Uruz - Уруз

Ключови думи: Жизненост, физическо здраве, кураж, органически структури, проявление, формиране, излекуване, сила издържливост

Психически: Решителност, настойчивост, свобода, кураж, воля, независимост ИЛИ отдръпнатост
Енергии, които направлява: Енергията, която стои в основата на жизнеността. Дива, първична сила, оцеляване, оздравяване, манифестация, следване на архетипите. 

В материалният свят: Физическото здраве, издържливостта, жилавостта

При гадаене: Сила, постоянност, жизненост, умението да намираш някакъв по-голям модел в нещата, които се случват. Късмет, здраве, прагматично мислене, знание за чисто материални неща;


(-) Слабост, обсебеност, грешно насочена сила, липса на постоянство, болест, тъпота, неконтролируем гняв, липса на чувствителност, коравосърдечност

Управлява: Предизвикването на хубави обстоятелства. Самоизлекуването и поддържането на добро психическо и физическо здраве. Защитава родната земя, личното пространство, дава постоянство, въпреки всички обстоятелства и умението да контролираме агресията и да поемаме отговорност. Подходяща при ритуали, при които се прави преход от едно състояние в друго състояние - например инциацията.

Фейхо е символ на опитомените животни. Уруз ни напомня, че те някога са били диви. Ако Фейо представлява младите влюбени, то Уруз представя младите войни. Уруз също се използва за коригиране на личностната сила, но енергията й не е толкова лесна за възприемане, както на Фейхо. 
Уруз представя много силни енергии, които лежат дълбоко в подсъзанието ни. За да може да се проявят във физическата матрица, те имат нужда от помощ. Така освободените сили на жизнеспособността не са безопасни. Много зависи от уменията на ползващият как ше се прояви тази руна.
Уруз предпазва егото и може да се използва за защита на психиката от травми. *

Оригинал:

Според Кенет Медоус (Книгата е Силата на Руните) - Не е логически, исторически и практически издържано руните да са подредени в реда Футарк - т.е да започват със Фейхо. Според книгата те започват от Уруз - новият ред се нарича Утарк. Лично аз съм склонна да приема тази теория, защото се излага един много силен аргумент, който ми дойде и на мен на ум - логическата последователност, която следват различни окултни системи е от първичната енергия, представена в началото (например Големите аркани в Таро започват с Глупак) да се върви към нейната еволюция. В случая с руните, ако Фейхо е първата руна, то тогава тази логическа последователност е нарушена и руната, представяща първичната сила на нещата, е на второ място - но пък и не знам аргументите в подкрепа на реда Футарк. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия