажем, момиче получава вече алергия от мъже Риби, но едновременно с това, те са едва ли не единствения тип, към който се привлича – върховете на 5 и 7 дом и техните управители в натала не индикират силно застъпено влечение точно към този тип. Отварям пренаталната карта и виждам Луна в Риби синглетон в 7 дом. Често в тези карти, дори да няма прилика в знаците, които са затъпени, има силна прилика в отношенията между планетите.  В заключение мога да кажа, че наистина допълват много картината от гледна точка на нещата, които ни спъват в живота. Допълват картината и откъм нещата, от които се стрхуваме (често големите ни страхове са силно манифестирани, показани в тази карта).
-   Причина за смърт в минали животи и злободневните страхове – Бях се събрала с група Скорпиони (ежедневие :D ) и спонтанно, едното момиче, понеже знаеше, че гледам на карти, попита как ще умре. Всички наоколо се запалиха да разберат точно това и като цяло, цялата седмица тръгна като нещо като седмица на смъртта, в която обсъждахме причните за смърт и в минали животи. Забелязах една интересна зависимост, без да знам за фобиите на хората: На едната казах, че е умряла от удавяне – тя има воден елемент в хороскопа си, но е доста силно застъпен и в сянката, поне от това виждам и от това, което сме говорили. Тя ми каза, че има фобия от стичаща се вода по лицето й и като цяло не обича вода да се стича по лицето й. На друга казах, че е починала в някакво тясно пространство, тъмно пространство – каза ми, че има клаустрофобия и освен това не може да спи на тъмно, ако не е поне шумно – т.е трябва да има поне пусната лампа, телевизор, радио или нещо такова. Логическата връзка, която изведох първо за себе си и после потвърдих чрез други примери, беше следната: Имам страх от високо – това предполага наличие на въздух в сянката. Имах много кофти мнение за Близнаците – отново налага наличие на въздух в сянакта, така че явно има някаква логическа свързаност между причината за смърт и това, което се намира в сянакта. Дали смъртта обуславя наличието на даден елемент там или дадения елемент там обуславя причината за смъртта, все още не съм установила.  

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия