Как можем да използваме наталната си карта по няколко различни начина в зависимост от нуждите си?


Често виждам астрологически прогнози или тълкувания на натални карти, които са изключително едностранчиви. Дълго време, докато бях свидетел на това се чудих именно как идеята за астрологията всъщност се съчетава с идеята за свободната воля и защо хората не отдават нужната тежест на свободната воля. Истината, до която достигнах е една - човек идва на тази планета само с потенциала и инструментите си. Как използва този потенциал е вече въпрос на проява на свободната му воля, докато пребивава тук, на Земята. Свободната воля трансформира проявата на наталната карта във физическата матрица, но не трансформира самата нея. Какво имам предвид? Вие идвате на тази планета с определени инструменти, но именно като е в случая с много инструменти, свързани с нашата човешка дейност, те могат да бъдат използвани по няколко начина и са еквивалентно добри за това. Повечето хора не осъзнават тази проста истина.   Житейските проблеми и чувството на ограниченост, малоценност и невъзможност за действие се проявяват в два случая:

Първо, вярата ви, че даден аспект или конфигурация дефинира ТОЧНО какви да бъдете и вие не може да избягате от това - Вие твърдо смятате, че трябва да сте точно конкретен човек. Ограниченото ви мислене не ви дава възможност да видите алтернативите. Ако в наталната ви карта е дала някакъв потенциал, вие виждате само един начин да го използвате.
Второ, когато искате нещо от живота, което изобщо не е съобразено с потенциала ви и с духовния ви път - Най-често такива "нужди" за всъщност втълпени от обществото или от близката среда, но ако добре се замислите, вие ще откриете, че не изпитвате дълбока необходимост от тях. Майка ви и баща ви може да са много добри зъболекари, а вие да не сте - защото мразите професията си - и единственото, за което трябва да се обвинявате е, че сте я избрали, а не че не може да я вършите.

След известно време размишления, стигнах до извода, че за да може човек да се възползва от дадената му свобода, нужно е да заеме позиция по основните психологически дилеми. Какво всъщност представляват те? Това са основни принципи, ръководни начала на живота ни, които са разделени по двойки. На нас ни се струва, че привидно те не се съчетават и че често трябва да се откажем от едното, за да имаме друго. Колебаем се: Дали да покоряваме върхове или да оставим любовта да ни покори? Да вярвам на интуицията си или на фактическите доказателства? Да се променяме ли или да сме постояннни в живота си? (и т.н). Тъй като в наталната ни карта влияние оказват всички планети, то всички изброени конфликти в различна степен са познати на всеки един от нас. Поляризацията в зависимост от рождените фактори, обаче е различна. Различни принципи са основополагащи за различните хора, а други идват на второ място като противоречието между тях не е толкова видимо или не е толкова важно, защото човекът не се касае толкова много в този живот от развитието по тези сфери.
От друга страна, противоположностите са взаимосвързани и идентификацията с една от тях привлича с пълна сила във външната среда другата, което е нежелан вариант, защото, образно казано, води до апокалипсис в живота ни. Има начин, обаче, да се постигне известен баланс, аз ги наричам "начини на компенсация" и в тази статия ще се опитам да разгледам плюсовете и минусите на всяка роля, която решите, че е по-добре да изиграете, както и какво да направите, за да компенсирате противоположността и да се изразявате хармонично. 

Дилемата любов - воля

А/ Ако избера любов: Ако изберете да изиграете ролята на "любовта" по отношение на тази противоположност, вие подсилвате чувствителността си. Ставате мил човек, който се стреми повече към консенсус, а не толкова към конфликт. "Любовта" в тази ос като цяло засилва усещането как "ние сме едно със всички" и усещането за връзка с целия свят. Това е вибрацията, която привлича нови хора в живота ни, тъй като като се идентифицираме с нея, ние ставаме по-достъпни и хората на подсъзнателно ниво усещат, че ги търсим и имаме нужда от тях. Ще имате нужда да оказвате подкрепа и да бъдете подкрепяни, ако изберете този вариант.
Астрологически фактори, които подсилваме като  избираме да се идентифицираме с нея:
- Планети: Луна, Венера, Нептун
- Знаци: Рак, Везни, Риби
- Домове - 4, 7, 12
- Акцент на водни знаци

Ако имате някоя прекрасна конфигурация, която се "върти" около тези астрологически фактори и си мислете, че тя не работи, вероятно трябва да преосмислите отношението си към любовта, за да може тя да покаже потенциала си.
От друга страна, ако представените планети и знаци са много силни в картата ви, възможно е идентификацията ви с тази точка на оста да е твърде силна и да не сте намерили начин на компенсация. Това става причина за изкривени представи и за определени страхове.
Проблеми, които се проявяват при този избор: "Мамини синчета", свръхзависимост от мнението на другите. обвиняване на другите, че не "оценяват" достатъчно, прекалено силно разчитане на околната среда, проблем с дефинирането на границите, рязко навлизане в границите на другите без те да са го желали. Страхове, свръзани с отхвърлянето, самотата и изолирането.

Б/ Ако избера воля: Да изберете да отиграете волята в този конфликт означава, че ще акцентирате на рождения ви потенциал, свързан с амбиция, себеизява, самодостатъчност, независимост и индивидуалност. Когато изберете "воля" вие сте по-свободен в действията си, тъй като сте освободен от нещо, което няма как да стане с "любовта" - мнението на другите. От друга страна, от вас се очаква да понесете основното последствие - а именно да носите по-голямата част от отговорността за действията си и да не разчитате толкова много да се облегнете на някой друг. Хората, които се идентифицират повече с "волята" по дефиниция са по-преми и по-ясни в действията си.
Астрологически фактори, които акцентираме като избираме да се идентифицираме повече с волята:
- Планети - Слънце, Марс, Уран, Юпитер, Сатурн, Плутон
- Знаци: Овен, Лъв, Скорпион, Козирог, Водолей
- Акцентите в ъгловите ни домове (особено първи и десети)
- Акценти върху стихията ОГЪН. 

Кога трябва да преосмисля отношението си за идентифициране повече с волята? Когато се чувствате твръде потиснати от другите по някаква причина. Ако мислите, че по някакъв начин компромисите, които правите с другите се бележат от твърде тежката цена на това, че не реализирате себе си и че хората твърде много "са ви стъпили на главата". Проблеми, които се появяват при този избор: Власт, егоизъм, силно състезателен до момент, в който наранява другите, контролира твърде много, създава твърде големи граници около себе си.

NB: Знакът Водолей може да спада и към двете групи в зависимост от това какви са другите знаци, които са предствени в наталната карта. Ако има, силен Рак и Риби, например, Водолеят ще се насочи повече към "любовта" (нуждата да принадлежи в някаква група, да се свърза с другите), но ако другите елементи в картата са в знаците Овен, Козирог и Лъв, да кажем, тогава Водолейският акцент ще се прояви повече като индивидуалност и революционност. 

В/ Как да балансираме?
- Когато избираме любовта, трябва да намерим отдушник за Слънце, Марс, Уран, Юпитер, Сатурн и Плутон. Нуждата от това е по-силна и належаща, ако планетата е силна в наталната карта - например Слънце в Лъв в 10 дом, а всичко останало в Риби и Рак - такъв човек ще е по-склонен да се идентифицира с любовта, но трябва да намери начин да изрази Слънцето си. Същото важи за другите планети в този конфликт и следващите:

- Слънце - Вдъхновявайте другите да постигнат целите си, подкрепяйте ги, бъдете щедри. Често може да станете много популярни, да се радвате на голямо внимание от другите, приемете го и не се страхувайте да показвате каква е истинската ви същност.
- Марс - С осъзнаването, че за да може да давате на другите, трябва да задоволявате свои, поне някакви базисни нужди, ще интегрирате Марс и той ще работи за вас
- Уран - Занимавайте се с астрология. Правете от време на време някакви изкукуригали неща, които може да са силна изненада са останалите. Позволявайте си да бъдете щури и оригинални ... поне от време на време ... а защо не през цялото време.
- Юпитер - Бъдете като учител на другите по отношение на духовното и нравственото. И тук, както при Слънцето - нужно е да бъдете щедри.
- Сатурн - За да го балансирате, а често виждам във връзки, за да се балансира той сам, ако не сте го направили сами, налага се да носите отговорността за другия. Силен Сатурн, който работи в карта, в която предимно се обслужва любовта, може да води до връзки, в които има голяма възрастова разлика или по някакъв начин партньора има нужда от наставничество и бащина грижа под някаква форма.
- Плутон - За да го балансирате, ще трябва доста да се доверите на Вселената и да се научите, че онова, което ви носи най-голяма радост и най-голяма мъка често е един и същ обект - другия човек. Ще трябва да се примирите с това, както и с факта, че по всяко време приказката може да свърши и вие трябва да продължите живота си и да си останете все толкова любящ и отворен човек.

Когато избираме да доминира волята, трябва да намерим отдушник за планетите, които по принцип изразяват любов: Луна, Венера, Нептун. 
- Луна - Занимавайте се с някакво начинание, което води до публично облагодетелстване. Луната масата хора, така че трябва да е наистина широко публично достъпно. Така няма да губите връзка с чувствата си и нуждата да давате на другите. И тук е възможна популярност (като при Слънцето при избиране на любовта), но човек започва да привлича някакви хора, които не са му толкова близки, имат си някакви проблеми, и този човек, избрал волята, може по някакъв начин да ги реши.
- Венера - Занимавайте се с някаква форма на изкуство, наслаждавайте се на изкуството. Добре е в ежедневието ви да има дейности, които по някакъв начин ви предизвикват да развивате дипломатическите си умения и да налагате волята си без да е нужно да стигате до конфликти.
- Нептун - Колкото и волеви да сте, било то по избор, било то по натура, добре е да не забравяте, че всички сме тръгнали от едно място и имаме общ произход, принадлежим към едно. Добре е да си го напомняте. Поработете над връзката си със Вселената и се научете, че има неща в живота, над които не може да установите господство, но калявате себе си като се научавате да се адаптирате към тях. Изявата с някаква форма изкуство също помага за смекчаване на конфликта.


(Следва продължение .... )Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия