Изпращам Сатурн в Скорпион с добро!

На 23 декември в 18:33 часа (за нас), Сатурн ингресира в знака Стрелец, където ще престои приблизително две години и половина. Престоят на планетата в Скорпион беше труден както на индивидуално, така и на колективно ниво. Явно на кармично и всякакво друго равнище, в този век много сме сбъркали, за да се наложи Вселената да ни оправя с едно от най-суровите средства, с които разполага в тази Слънчева система - а именно взаимната рецепция между Сатурн в Скорпион и Плутон в Козирог. Дори и поотделно разгледани, двете планети имат славата на най-големите малефикатори и често транзитите им не свършват с желания щастлив край. Повечето хора преживяват най-големите си емоционални кризи по време на дисхармонични аспекти към наталните им позиции именно от тези планети, като достатъчна е само една от тях. Това, което е нанесъл Сатурн, а още с по-голяма сила Плутон, е урок, който се помни цял живот, дори и цената да е спомена да е винаги изпълнен с голяма горчивина. 
Какво направи всъщност взаимната рецепция между тези две небесни тела?
На първо място, тя обедини енергиите им към една обща цел, един общ обект, защото планетите във взаимна рецепция често действат като планети в съвпад. Това, обаче, не изчерпва възможностите, които такова явление дава, тъй като тя беше едно своеобразно небесно "дружество", в което всеки един от "съдружниците" пое задължението да асистира на другия, докато той преподава уроците си. С други думи ... в указания период сте имали проблеми с Плутон, да? Отказали сте да им обърнете внимание? Тогава на помощ на Плутон идва и Сатурн. Мисля, че политическата обстановка в България беше доста красноречива по отношение на действието на този аспект - защото там, където имаше някакви тайни далавери, които не е редно да има (Плутон), те рано или късно бяха разбирани и както никога досега, или поне не в близкото минало, това рефлектира като парламентарна криза - Сатурн отказа да даде стабилност на хора, които не желаят да си научат урока по Плутон. Естествено, това което се случваше в монданен план, се случваше и във вътрешния свят на всеки един от нас, особено онези, които са имали точни аспекти на Сатурн или Плутон към планети от наталната си карта. Лисваше ни светлина, каквато и да е било сигурност, не виждахме пътя, и повече от всеки един друг момент - дори и да виждахме пътя, бяхме с вързани ръце. Искаме или не, преминахме през царството на Плутон.
Какъв беше обекта на споразумението между Сатурн и Плутон? Пречистване на всички порочни структури естествено! Всеки един от нас е създал някаква илюзия за себе си, с която му е удобно да живее, една лъжа, която е по-комфортна от истината. Тези лъжи трябваше да бъдат изчистени, за да можем ние да стигнем до същината на това, което всъщност сме и това, което трябва да станем.
Парадоксално е колко често избираме така примамливо изглеждащата лъжа пред грозната истина, а именно тя, лъжата е тази, която ни води по пътя на страданието. Това беше първото нещо, което трябваше да научим за себе си.


Сатурн, господарят на кармата и материята, в началото си на престоя в Скорпион просто постави пред всеки засегнат един въпрос, чрез външните обстоятелства, които създаде - "Ти наистина ли си това, което мислиш, че си? Нещата, които си мислиш, че седят по този начин, наистина ли седят по този начин?" Дори и този съвсем прост въпрос, разбирайте дори и най-малкото и дребно поводче, което по принцип не би обезпокоило беше достатъчно да отвори една доста широка врата към подсъзнанието, в която всеки от нас се срещна лице в лице с цялата помия, която е трупал през годините. Вторият урок беше да имате достатъчно храброст да я погледнете в лицето. Да разберете, че причината за вашето безпокойство, истерия (не се и съмнявам в това, особено предвид квадрата на Плутон със "скрития участник" Уран) не се дължи на външните обстоятелства, че те са просто такива, каквито са. Това "невероятно" творение, което срещате по пътя си не са хората, това сте вие, а не някой друг. Плутон беше така добър да извади от вас това нагнетено присъствие, а Сатурн - да ви застави да видите колко голяма опасност е всъщност то. Уроците на Плутон без Сатурновия аспект, или в случая, Сатурновата рецепция, често остават незабелязани, защото маркират подсъзнателни процеси, на които повечето хора не обръщат нужното внимание, което, естествено, ги прави нагнетени и нещастни по причини, по които не могат да разберат. Да видиш извадена пред теб причината, за това, което бавно те е убивало години наред - това за мен е изключително ценен опит и струва ми се, рядко имаме възможност да получим такъв от живота. Тръгна ли си от вас онова, което трябва да си тръгне? Пуснахте ли го да си ходи или го задържахте, заедно с горчилката просто защото това създава УТОПИЯ за сигурност?
Единственото сигурно е, че нищо не е сигурно - това беше урок номер три. За мен като Сатурнянец това беше може би най-трудния урок за научаване и подхождах с доста голяма доза скептицизъм. Но знаете ли, в началото на транзита бях направила една медитация,в която енергията, която представя Сатурн ми се яви като образ. Тогава той постави феникс над главата ми и каза "За да си истински Сатурнианец, трябва да разбереш Плутон. Питах се доста дълго защо, а естествено, от Сатурн отговор не получих. За мен това бяха две различни планети с два различни урока за преподаване, как така едното ще се преплита с другото? Сега вече разбирам - защото рано или късно, този Сатурн трябва да се обвърже към нещо, което да даде реална, а не илюзионна структура и стабилност. Ако стабилността, която си давате, произтича от нещо във външната среда, то тя не е никаква сигурност - защото това нещо всеки момент може да спре да съществува. Дали на съзнателно, дали на подсъзнателно ниво, ние разбираме това и това ражда състоянието ни на постоянен СТРАХ от живота, който ни "парализира" в изборите. Когато сигурността не се гради върху парите, имота, любимия, ние сме с отвързани ръце да действаме в зависимост от това какво желаем.
Урок номер четири -  Власт - И двете планети засягат въпросите за властта и контрола над живота. И двата знака, които управляват са склонни да се стремят да упражняват твърде много власт, дори и тогава, когато не е нужно. При престоя на Сатурн в Скорпион по добрия или лошия начин, трябваше да се научим какво можем и какво не можем да контролираме. Да контролираш твърде много от гледна точка на Плутон е да спреш да бъдеш част от течението и естествения кръговрат, в който благата и съществуването ни се намира. Това означава да вървиш срещу самата природа и да вредиш сам на себе си. За Сатурн твърде затегнатия контрол е първо, ненужно усилие, второ - води до съществена грешка в структурата, която той изгражда. Мислете за всяко ваше начинание като за къща, която строите. Ако основите са ви гнили, къщата ви ще падне. И много такива къщи паднаха пред очите ми - и по отношение на мен, и по отношение на заобикалящата ме среда.
Учудващо и за мен самата, аз виждам промяната в околните. Не беше краят на света (въпреки че ингресът на Сатурн в Скорпион беше в близка дата с предречения край на света), но беше изпитание, което преструктурира света около мен по един нов начин. След този транзит, вярвам, че наистина има справедливост и еквивалентност, която се отнася за всички нас (включително и за мен) и че когато не действаме справедливо, грешките се заплащат - и то не по човешките правила, а по божествените закони. Помнете това преди да нанесете някому вреда, защото това, че действате въз основа на страховете си не ви извинява нито пред Сатурн, нито пред Плутон. Онези около мен, които се смятаха за "велики" вече не са, а истинските велики са заели мястото си.  А за мен ... за мен това беше едно доста трудно пътуване в света на непознатото, но се отърсих от илюзиите за себе си. Това, което накрая остава е истината, до колкото тя може да бъде разкрита за две години и половина. А истината е това, което наистина дава свобода. :)

Коментари

  1. Здравейте! Бих искала да попитам как се тълкува тази рецепция за родените през този период (с такава натална карта) - дали положително, или отрицателно? Доста деца се родиха през този период, беше бейби бум, моето дете също се роди тогава. При моето дете също така Плутон е в 10 дом, а Сатурн в 8, което според мен е смяна на "къщичките" в пълен смисъл.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! По принцип гледам да не използвам определения като "положително" и "отрицателно". Всяка една натална позиция и аспект в картата си има разрешение, което води до креативен начин на използване на енергията и всеки един аспект, за който такъв начин не е намерен, има тенденцията да създава проблеми, така че дали такава рецепция в натална карта ще е грдивна или не, зависи от вашето дете и до в може би доста по-късна възраст ще се проявят тези планети, някъде в тийнеджърските му години ще оставят отпечатъка си. Възможно е да е по-рано, ако има застъпен Козирог или Скорпион в картата. Това поколение, от което е детето ви, струва ми се ще започне да вади, колкото и да е болезнено за обществото, от обществения строй всичко, което е умряло и всичко, което спира прогреса напред. Когато се изяви добре този аспект, такива деца ще имат точността на хирург (като метафора, не че всички ще стават хирурзи), но ще имат тази възможност в живота си да отрязват точно "болното" и да оставят здравото да продължава да живее. Ако не се използва добре, такива хора може да счетат, че е редно целия обществен строй да рухне, защото в него има нещо гнило. :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия