Астрологическите домове

Това е статия, която написах преди доста време, но поради разсеяността ми, не съм я публикувала. Правя уточнението, че тя определено не е изчерпателна и би трябвало да се обърне повече време на всеки дом поотделно, което в далечно бъдеще може и да направя, но за момента давам някои насоки, от които може да се възползват начинаещите в астрологията или тези, които просто търсят сравнително кратки, справочни записки.Често астрологичните прогнози се посрещат със скептицизъм. Един от главните аргументи е, че има много хора, които са от една зодия, а са различни по характер. В техния живот се случват различни неща – следователно предсказанията според движението на планетите не могат да бъдат верни, защото не отразяват обективната истина. Предполагам, повечето читатели са наясно, че това не е така, поради простата причина, че знаят, че освен слънчевият знак влияние над качествата, способностите и развитието на личността имат и останалите планети, дори и някои астероиди, както и астрологичните домове. С тази статия целя да ви запозная с понятието „астрологичен дом”, какво представлява той и какви са неговите основни функции в хороскопа.
Какво представляват астрологичните домове?


Астрологичните домове представляват мислено разделение на небесната сфера на 12 части. Броенето започва от най-източната точка над хоризонта – върха на първи дом, продължава обратно на часовниковата стрелка.
Характерно за тези мислени проекции е, че всяка една от тях отговаря на конкретен знак от зодиака и се управлява от планетата, която управлява този знак. В изложението по-нататък ще бъдете запознати  с всички съответствия, но нека за сега да дадем един лесен пример: Първи дом съответства на първия знак от зодиака – т.е Овен. Овен се управлява от Марс. Следователно първи дом се управлява от Марс. Тази планета и този знак определят обема на дейностите, които се управляват от този дом. Планетата Марс, наред със всички други неща, за които отговаря, отговаря и за физическото ни тяло – първи дом също отговаря за физическото ни тяло – т.е двете неща са взаимно свързани.
Как определяме домовете в наталната си карта?
Домовата система във всяка натална карта зависи от часа и мястото на раждане на индивида. Ако сте родени сутринта, динамиките на вашият хороскоп ще са крайно различни и ще се изразят по много по-различен начин от някой, който е роден същия ден и същата година, но е роден на обяд. Върха на всеки дом сменя знака си средно на всеки 2 часа, така че лесно можем да се досетим защо двама индивиди, родени в един и същи ден, имат толкова голяма разлика в характерите. Сами разбирате колко основополагащ е точния час на раждане, за да имаме математически верен хороскоп. Мястото на раждане има отношение при определянето на географската ширина, която влияе на часовите пояси и от там е неразривно свързана с часа на раждане и смяната на зодиакалните знаци.
Функции и начин на интерпретиране на домовете
Да „нюансират” планетите – Когато една планета попадне в даден дом, независимо от своя знак, тя до известна степен придобива част от характеристиките, които попринцип принадлежат на знака, който управлява дома. Например, лицето Х има Меркурий в Близнаци в 5 дом. Меркурий е добре разположен в Близнаци, там той е на трон – хората с такава позиция обичат да са в крак с времето, да събират много информация от различни сфери, имат голяма изразност на изказа, но едновременно с това се справят чудесно и с технологиите. 5 дом съответства на Лъв и управлява забавлението, творчеството и вдъхновението – подобна позиция би подсилила качествата на Меркурий, които са свързани с изкуството,  нуждата от изява и стремежа на този човек да бъде забелязван. Лицето У също има Меркурий в Близнаци, но попада в 11 дом, който съответства на Водолей. Попринцип новите технологии попадат под влиянието на Водолей, така че в този случай нюансирането ще е в полза на един по-точен и технически насочен човек и това ще бъдат неговото силно поле за изява. Тоест, когато интерпретираме домовете по такъв начин, вземаме предвид качествата, които притежават знаците, на които съответстват те.
Поле за изява на планетата – Това е по-разпространения похват, който се използва по-често при гледане на транзити, хорари и други предиктивни дялове на астрологията, но има приложение и в наталната. Във случая фокусът се насочва не върху качествата, които носи самата планета, а върху начина по който тя ще въздейства върху отношенията, които търсим. Например, заинтересувани сме от това каква кариера ще има даден човек. Кариерното развитие се гледа по 10 дом, неговия управител (ще изясним и това понятие) и всички планети, които се намират в 10 дом. При гледане на транзитите на тежките планети не гледаме само аспектите, които те сключват с планетите от наталната карта, а гледаме и в кой дом попада транзитиращата планета. Например транзитен Сатурн през 2 дом (който отговаря за собствените ни пари и ценности) ще се отрази върху финансите ни – налагайки ни ограничаване, вероятно ще ни се наложи да се научим да работим по-добре с пари, докато Сатурн в 3 дом (домът на близкото обкръжение) може да е период на ограничаване на близките контакти с хора, подходящ, за да осмислим кой си струва да остане около нас и кой – не.
Управител на дом – Вече посочихме, че естественият управител на дома е планетата, която управлява знака, на който съответства дома. Това е важно да се знае, но за по-конкретна информация в наталната карта на даден човек, по-скоро трябва да имаме предвид управителя на знака, който попада на върха на дома. Например един човек с асцендент Телец – т.е върха на първи дом има за управител на първи дом планетата Венера, защото тя управлява Телец.
Връх на дома – Това е точката, от която започва поредният дом. Тази начална точка се нарича още куспида и попринцип нямат някакви специални имена с изключение на ъгловите домове, чиито имена са следните – 1 дом – Асцендент, 7 дом – Десцендент, 4 дом – Imum Coeli, Десети дом – Medium Coeli
Класификация на домовете:
 Според хемисферата, в която се намират:
Източни – Източни домове са: 10,11,12,1,2,3 – Планетите, които попадат в тях и сферите, които управляват, са под пълния контрол на индивида. Той е напълно освободен от зависимостите, с които околните могат да го обвържат, но от друга страна той сам трябва да постигне всичко, обозначено в тях и няма как да получи чужда помощ, дори да иска.
Западни – 4,5,6,7,8,9 – Обратното се случва в западните домове. Индивидът трябва да разчита на помощта на другите, за да може да постигне нови опитности в тази инкарнация. Това са домове, които по своята същност изключват възможността човек да може да свърши работата по тях сам. Не можеш да създадеш семейство или да произлезеш от някакво самостоятелно (4 дом), не можеш да създадеш партньорство със себе си (7 дом) и т.н
Северни – 1, 2, 3, 4, 5, 6 – Те се наричат още лични домове – характерно за планетите и принципите залегнали в тях, е че засягат личния ни, персоналния ни живот, който попринцип не е обществено достояние.
Южни – 7, 8, 9, 10, 11, 12 – Това са обществените домове – планетите и принципите, залегнали в тях, засягат обществения ни живот, нашата проекция в обществото, материите по които ние трябва да имаме досег с обществото и да отдадем енергията си в него.
Според качеството на управляващия знак
Ъглови – Това са домовете на кардиналните знаци и обозначават четирите основни посоки на света – Овен – изток, Рак – Север, Везни – Запад, Козирог – Юг. На планетите в ъглови домове попринцип се придава по-голямо значение, особено ако се намират на фактическия връх на дома.
Следващи – Това са домовете на неподвижните знаци – Телец, Лъв, Скорпион, Водолей
Падащи – Това са домовете на мутабелните (подвижни знаци) – Близнаци, Дева, Стрелец, Риби
Според елемента на управляващия знак
Домове на живота – Съответстват на елемента огън. Често хората с много планети в такива домове имат голяма сила за живот, силна връзка с божественото, осъзнават себе си като една важна част от Вселената, надарени са с артистичност, драматичност
Домове на материята – Хората с много планети в такива домвое са прагматични, практични, стабилни, реалистични.
Домове на комуникацията – Съответстват на елемента въздух – Хората с много планети в такива домове са комуникативни и съдбата им е силно обвръзана с общуването с другите хора.
Домове на края – Съответстват на елемента вода – Хората с много планети в такива домове са чувствителни, интуитивни, понякога твърде обидчиви. Наричат се домове на края, защото често по тях се вижда края на физическото тяло, причината за смъртта и завета, който оставаме за тези след нас.
Основни насоки за тълкуване на домовете:
Първи дом – Съответства на Овен, управлява се от Марс -   начина, по който човек изразява себе си, впечатлението, което човек иска да остави у другите. Физическото тяло, външният вид. Върха на първи дом се нарича Асцендент (върха на един дом не е целия дом) и той е един от трите основни астрологически фактора, заедно със Слънчевия и Лунния знак. Всички налични в хороскопа планети се изразяват през призмата на асцендента, именно защото съзнателно или подсъзнателно, всеки от нас се опитва да създаде у другите впечатление, съобразено с качествата на знака на асцендента му.
Втори дом – Съответства на Телец, управлява се от Венера - Той управлява ценностите – материални и духовни. От материална гледна точка, втори дом управлява всякакво движимо имущество, собствените ни пари и отношението ни към нещата, които притежаваме. От духовна гледна точка, моралните ни ценности, резервите и дарбите ни.
Трети дом – Съответства на Близнаци, управлява се от Меркурий ­­– Той управлява късите пътувания, начина по който общуваме с обкръжаващата ни среда, ранните години в училище, близката ни обкръжаваща среда (братя, сестри, съседи)
Четвърти дом  – Съответства на Рак, управлява се от Луната – Той е най-ниската точка в хороскопа и поради това е основа, върху която се гради всичко останало. Много пряко зависи как човек ще се научи да управлява наталната си карта според това от къде тръгва, а именно четвърти дом е мястото, откъдето тръгва – това е дома на семейството, в което сме родени и на семейството, което ще създадем.  Единия от родителите изразен чрез четвърти дом. Именно заради това той е основата на характера и философската ни същност. Управлява мястото където живеем и недвижимото имущество.
Пети дом – Съответства на Лъв, управлява се от Слънце – Управлява творческата ни енергия във всичките й проявления, които могат да бъдат много разнообразни – ние творим и черпим вдъхновение, когато обичаме (така че това е дома на дадената от нас любов), творим когато създаваме изкуство, когато възпитаваме децата си. Също така, всичко, което ни доставя удоволствие, е по пети дом – от флиртовете до хобитата, удоволствията и празниците.
Шести дом – Съответства на Дева, управлява се от Меркурий -  Управлява ежедневието ни, дейностите, които трябва да извършваме всеки ден, така че има общо с хигиенните ни навици, с работата (която извършваме, за да ни плащат), здравето, храненето и др.
Седми дом – Съответства на Везни, управлява се от Венера – От една страна, управлява връзката ни с другите хора – брачни партньори, дълготрайни връзки, явни врагове, съдружници и др. . От друга страна това е дом с подчертана връзка с юридическата дейност, доколкото тя изразява връзката ни с обществото (които пак са другите), така че по този дом са съдебните процеси, договорите, които сключваме. Като опозиционен на първи, той показва качествата, които трябва да търсим у другите, за да допълним слабите си страни и да постигнем баланс.
Осми дом – Съответства на Скорпион, управлява се от Плутон (съуправител Марс) – Като основен дом, е дома на трансформацията – духовна, физическа. Като дом на Скорпион, изразява основните цикли в живота и процесите съврзани с тях – раждане, смърт, секс. Управлява мистиката, окултизма, загадките. Като дом на стария си управител Марс, е дом на хирургията. Като опозиционен на втори дом, който управлява ценностите – това са парите на другите и подкрепата, която получаваме от другите. Всякакви завещания, дарения и данъци се управляват от осми дом – те са един вид пари на другите.
Девети дом – Съответства на Стрелец, управлява се от Юпитер – Свързан е с това да се научим да виждаме по-цялостната картина на нещата, нещата в един по-голям мащаб. Именно заради това се смята, че това е дома, чрез който получаваме всичко свързано с по-висшето съзнание – Законите, религията, науката, висшето образование, духовните фактори. Като опозиционен на трети дом – дома на кратките пътувания – това е дома на дългите пътувания, чужбина. Това също е пак мнението на хората за нас (както при трети), но вече не само за близките ни хора, а общественото мнение.
Десети дом  – Съответства на Козирог, управлява се от Сатурн – Това е най-високото място в наталното колело, така че е свързано с върха, който можем да достигнем, най-големите амбиции, положението ни в обществото, най-авторитетните организации, от които произтича властта (напр. правителства). Като опозиционен на 4 дом – той съответства на другия родител (а не онзи, изразен в 4 дом).
Единадесети дом – Съответства на Водолей, управлява се от Уран (съуправител Сатурн) – Управялва социалните контакти, които създаваме с хората – това са по-далечните ни познати, но и по-близките ни приятели, всякакви социални организации и клубове, каузи за които се борим (по-скоро свързани с кариера и животът ни като социална единица, отколкото тези по 5 дом, по които членуваме просто защото така ни харесва). Като опозиционен на 5 дом – това е дома на получената любов.
Дванадесети дом – Съответства на Риби, управлява се от Нептун (Юпитер съуправител) – Това е дълбокият „килер” на подсъзнанието. Всичко, което е в този дом, има тенденцията да остава покрито и да опропаставя плановете ни, докато не бъде адекватно интегрирано. Поради това, този дом се свързва с проблемите, които крием от себе си и другите, скритите ни врагове. Като дом на скритото от нас и другите, ние желаем уединение в сферите, които той управлява.

Използвана информация: Марч, М.; Макевърс, Д. – Най-добрия начин да научим астрология (т. 1,2,3)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия