Сатурн в Стрелец - към нови хоризонти

So this is a new beginning 
so far away, so far away ...

Вчерашната статия беше за миналото. За равносметката и страданието. Дадох си сметка, че сякаш гледам твърде много в миналото, твърде малко в настоящето и в близкото бъдеще. Това не кореспондира с новата енергия, която идва към нас, защото след като изчистихме себе си при Сатурновия престой в Скорпион, е време да оставим болката назад и да продължим живота си чрез покоряването на нови хоризонти.
Положението на Сатурн в Стрелец е до много голяма степен парадоксално - той не се намира в заточение или падение (Рак, Лъв, Овен), следователно астрологически погледнато не се счита за слаб в знака на Стрелец. Този знак, обаче е под естествената опека и управителство на Юпитер - планетата на експанзията, просперитета, положителното мислене и добрият късмет. И тук идва парадоксалността - това са фундаменталните противоположности на функциите на Сатурн, тъй като той е планета на структурата, а
изграждането й изисква време и стоене на едно място. Сатурн, освен това, е известен като този, който донася ограниченията, депресиите и лошото настроение. Възниква въпросът - какво трябва да свършим, когато Сатурн се намира в този знак? Как планетата на границите ще ни преподаде урок за разширението? Как планетата, известна като донасяща негативни мисли ще ни донесе позитивни? Ще последва ли Сатурн амплоато на знака Стрелец и в престоя си там - ще бъде ли добър и щедър с нас? Отговорите на тези въпроси, естествено, не са еднозначни и зависят от начина, по който ще подходите към обстоятелствата. Това, което мога да ви обещая е, че през следващите две години и половина у вас винаги ще гори вечно незагасващият огън на познанието на Прометей, въпросът е дали сте готови да станете Прометей.
Първото предизвикателство, което Сатурн в Стрелец отправя към нас е да се изправим на крака там, където до скоро сме пълзели на колене. В много голяма степен, напрежението, което Сатурн в Скорпион създаде беше причина за мнозина хора да научат до къде се простират границите им, и както казах в предишната статия - да научат какво могат да контролират и какво не могат да контролират. Това означава, че при престоя на Сатурн в Скорпион човечеството по-скоро беше подчинено на влиянието на една по-висша сила и трябваше да смири глава, но когато една личност достатъчно дълго се е подчинявала, и все пак е останала будна и отворена за алтернативите, то тя се е научила и да води. Можем да се чувстваме доста смачкани, доста уморени от пътя, много обезверени. Но именно сега от нас се изисква да проявим за пореден път твърдост, да се изправим на краката си и да покажем на света това, което сме научили при пребиваването на Сатурн в предните знаци. Действието тук в много по-голяма степен е в наши ръце, от колкото при Сатурн в Скорпион и това явление може да бъде както добро, така и лошо в зависимост от начина, по който използваме индивидуалната си воля.
На второ място, трябва да намерим баланса между целесъобразното и приключенското - Погледът към нови хоризонти е част от естествената еволюция на човека. Сатурн активно участва като сигнификатор в изграждането ни като личности, следователно той има отношение към еволюцията ни. В грешка е този, който твърди, че единственият начин да се научат Сатурновите уроци е чрез стоенето на едно място и приемането на ограниченията. Това често се налага, да, но именно престоят в този знак на Сатурн ще ни научи и на един друг подход. Сатурн изгражда около нас "балонче", така да го наречем, което ние за определено време изпълваме със съдържание. Когато балончето ни най-накрая е изпълнено със съдържание, е крайно време ние отново да го разширим, за да имаме повече пространство, което да продължим да изпълваме със съдържание. Да рискуваш - това не означава, че ти стига само приключенският дух на Стрелец, трябва ти твърдост и отговорност към следствията, до които водят действията ти.
На трето място, трябва да затвърдим присъствието си там, където сме завладели нови хоризонти - Действието на Юпитер, както и на неговият знак е разширяващо, но то не е утвърждаващо. С други думи, Юпитер дава материалните средства, но често не диктува начина по който ние ги използваме. Възможно е през периода да получите някакви материални средства, особено предвид факта, че и самият Юпитер в момента окупира знака на Лъв, където се усмихва на всички огнени знаци. Ако не внимавате достатъчно в картинката със Сатурн, възможно е да похарчите материални средства, които са ви нужни за изграждане на нещо по-дълготрайно, за глупости. Това определено е рецептата за проблеми при пребиваването на Сатурн в следващия знак - Козирог. Ако не искаме това да се случи, докато Сатурн е в Стрелец трябва да се научим да извличаме дълготрайната полза от това, което наскоро сме придобили.
Четвърто, в периода е важно изграждането на морален и ценностен апарат (ако още не сте го изградили), който трябва да бъде защитаван не само на думи, а и на дела. По друг начин казано, според мен хората, които имат двойни стандарти ще имат доста сериозни проблеми. Не може да изисквате другите да не правят грешки, а още по-малко, не може да изисквате хората да не правят онези грешки, които допускате и вие. Силно препоръчително е в периода да се опитате да интегрирате у себе си повече толерантност, търпимост, да се опитате да бъдете справедливи и честни към себе си и  другите. Стрелец е знак на божествената истина, която така или иначе, трябва да научите.
Защо това е толкова важно? Защото и Сатурн, и Стрелец като астрологически ахретипи имат тенденцията да даряват "избраниците" си с чувство на морално превъзходство. Когато фиксираният и трудно поколебим Сатурн влезе в знак, който е склонен към преувеличения, включително и мания за величие, това е формула за катастрофа. Досещам се за колоритният образ на Дисни - съдия Клод Фроло, който добре илюстрира проблема, който стои пред нас, когато не интегрираме добре енергията на Сатурн в Стрелец. С изпитото си лице и почти винаги начумерена физиономия (освен ако не е въздал "справедливост" на останалата "паплач"), той е типичният образ на това, което мога да нарека болният Сатурнянец, но неговото убеждение за духовна чистота, правота във вижданията го прави фанатик - и точно този тип фанатизъм може да обземе човек при престоя на Сатурн в Стрелец.
Обучението и образованието са на преден план при транзита на Сатурн - Знакът, в който се намира Сатурн представя сферите на живота, в които сме наградени заради дългогодишните си усилия или ако не сме положили такива - сферите на живота, в които виждаме пропуснатите ползи за усилията, които не сме отдали. Тъй като Стрелец отговаря за висшето образование, то е в период на преоценка, както за хората на индивидуално ниво, така и за държавниците. Освен това, придобиването на нови знания и умения под знака на Стрелец е онова, което може да ни накара да преосмислим жизнената си философия.
В края на краищата, ако трябва да използвам езикът, който използват повечето хора, "периодът  ще е добър", или поне аз така си мисля. Излизаме от монотонността на ежедневието, оставяме назад интроспекцията и се отваряме отново за светът навън - а там е един неспирен празник, 2.5-годишна Коледа, ако имате очите да го погледнете и да го видите. :)

Малко вдъхновение:


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия