Кратък преглед на ... Таро на Търсещия

Здравейте от мен отново! Реших да стартирам нещо като нова рубрика в блога, в която да напиша отзивите си за колодите Таро, които използвам и книгите на астрологична/окултна тематика, която съм прочела. Днес ще започнем с Таро на Търсещия и защо е добра идея да си ги вземете и защо не е добра идея да си ги вземете. Към момента, гледайки в различните онлайн магазини и книжарници, виждам че има изчерпани наличности, но това преди не много време беше една доста разпространена колода на българският пазар, която много хора имат. 
Комплектът, ако мога така да го нарека, тъй като двата продукта се предлагат отделно, се състои от книга и карти.

Картите:
Това е една колода, която следва по-модерната традиция и поради тази причина, в някои насоки се различава от традиционните карти, но и не са толкова фрапиращи. 
Първата, голяма разлика е наличието на една допълнителна карта към Големите  аркани - т.нар Мултивселена. Лично аз, като бях начинаещ в областта на Таро и астрологията, наистина не разбирах какъв е смисълът на тази карта и какво прави тя изобщо в колодата. Смятах я за ненужна, прибирах я в кутията и просто я игнорирах. Със сегашното си знание, обаче, не бих го направила. Това е така, защото идеята за Мултивселената като проява на Духа ни, живеещ едновременно в няколко паралелни Вселени, е трудна да се преглътне и да се приложи за ум, който все още не е свикнал със мистичният свят на езотериката. От друга страна....
, свикнали сме в Таро да търсим конкретни отговори и конкретиката на отговорите наистина най-често се търси от тези, които по-отскоро се занимават. С времето човек, ако наистина използва Таро за духовното си развитие, а не за заблуждение, което да затвърди сладките ми илюзии за света, се сблъсква с проблема на свободната воля и по-конкретно - проявлението на нашата свободна воля, въпреки предначертаното и как тя рефлектира върху него. Изображението на тази карта - на множество земнодподобни планети, реално донася със себе си идеята за множество избори пред нас и в тълкуване тази карта в най-голяма степен би обозначила значимостта на избора ни и критичната нужда да проявим свободна воля в дадена ситуация. 

Втората промяна касае дворцовите карти. Според авторът, в днешни времена живеем в матриархат и поради тази причина той подрежда Майката преди Бащата по значимост и Дъщерята преди Сина. Ако приравним това, въпреки че не би било точно коректно да го направим Кралица > Крал > Паж > Рицар . Не мога да се съглася с автора, че живеем в епоха, в която женското начало господства и че е матриахално. По-скоро живеем в епоха на еманципация и на унифициране и рамиване изобщо на традиционната роля на половете в обществото. Поради тази причина и не виждам смисъл да класифицираме така картите.

Особености на изображенията - Това е колода, която е направена с помощта на компютърна графика. Всичко в нея, до много голяма степен, изглежда футуристично - сякаш наблюдаваме развитието на нашата планета Земя след много години в някой фантастичен филм, или пък сякаш изобразява някаква друга планета с по-напреднала хумаонидна раса на нея. Всички обекти и предмети, нарисувани по картите, ще можете да разпознаете лесно, но начинът, по който са нарисувани и съчетани е просто наистина изключително странен. Картите, в които има антропоморфни образи - т.е повечето от Големите аркани и Дворцовите аркани изобразяват човешкият образ размито, неперсонифицирано, т.е дори и образите да имат нарисувани очи, носове, устни, просто трудно може да ги свържете с някаква физиономия. Всичко това доста помага на интуицията да работи - но по-скоро ако сте от типа хора, които имат "внезапни идеи" и "неясни видения". Т.е тази колода според мен е по-скоро предназначена за хора, които имат по-Уранова интуиция, отколкото Нептунова или Плутонова. 

Готините добавки
Иновативността на тази колода не се простира само до изображенията й и горните кариднални промени, които посочих. Това, което я прави толкова удобна и "разговорлива" е, че върху нея има още куп мънични подробности, които, ако искате, може да използвате, ако искате, може да игнорирате. Аз лично трудно бих устояла на изкушението да не се възползвам.
Особености на Асата - Според авторът, начинът да се определи времето в Таро може да стане само чрез Асата - т.е ако във вашата подредба има Аса. Той доро и посочва, че използването на времевите граници е подходящо само, ако излезе Асо в Келтски кръст и то, на определени позиции, но аз някак не желае да се въползвам от удобствата само в такива случаи. В горния ляв ъгъл Асото има изобразен малък часовник, на който са посочени месеците, които съответстват на конкретното асо, а в десния ъгъл е изобразен и сезона. В книгата има формула, която лично аз мисля за твърде дълга за изчисление - но според авторът дава много точна информация кога ще се случи дадено събитие. В долната част на Асото, до наименоването му и ключовата дума, която му съответства, има и написани съответстващи букви - които може да се ползват за номерологични и други справки.
Особености на Малките Аркани - 
 - Букви в долната част на картите, както при Асата
- Съответстваща И-дзин хексаграма, така че преспокойно може да ги изпозлвате като и-дзин оракул или съчетано таро + допълнителна информация от и-дзин хексаграмата. 
- Астрологическо съответствие - на планета в знак - а не познавам гадател на карти, който да не се е мъчил с тези астрологически съответствия и да не си е тровил живота да ги запомня. Ами ето ги, написани
- В рамката на картата са "вградени" различни скъпоценни камъни, които се свързват с енергията на съответната карта - прекрасно, ако решите да медитирате над някоя конкретна карта, да я подсилите с посочените в рамката полускъпоценни и скъпоценни камъни.

Особености на Големите Аркани
- Посочено традиционно планетарно съответствие
- Посочени скъпоценни и полускъпоценни камъни, както при  другите карти
- Съответствия с буква от еврейската азбука
- Съответствие с конкретна Руна
- Буквени съответствия

Не се шегувам, когато казвам това! Именно тези добавки към големите аркани правят колодата изключително силна от енергийна гледна точка. Всеки, който се заниамва с медитации чрез карти Таро, визуализира някакви неща, благодарение на Таро и дори и прави магии, благодарение на тях, високо ще оцени големите акрани (особено) в тази колода. Те буквално преливат от енергия и искат да ви я дарят по всевъзможни начини!

Особености на Дворцовите карти
- Посочени характерни белези за външния вид - В горниата част на картата са посочени възможните цветове на коса и възможните цветове на очи за всяка конкретна дворцова карта. Да, следват традиционния модел за определяне на цвят на коса, очи, но какво толкова - поне, ако използвате този признак, не може да се объркате
- Възможност за Да/Не/Може би отговори. Е трябва да ви кажа, че наистина, ако и в други колоди има посочените от мен неща, то със сигурност няма друга колода, която да може да отговаря с Да/Не и може би. Заповядайте и добре сте дошли на всички, които търсят такива отговори с Таро! Лично аз не си падам много по конкретните отговори, защото търся по-скоро "мотива", който се крие зад отговора, но ако има хора, които ги интересува да-то или не-то, трябва да знаят, че някой, някъде там, е направил специална колода за тях!

Заключение

В заключение ще кажа, че това е една НЕВЕРОЯТНА колода. Отлично изпълнение! Наистина няма какво повече да се пожелае от нея. Тя е весела, свежа, очарователна със своите особености, красива и информативна. Това е и първата ми колода Таро. Моята първа! Но слушайте сега, не я препоръчвам наистина за първа колода. Не че не е възможно да се научи Таро с нея като първа колода, възможно е, особено ако много сте харесали начина, по който са направени изображенията, то тогава работата ще ви спори, както се казва. Това, което ме затрудни като начинаещ и можеше да избегна като проблем беше, липсата на действие и човешки фигури в малките аркани. Но това е начинът, по който моята интуиция работи! Аз наитина имам нужда да видя действие, за да усетя накъде отиват нещата и това действие, символистично да представи ситуацията, в която гадая. От тази гледна точка, Таро на Търсещия остава някъде по средата между онези колоди, чиито малки аркани изобщо нямат изображения и Уейт-подобните колоди, при които има много изображения. Тук авторът представя действието и движението и респективно, значението на всяка отделна карта, чрез предметният свят. Усещанието, което добиваш, не е толкова силно, колкото като имаш изображение с човек пред себе си, но не е и толкова слабо, че да трябва да вадиш зазубрените значения от главата си.
Другото, което е, това е колода, която е източник на много богата и разнообразна информация и поради тази причина, ред неща биха били игнорирани от начинаещия. Но това не е фатално! Стига един хубав ден, когато сте натрупали опит, отново да се върнете към вашите таро-търсещи карти и да намерите още мъдрост и отговори!

За картите, има и издадена КНИГАЗа някои колоди книгата към тях може да се прескочи, тъй като е абсолютен боклук, от който нищо не може да научите, нито пък дори и да разберете какво пише като прочетете, но определено това НЕ Е случаят тук. Мисля, че книгата към тази колода е полезна както за начинаещите, така и за по-напредналите в тази материя. За начинаещите тя може да е един прекрасен увод и база, с която, според интересите си, занапред да надграждат с още много окултно познание. Книгата просто въвежда понятията. В нея има много подробни раздели за начина на цепене на картите, подръжката и други неща, които вълнуват начинаещия.
За по-напредналите отново, това е полезно четиво, което предоставя на вниманието им доста интересни подредби и хвърля едни по-различен поглед към неща, които сме възприели в Таро като непроменими аксиоми. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси