Юпитер - как да се възползваме максимално от него

Юпитер, може да се каже, че в няколко отношения е като царят на Слънчевата система - той е най-голямата планета сред всички останали и е кръстен на римският еквивалент на гръцкият цар на боговете - Зевс. Ако направим кратък психологически анализ на самият Зевс и проявленията му в митологията, вероятно можем да направим и някои важни заключения отностно същността и посланието на Юпитер в нашият хороскоп.Ниска вибрация:

Началните години на възкачването на Зевс на власт не могат да се определят като спокойни и благонравствени. Те са изпълнени с тирания. Особено много това личи в мита за Прометей, където краденето на божественият огън от Прометей се превръща в повод за силни прояви на жестокост и елитаризъм от страна на Зевс.  Но дори и в характерът на младият Зевс, когато той все още е неовладян и твърде импусилвен, могат да се забележат положителните характеристики на огнената стихия като храброст, инциативност, вродени способности за лидерство. Проблемът е как точно използваме тези качества. Гневът на Зевс не е първичен и водеща емоция така, както е при Арес. Реално Зевс винаги е провокиран. Лесно се навлича гневът му тогава, когато има проявена непсраведливост или безчестие. Това качество е изконна част от психологическият му портрет в цялостното му развитие. Конфликтът на Прометей се базира както толкова върху Зевсовия елитаризъм, така и върху факта, че Прометей проявява хитрост, безчестие, лъжа спрямо Зевс. Действа зад гърба му.  Така и ние, хората често сме фрустрирани, когато се сблъскаме с несправедливостта и започваме да гледаме на ситуацията високомерно  като вземаме предвид само каква трябва да бъде в нашите собствени морани категории и виждания.
 И Юпитер има доста голямо влияние над тези наши пориви и емоции, защото той самият като планета, до голяма степен управлява морала (въпреки, че неговата неотменност, непроменяемост са качества, които Сатурн придава). Юпитер управлява и правото, а правото като явление е именно човешкото изобретение, чрез което да се даде справедливост, важните сфери на живота да влязат в категорията на социално приемливото, което реално е една морална категория - затова и правото е и минимумът необходим морал, за да можем да се интегрираме в обществото. И въпреки, че Юпитер има славата на планета на възможностите, на хубавите изживявания, на късмета, и той реално е такъв, струва ми се, че за да се възпозлваме наистина от възможностите, които дава, трябва да видим как работи психиката ни с категорията на жизнена философия и вижания, справедливо/несправедливо, оптимистично/песимистично. Преследваното от нас желание за справедливост лесно може да се превърне в (само)разрушително желание за мъст и тогава сякаш нещата с Юпитер не изглеждат толкова розови, колкото в големите астрологически книги. Юпитер винаги ви разбира и поради тази причина, ще бъде бенефичен за вас по време на транзита. Но дали ще задържите полученото след него или отново ще останете с празни ръце. Ако не сте усвоили правилната фислофия и гледалище, на които се базира юпитерианското в живота, прпопускате наистина прекрасни шансове.

Защо психиката има нужда, все пак от подобна подготовка ли? Защото както има много хора, които възприемат Юпитер като големият благодетел и планета на късмета, така и не малко хора са ми споделяли, че за тях Юпитер е въздух под налягане. Единият ден това, което е дал, го има, а другият го няма. Няма го и качеството, сякаш нещата са по-скоро много в количествено отношение. И наистина е така, Юпитер действа повече в количествено отношение, той отваря вратите, или поне носи усещането за отворени врати за места, които отдавна сте искали да отключите, но сте си мислели, че са заключени. Проблемът при Юпитер е, че той наистина отваря всичко наведнъж - 300 врати,  а вие може да минете само през една, а не през всички 300. Чувството за лекота и удовлетвореност ще останат с вас докато Юпитерианското все още ви въздейства, но какво остава след като свърши транзита? Дали сте направили правилният си избор? Дали не пропуснахте правилната врата? Дали не подредихте грешно приоритетите?  Виждате ли, всичко това е въпрос на жизнена философия и приоритети.
Юпитер изгражда жизнената философия и приоритетите, това му е основната задача, а не да ви развлича, докато лежите като римлянин и чакате някой роб да ви храни. Така че фокусирайте се върху това, а не върху моментното състояние на нещата около вас. Срещала съм хора, които са се опитвали да ме убедят и да се самоубедят, че ако накарат външната среда да действа по някакъв начин, на който на тях им харесва и отговаря на техните виждания, то тогава те ще се чувстват щастливи. Защото за тях щастието е нещо, което те отдавна са заслужили, важното е прото сега да успеят да седнат на главите на няколко други човека, за да упражняват желанието си за господство. И не се залъгвайте, че това не е Юпитер, Юпитер е, и още как! Голям бенефик бил! Така е, да, но преди всичко и основната нужда на Юпитер е да бъде ГОЛЯМ. Това, което вие контролирате чрез собствената си воля е как той да стане голям. В не толкова траурен и жалък план, но отново грешен, виждам и хора, които отказват да погледнат в малко по-далечното бъдеще, те виждат само това, което е пред тях, те не мислят как да разпределят ресурсите си и да ги инвестират в нещо, което да остане дълготрайно, а просто се отдават на временното удоволствие, което е създадено. Тогава удоволствието наистина е временно и ще бъде кратотрайно, тъй като ние, хората, първо, свикваме много лесно с онова, което ни прави удоволствие от живота, и второ, транзитите на Юпитер не са сред най-дълготрайните. Даже до известна степен може да се почувствате ощетени, че живеете на планетата Земя, където за един знак на Юпитер му трябва средно по една година, докато "злият" и не толкова бенефичен негов колега и съсед по орбита, Сатурн, изминава същото разстояние за 2.5 години. Какво излиза? Че хубавото в живота ни е по-малко, отколкото лошото? Че Сатурн и Юпитер са непоправими врагове? Определено не е така.

Висока вибрация:


Типично по Сатурнянски, ще ви споделя, че за мен проблемите с Юпитер са доказателство, че хората с добро не се учат. Те масово не знаят как да го оценяват, култивират, как едновременно
да го интегрират, така че да го използват занапред, но и да успеят да се порадват на момента.
Юпитер е планета на далечното и на откривателският дух. Това, което тя иска да възприемем като уроци, е да виждаме нещата от една по-унифицирана, човеколюбива гледна точка. Няма как да имаме гледна точка, от която наистина реално поглеждаме фактите в цялостта им и всички нюанси, които могат да придадат на индивидуалното човешко битие, и едновременно с това тя да не е човеколюбива. Причината е, че ако наистина виждаме нещата "отвисоко", както Юпитер желае от нас, ние интуитивно се запознаваме със взаимовръзките, които протичат в един макро- (а не микро) процес. Погледнали веднъж нещата изцяло, виждаме важността на всеки един детайл, от една страна, и от друга индивидуалната реакция на вскеи един човек спрямо обстоятелствата в живота му ни се струва толкова естествена, колкото нашата собствена. Това дава усещане за спокойствие и отпуснатост, тъй като сме се освободили от желанието да даваме излишни морални преценки и да се опитваме да класифицираме различните аспекти на живота в строго определени кутийки. Наблюдавайте себе си по време на Юпитеров транзит и наистина ще забележите, че не само светът е станал по-щедър и по-усмихнат с вас, по-скоро светът е станал такъв, защото вие самите сте започнали да му се усмихвате по-често. Дори и митът следва тази логическа конструкция и нещата се случват по точно този определен начин. На Зевс му е трябвало да знае, че има предсказание и съществуващ фактор, който може да го смъкне от власт, за да погледне към себе си и да се промени, за да остане единственият владетел на небето завинаги. Не е ли парадоксално? Вие като Зевс ли постъпвате или по-скоро като Уран и Кронос? Променяте ли гледната си точка, вижданията си, за да може да се приспособите към живота?
Друга грешка е фокусирането във външната среда. Имате някакво ограничено време, в което може да използвате този ресурс, който Юпитер ви дава. И ако наистина успеете да усетите енергетиката му, усещате едно топло, спокойно присъствие, подобно на галещи слънчеви лъчи, които се подават изпод тежките дъждовни облаци. Истина е, че щом насочите волята си навън, вероятно ще вземете някой друг лев от лотарията, в повечето случаи не кой знае колко много - но все пак нещо. Ако толкова държите, наистина ще накарате хората да ви харесат и да ви повярват, въпреки че вие самите себе си не харесвате. Ще се порадвате на успехи в дома, в който Юпитер транзитира и евентуално леки промени по домовете съответно на планетата, която понася транзита и наталното положение на Юпитер в картата ви. Може да наложите вижданията си и това, което мислите за справедливо Наистина ли? Всичката тази красота изхабена  за това - в рамките на 3-4 месеца и след това трябва да чакате още 12 години!?? Проявявате наистина невиждано разхищение - което, междудругото, също е запазена марка на една по-ниска вибрация на Юпитер и Стрелец. И за да се аргументирам и исторически, ще кажа - В цялата история на Римската империя има двама императори, които са зодия Стрелец - Нерон и Комод. И двамата успяват да я доведат до криза, благодарение на екстравагантните си харчове.
Когато, вместо да налагате себе си и вижданията си върху другите, видите смисъла в техните и къде и кога може да бъде полезен, тогава се радвате на благоденствие не само за няколко месеца напред, а завинаги. Когато, вместо да се чудите дали днес ще е хубав ден преди да сте станали и да се излежавате в леглото, а просто си кажете, че ще го направите, тогава деня ще е хубав.
Относно оптимистичната визия за нещата. Когато наистина осъзнаете силата на думите и мислите си, ще осъзнаете колко важен урок има да преподаде Юпитер по отношение на това. Юпитер е планета, която лесно може да ви покаже, че във всяка една ситуация има поне едно нещо, което би могло да ви зарадва. Фокусът над тези положителни неща е това, което ни държи витални и мотивирани и именно така се заражда желанието ни за съществуване и живот на тази планета. Това, от своя страна, е "горивото", което душата ни изразходва по време на духовните си търсения и научаването на уроци, които има да усвои - и то не само за тези, преподадени от Юпитер, а от всички други планети. Когато кажете и вярвате в нещо хубаво, то ще се сбъдне - рано или късно, в малка или в голяма степен - в зависимост от силата на вярата ви. Юпитер, управляващ самостоятелно Риби поне хилядолетие и съуправляващ в момента същият този знак, донякъде "размива" границите и работи със способите на преобръщане на мисловният модел. Това "преобръщане" съставлява една неделима част от намирането на духовното в ежедневният ни живот, но понякога то може да е в конфликт с широко разпространеното виждане относно това, кое е обективна реалност - и може би именно заради това там, където Юпитер е на трон, Меркурий е в заточение. Оптимистичната визия не е нещо, което насила трябва да налагаме на духа си, но след като веднъж сме отворили себе си за енергиите или търсенията, тя рано или късно почуква на вратата ни. Тя не означава да отричаш фактите или да живееш в някаква паралелна реалност, а означава да допуснеш една различна гледна точка, там, къдет изглежда, че господства друга. Така винаги намираме надеждата и изходът и с подобна перспектива, привличаме хубавото в живота си и по-лесно преминаваме през лошото. Това е, което прави Юпитер толкова бенефичен.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия