Странно таро

На пазара (естествено, не визирам българския) съществува огромно видово разнообразие от колоди Таро. Отдавна създаването на им се е превърнало в специфичен вид изкуство и индустрия, която има за цел да задоволи хората, търсещи езотеричното познание по този начин. Всеки художник - създател на дадена колода оставя индивидуалния си отпечатък и собствената си интерпретация върху вече изградените ахретипи на Таро. Ние като потребители избираме онези колоди, които най-вече резонират и с нашата вътрешна истина и се съобразяваме със собствените си естетически норми за красиво/грозно.
Дали заради собствената си колоритност като личности, дали за да създадат нещо наистина уникално, понякога създателите на Таро колодите вземат някои много странни решения. Някои от тях може да намерите за абсурдни, други просто изключително забавни, а трети - кой знае, може би, революционни и допринасящи по някакъв начин за развитието на системата на Таро. Тук посочвам само 8 от огромното наличие странности, които съм срещала по някои колоди.


Black cats tarot - Llewellyn
8. Карти с животни, олицетворяващи хора -Ще се изненадате колко много колоди с котки-магьосници, императрици, висши жрици и т.н може да се намерят на пазара. По-рядко обект на олицетворяване стават кучетата и други животни. Възможно ли е да се работи с такива колоди и дали вършат работата като класическите, в които хората изпълняват функциите си? Да, напълно. Мисля, че някои от тях са изключително красиви дори и могат да задоволят и естетическите ни търсения. Black cats tarot е пример за такава колода. На картинката, която съм избрала виждате котешкият отшелник - който всъщност за мен е едно от най-добрите изображения на отшелника, които съм виждала изобщо по каквито и да е било колоди. 


Gummy bear tarot
7. Gummy bear tarot - Както се подразбира от заглавието, в тази колода главни герои са любимите на много хора желирани мечета. Този път, обаче, няма да можем да ги изядем, а трябва да ги оставим да ни приведат в мистериите на живота и да отговорят на въпросите, които си задаваме. Ако имате достатъчно чувство за хумор, или пък наистина много обичате желирани мечета, така създадената колода може да използвате преспокойно, тъй като тя сама по себе си не представялва нищо повече от една по-забавна интерпретация на класическият Райдър-Уейт дек и не добавя към него никаква допълнителна символика. 


Stick figure tarot
6. Stick figure tarot - Отново интерпретация на класическата колода на Райдър-Уейт, тук целта на автора вероятно е била да създаде нещо, което носи известна доза хумор. Съзнателно или не, авторът е постигнал още една цел - а именно създал е възможно най-простите изображения за Таро. За много от нас голямо значение играят комплексните образи и цветовете в картите, но не изключвам факта да има хора, за които най-важни са контурите и простите образи и вероятно те биха я оценили и използвали. За онези като мен, за които и другите неща в картите са важни, обаче, остава само усмивката от иначе забавните изображения.


Millennium Tarot

5. Millennium tarot - Това също е колода, която е двойник на Райдър - Уейт. Лицата на образите в картите са заместени с известни личности от последните 1000 години. Ако искате Таро, в което да имате Ейбрахам Линкълн, Мона Лиза и Винсент ван Гог, току-що го намерихте!  :D
Alchohol tarot
4. Alcohol tarot - Както личи, това е колода, чиято тема е алкохолът, и както се вижда във повечето, ако не и всички изображения на големите аркани - посветена е консумацията на твърде много акохол. Признавам си, че авторите са били изключително креативни при избирането на някои от снимките, с които да илюстрират големите аркани. Въпреки всичко, това е една от малкото колоди, които наистина намирам за практически неизползваеми. Няма да споменавам и наличието на някои карти, които са си и прекалено гнусни - за който не вярва, може да потърси Обесеният от тази колода и да се убеди. 


Animistic Yoga Deck
3. Кръгли колоди таро - Да. Правилно прочетохте. КРЪГЛИ карти таро. Някои от вас да са виждали подобни? Аз не бих и допуснала, докато не попаднах случайно в мрежата на тях. Примерите за подобни колоди са няколко - Animistic Yoga Deck, Circle of life Tarot, Shining angels tarot, както и още няколко други. Кръглите карти всъщност изглеждат наистина много сладко, но ако ще се използват, за мен възникват няколко, мисля основателни въпроса. Първо - дали докато ги бъркаме, няма възможност така да се търкулнат, че да си ги гоним из стаята? И второ, което е още по-възможно - как тълкуваме една карта, ако застане напреки - т.е нито е права, нито е обърната - като права или като обърната? При подобни карти възможността за нещо такова е доста голяма. Infinity Tarot
2. Infinity tarot - Говорейки за форма, не можем да споделим още по-причудливата идея на Lo Scrabeo за карти във формата на символа на безкрайността. Проектът им излезе в ограничени копия през януари 2015, но явно е предизвикал достатъчно интерес, за да направят още копия, които ще излязат през юни 2015 за онези, които са заинтересувани. Дължината на картите е по-голяма от стандартната. Дупките в дизайна са проблематични за някои от картинките, но при други са добре съобразени Изображенията на картите иначе са наистина много красиви. 


Animism Tarot

1. Колоди с допълнителен голям аркан - Щастливата катерица - Идеята за тази допълнителна карта започва като шега. За първи път тя се появява в епизод на анимираният сериал "Семейство Симпсън", където Лиса случайно среща гадателка в гората, която й предсказва бъдещето. Скоро след това тя се появява в първата истинска Таро колода- International icon tarot, която дори и сама по себе си е достатъчно нестандартна. Какво всъщност означава картата? Всеки гадател, сдобил се с една от колодите, в която присъства Щастливата катерица, трябва да реши сам. :)Източник на някои от изображенията и част от информацията: Aecletic

Коментари

 1. Полезна и забавна статия. Последната колода особено напомня за вълшебната катерица Беатрис на един друг телевизионен герой :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. АХахаха, да, бях забравила за този голям образ - ами ето, вече знаем от къде е черпил вдъхновението си :D

   Изтриване
 2. Gummy Bear Tarot ми е личен фаворит! Браво за статията :)

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия