Ангел Бонов - Митове и легенди за съзвездията

Не! Това не е най-новият, най-актуалният или най-блестящият труд на езотеричната мисъл, който съм срещала наскоро. Това дори не е книгата, чиито последни страници с интерес съм погълнала преди малко. Това е ... научнопопулярна книга. Бих я нарекла дори и до известна степен, нещо като ръководство. Тя стои наредена покрай другите ми любими заглавия, все така незабравима, защото наистина има нещо много уникално нея, което я прави специална за мен. 

Не съм чела много книги, посветени на физика и астрономия по простата причина, че физиката никога не ми е била силна страна. Към астрономията имам известен интерес и то, може би, именно благодарение на тази книга - но знаете ли, в астрономията без математически ум, без да сте се калили във задачи по физика, малко трудно се получава. Тази книга описва лесното, събужда у човека неговият откривателски инстинкт и го кара да излезе навън, дори и в -20 градусовите зимни нощи, за да погледа небето. Защото онова, което се вижда на небето през зимата, няма да се види през лятото и онези "ясни и безлунни нощи" на зимата реално се превръщат в нещо много важно за всеки един, който е останал грабнат от тази книга.
Книгата представлява кратко описание на небесните съзвездия - да, всички 88 от тях като акцентът попада върху това какво човек би могъл да види с невъоражено око или малка астрономическа тръба. Т.е това е книга за любители, даже нещо по-малко от любители, защото и любителите понякога имат телескопи - това си е направо книга за лаици. Това, което никога не съм срещала, и вяроятно няма да срещна в друга  книга е нещо уникално - как след краткото чисто астрономическо описание на съзвездието, следват изображенията, които му кореспондират в античните карти и най-известните митове, които се свързват с даденото съзвездие. Така астрономията и класическите хуманитарни науки сякаш си продават примирено ръка в този труд. 
По отношение на митологическата част, която ми е по-силна, отколкото астрономическата, мога да кажа, че информацията, събрана в тази книга е задоволително изчерпателна предвид обема на произведението.
Книгата лесно може да се използва като основополагащ труд за вашите следващи изследвания, независимо дали са свързани с астрономията или митологията. Тя представлява една база, въвежда в дсотатъчно понятия, за които вече може да потърсите повече информация сами.
Мисля, че това е книга, която всеки човек, който се интересува от астрология, трябва да прочете. Не сте усетили магията на тази наука, ако не сте чакали по цяла година издигането на определени съзвездия на достатъчно видимо място на небето, за да ги видите. Наистина не сте усетили магическия и авантюриситичен дух и това, което ви говори небето. Какви характеристики дава Лъв, или Дева, тази или онази звезда - все интересни теми - но си е друго да ги погледнем в очите, дори и ако означава, че ни вземат съня - а междудругото, наистина доста безсънни нощи съм прекарала в ранните си тийн години, благодарение на тази книга. 

Книгата е доста старо издание, но определено ако я видите да се продава в някой антиквариат или я мернете следващия път като идвате в библиотеката, си струва да й обърнете внимание. А ако не, Моята Библиотека ви я предлага в дигитален формат.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия