Oracle of Visions - Ciro Marchetti

Oracle of Visions представлява сет от 52 оракулски карти, нарисувани от Ciro Marchetti, един от признатите таланти, които посвещават работата си предимно на рисуването на Таро колоди и други видове карти за гадаене. Зад него стоят известни проекти като Tarot of Dreams, Gilded Tarot и Legacy of the Divine Tarot. Той е автор и на Ленормандска колода за гадаене - Gilded Reverie. Ciro признава, че след направата на три поредни Таро колоди вече би желал да сътвори нещо различно, не толкова обвързано със система и задължителни елементи,  което да позволи напълно свободен полет на въображението му. Именно това ражда идеята за Oracle of Visions. Въпреки това се намират карти, които много напомнят на определени архетипи от Таро и успешно биха могли да бъдат използвани и в Таро колода. 

Това, което отличава оракулите от Тарото е факта, че за разлика от Таро-колодата, оракулите нямат обща система. Всеки един от тях е съставен от различен брой карти по усмотрение на автора им и за тях няма задължителни архетипи, които да присъстват. Свободата в тези системи води както до положителни, така и до отрицателни последствия. Едно от най-положителните неща е, че архетипите варират от оракул до оракул. Освен това, свободата позволява високо ниво на "профилиране" на картите - така има оракули, които се използват за гледане само за минали животи, оракули, специално създадени и разработени за отговор на любовни въпроси и т.н. Така отговорите са по-пълни и изчерпателни. "Заплащаме" си този комфорт често с наличието на много по-малко карти (40+ се счита за много), а и трябва да се примирим с творческите изсилвания и желания на някои автори да слагат посредствени клишета под формата на грозновати надписи, заемащи половината карта, в които би трябвало да намерим дълбок смисъл, но всъщност не намираме, защото такъв няма.

Ciro Marchetti в своя оракул е съчетал най-доброто от системата, създавайки собствени архетипи, но същевременно подхожда семпло, елегантно и функционално. По картите няма никакви имена и писмени послания, което е чудесно - така те позволяват на интуицията да интерпретира свободно изображението без да е обременена от енциклопедични знания за него. Към картите има книжка, естествено, в която са описани примерни значения, и макар да е една добра основа за интерпретирането им, самият автор препоръчва да не я четем, поне не на първо време, но дори и да го направим, в нея са дадени алтернативни интерпретации на изображенията и ние сами можем да решим коя повече резонира с вътрешната ни истина. Така изображението се превръща във фокус, в който може да се срещнат две много различни, но същевременно еднакво правилни гледни точки. 

 Характерен е директния подход при отговорите на въпросите, семпло, без особено много заобиколки. По мои наблюдения, както и според други мнения, на които съм попадала, това е характерно за колодите на Марчети, но не за Таро като цяло - има много други колоди, които дали заради изображенията си, дали заради енергията на авторите си, са много по-"състрадателни" и макар да дават верния отговор, го правят по един много по-деликатен начин.  Тези карти направо поднасят режещата като меч истина през облаците на илюзиите без да има много съображения относно реакцията на питащия, която тази истина може да провокира. Същевременно приканват питащия към разумни, обмислени действия след добре хармонизирани с нуждите намерения. Това превръща гаданието в нещо като беседа с астрологическият Сатурн, странно, но изключително полезно изживяване, особено ако сте свикнали в гаданията ви отговорите да се появяват повече под формата на Нептун (обичайно и често). Интересно е да се отбележи, че заглавното изображение на кутията е картата за Минало/Настояще/Бъдеще - т.е време, а заглавното изображение на книжката към картите - Ограничения - две от нещата, които както знаем, Сатурн управлява в астрологията.

Самите изображения са спиращи дъха, не мога да не отбележа, че след всяка колода която прави, сякаш авторът става все по-добър и по-добър в изкуството си и при тези карти е постигнал значителна реалистичност. Още един голям плюс е, че тези карти са много по-големи от стандартното Таро, което позволява напълно да се насладим на изображенията. Разбъркването им (което е посочвано като отрицателна характеристика при по-големите колоди) лично за мен изобщо не е проблематично.
Препоръчвам този оракул на всеки, който има интерес да гледа с карти, независимо дали е експериментирал преди това с нещо по-различно или не. Трудно мога да си представя човек да не остане очарован от Oracle of Visions.

Тъндър, юли 2015 г. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия