Gebo - Гейбоу


Ключови думи: дарове, даване, вземане, търговия, жертва, замяна, баланс, компенсация, законът на реципрочността, алтуризъм, привличането между еднаквото и различното, щедост, чест, гостоприемство


Психически: Благодарност, прошка, да оценяваш какво другите правят за теб

Енергия: Обмен на сили, жертва, премахване на бариери чрез даване (подаряване) на нещо.

При гадаене:
(+) Щедрост, подарък, магически обмен, чест, жертва, визия за Божественото
(-) Лош пример, на който се доверяваме; самота, стиснатост, зависимост от другите, твърде много жертване, небалансирано поведение, нечестностЕжедневни: Подаръци, търговия, благодарност

Управлява:
- "Свещеният съюз"
- Хармоничните отношения между братя и сестри и между влюбени
- Почитание, контакти
- Задължения, дълг, даването на клетва

Гейбоу е може би една от най-добре познатите руни. Когато казваме Коледа (X-mas) x несъзнателно представлява тази руна. Вселенският закон на баланса и компенсацията гласи, че не трябва да прекаляваме с подаръците и обещанията, защото един дар изисква друг дар. Размяната на подаръци, независимо дали са материални или други, е действие, което е изпълнено с голямо значение, както и идеята да заменим нещо. Асоциира се с магическите пръстени на кралете, които им дават възможност да обменят енергия и сила с поданиците си, точно както е очаквано от истинските лидери да направят.
Казано е още, че "човек трябва да бъде верен на приятелите си до гроб и да отвърне на подарените му подаръци" - "Смей се тогава, когато се смеят, но отвърни с лъжа на врага, който те лъже". Може би това противоречи на морала на новото време, но това е древният начин да се каже, че "каквото повикало, такова се обадило". Във фолклора на северните народи винаги накрая на легендите и преданията става ясно, че има цена, която трябва да се плати и тя не може да се избегне. Всяко едно решение, което вземаме изисква да приемем едно нещо и да пожертваме или да пуснем друго.
Жертването на себе си (за да се  умре с чест в битката за благото на другите) е честа тема, свръзана със смъртта на война.
Один, висящ на Игдрасил жертва себе си заради Себе си в инициацията си, за да може да открие знанието и мъдростта на руните.
Гейбоу е свръзана и с размяната на сексуална енергия между мъжкото и женското, така че има силно отношение между свещения съюз, клетвите, които се разменят при брак и сексуалната магия. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия