"Вътрешните планети" - Лиз Грийн и Хауърд Саспортас

"Вътрешните планети" е съвкупност от няколко лекционни семинара, които са водени от Лиз Грийн и Хауърд Саспортас пред техните студенти по психологическа астрология. Книгата е част от поредица на същите автори, които проследяват формирането и развитието на човешката психика от астрологична гледна точка. Макар и книгите да не са смислово свързани, определено считам, че ако се запознаете с първите три тома ("Развитие на личността", "Динамики на подсъзнанието", "Светилата") бихте могли да изведете още по-голяма полза от прочитането на тази книга. 
Независимо дали сте се запознали предишните три тома, обаче, тази книга определено много може да помогне за осъзнаването и психическото ви развитие и е факт, че без никакви резерви мога да кажа, че тя е една от най-добрите на пазара за подобна литература. Тя запълва една празнина, която съществува в книгите с астропсихологическа насоченост - а именно, посветена е на вътрешните планети, а не на външните. "Вътрешните планети" придобива и изключителна практическа стойност, защото колкото и духовно и нематериалистично да сте ориентирани, идва един момент в живота ви, в който си казвате че бихте искали да приложите цялото това знание, което сте придобили, за да постигнете конкретни резултати. Вие сте тръгнали по своя път така, както Птолемей е написал своят "Тетрабиблос"
- първо сте разгледали надличностните процеси, които влияят на всички нас, но за да постигнете конкретни резултати вие трябва да се опознаете като личност и да разберете своя потенциал. С право авторите на "Вътрешните планети" защитават тезата, че Меркурий, Венера, Марс които често са подценявани от практикуващите астролози и охулвани като повърхностни от "духовните хора" са толкова важни, колкото са и останалите тела в Слънчевата система, които интерпретираме в наталната ни карта. Нещо повече - вътрешните планети са разгледани като канали, чрез които до нас достигат енергиите на външните планети - как и защо да  постигнем това обединение, ще разберете от книгата, която, между другото, освен с особено голяма дълбочина, се отличава на някои места и с чудесен хумор. Особено приятно е да се четат семинарите на Хауърд Саспортас, който не се поколебава да ни каже истината точно такава, каквато е, макар понякога тя да звучи грубичко. Но, естествено, му прощаваме и  оценяваме този талант, с който го е дарил Меркурий в Овен. ;)
Това е и най-структурираният от четирите тома и в това отношение определено доста силно контрастира с предшественика си "Светилата", който може да ви се стори хаотичен спрямо останалите книги в поредицата (но не и спрямо много други книги).
Архетипните образи са изследвани на много дълбоко ниво като семинарите за всяка планета първоначално започват с митологичните препратки към съответния архетипен образ. Всичко това концентрирано знание е изложено чрез графика, която лично аз не оцених тогава, когато четох книгата, но в последствие осъзнах, че е наистина полезна. Най-любимото ми от тази книга са насоките за интерпретация на планетите, представени в табличен вид. Те са съставени от Хауърд Саспортас и са изложени в семинарите, които той е водил. В подточки са изложени насоките за интепретиране на планетите по знак, по дом и чрез аспект. Ако отговорите на всяка подточка, това, което ще получите е една много пълна интерпретация на конкретната позиция на планетата. Лично аз се водя по този план тогава, когато ми се налага да интерпретирам натална карта и хората остават изключително доволни. Оставам доволна и аз от подредеността и структурата, по която успявам да изложа мислите си, а тъй като съм с асцендент Дева, повярвайте, подреждането на мислите е една от маниите ми.

Относно съдържанието - пригответе се да промените изцяло представите си за функцията на Венера и Марс, особено ако тепърва прохождате в астропсихологията. Купих тази книга именно заради не доброто ми познание за Венера и Марс и желанието да запълня тази празнота, но трябва да кажа, че бях много приятно изненадана и от написаното за Меркурий и научих нови неща и за него. 
Информацията, която е изложена в книгата определено не може да се асимилира само с един прочит. Познавам няколко човека, които я притежават и признават, че са я превърнали в учебник - подчертавали са и са оцветявали и определено и на вас може да ви се наложи да направите нещо подобно. Бавното четене на тази книга за първи път е направо немислимо, защото е толкова грабваща, че едновременно искате да останете на същата страница, за да осмислите прочетеното, но едновременно умирате от нетърпение да разгърнете другата, за да научите нещо ново. Трактовките в тази книга отговарят на много ваши въпроси, но се пригответе да пробудят поне още толкова, така че когато решите да я прочетете, уверете се, че може да си позволите няколко безсънни нощи, които да посветите на размишления.
Накратко, това е четиво, което силно препоръчвам и дори смятам за задължително за всеки, който проявява сериозен интерес към астрологията.


Оценка 10/10

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия