10 Таро колоди, подходящи за начинаещи

Това, за което много се радвам в последно време е, че по някаква причина виждам все повече Таро ентусиасти по нашите географски ширини и дължини. Те показват желанието си да изучат символизма на картите и да прилагат значенията, но често не знаят от къде да започнат - нито като колоди, нито като литература. Най-често препоръката, която получават, където и да попитат е 'да започнат с Райдър-Уейт'. Де да беше толкова просто! Но уви ... не е. Колкото и проста и улеснена колода да е Райдър-Уейт по принцип, често в новобранците виждам отдръпване от нея поради липса на сработка с изображенията. Те просто не ги харесват - може би все покрай мен такива попадат, но е факт. Райдър-Уейт се превръща в необходимост, с която трябва да се работи, за да може човек да се развива и в последствие, да купи колодата, която му харесва. Така беше и при мен, всъщност, оцених качествата на Райдър-Уейт и лесния диалог с нея едва след като преминах през период, в който само чумерех физиономия и единственото, което ми идваше на ум беше "гадноооо". Малката разлика беше, че не се поддадох на правилото "непременно първо трябва да се работи с Райдър-Уейт". Нека следващата публикация да е подарък именно за онези от вас, които не знаят от къде да започнат или са в задънена улица с Райдър-Уейт. В нея представям 10 колоди, които са подходящи са абсолютния начинаещ по моята преценка. Това са Райдър-Уейт "клонинги", които без проблеми може да използват успоредно с книги, където примерните изображения са именно от Райдър-Уейт. Надявам се препоръките ми да ви помогнат ;)
10. Robin Wood Tarot 
Robin Wood те пренася в своя странен свят и оставаш определено там. Следва доста явно традицията на Райдър-Уейт и с някои козметични елементи. Символизмът остава почти същия и е доста лесно забележим за окото на начинаещия. Има някои карти, при които има промени, но в по-голямата част аз бих ги нарекла подобрения. Такъв е случая с картата 'Смърт', където плашещото много хора скелетно изображение на един от четирите конника от Апокалипсиса е заместено от далеч по-малко шокиращата качулата фигура. Символиката на "прераждане" е много по-силно засегната, отколкото при традиционният Уейт поради сравнително голямото пространство, което заема бялата роза, символ на чистотата в задния фон на изображението. За онези, които все пак биха нарекли себе си "християни" не знам до колко мога да препоръчам тази колода наистина, предвид принципно острото и не особено позитивно настроение на създателите им към християнството като концепция, което личи в някои изображения. Тук далеч по-християнския Уейт би могъл да спечели повече точки в очите ви. 


9. Hanson-Roberts Tarot
Това е отново една колода, която почти не се отклонява от традиционния символизъм и сцени, изобразени в Райдър-Уейт. Тя е една от най-широко разпространените и използвани по света както от начинаещи, така и от по-напреднали Таро-ентусиасти. Има запомнящ се стил, в който се долавя нещо детско и невинно, което прави посланията по-меки за гадателя.Хора, които имат резерви към Таро по принцип също биха могли да останат очаровани от тези карти и да се отпуснат малко повече в компанията им. Това, което лично аз считам като значителен недостатък (но е въпрос и на лично предпочитание) е, че това е много малка колода - с размера на карти за игра. По отношение на символиката, не е особено "натрупана" и именно поради това посланията й лесно могат да бъдат възприети и бързо научени и от начинаещия, който не след дълго време, прекарано с тези карти, ще се радва на първите си успешни гадания.


8. Witches Tarot (Ellen Dugan)
  Тази колода се придържа много към класическата символика на Райдър-Уейт , макар в нея да се прокрадва лек "вещерски" нюанс, по-скоро повлиян от Уика. Дори и да не изповядвате Уика и да не считате себе си за вещици, бихте могли да работите с нея без проблеми. Идва в комплект с доста добра книга, в която получавате подробно описание на значенията на картите, инкорпорирания символизъм, няколко подредби, както и информация по отношение на основните въпроси - как да се грижите за картите си и как да гледате с тях. Чудесен стартов пакет за начинаещи е.7. New Mythic Tarot
Колодата е базирана на гръцката митология, но предвид популярността на тези предания, не мисля, че би било проблем за който и да е било да стартира заниманията си с Таро с нея. Поставяме под въпрос до колко новата версия е "подобрена" - сами може да потърсите изображения и да сравните Mythic и New Mythic Tarot. Всеки един цвят от малките аркани разказва по един от най-известните митове  - Дедал и Икар (пентакли); Язон и Аргонавтите (Жезли), Ерос и Психея (чаши) и Орест, синът на Агамемнон (мечове). Книгата към нея е на Лиз Грийн, която по принцип е известна като един от водещите астропсихолози и има много добро разбиране за архетипите - в или извън Таро и поради това считам, че е много интересно и увлекателно четиво - не само за запознаване с картите, а и за запознаване с тези основни митове и разглеждането им от по-дълбока гледна точка.6. Steampunk Tarot
Тази колода ми се струваше доста мрачна и неразбираема, когато разглеждах в Интернет илюстрациите й. Когато я видях на живо, обаче, беше нещо съвсем друго. За времето, в което имах възможността да я разгледам, видях колко ясна и четлива е всъщност. Езикът на който говори изобщо не е сложен. Оставям настрани факта, че изображенията са невероятно красиви. Ако харесвате стиймпънк жанра като цяло, научната фантастика и наличието на механика и смятате, че това е чудесно допълнение към Таро, няма да останете разочаровани от колодата. Тя също върви в сет с книга, за която има доста добри отзиви.5.  Druidcraft  Tarot
За почитателите и онези, които се чувстват свързани друидизма, това определено е чудесна колода, с която биха могли да започнат заниманията си с Таро. Има няколко дребни неща, с които ще трябва да се примирите, обаче. Това са промените в имената на някои от големите аркани. При изучаването им ще трябва да направите в записките си една разделителна черта на един отделен лист и да помислите каква е разликата между изображението и заглавието във вашата колода и принципно приетото изображение и заглавие в повечето други колоди. Има малки промени и в дворцовите карти, където вместо пажове, рицари, кралици и крале имате принцеси, принцове, кралици и крале. Отново според мен това е по-скоро положително за новобранецът, тъй като е много по-лесно да се схване разликата между принцеса и принц като проявление, отколкото между паж и отношението му към другите дворцови карти. Ако ви е срам да гледате на различни хора и да разнасяте на разни места карти, където от време на време може да се появи някой гол човек, също ви препоръчвам да продължите напред със статията и да погледнете другите ми препоръки, тъй като в тази колода се намира известно количество голота. 


4. Morgan - Greer Tarot
Най-хубавото в тази колода? Цялото пространство е оползотворено от изображението и няма някакви рамки, които разсейват окото от него. Определено си признавам, че съм привлечена към стила на тази колода и я смятам за един от най-добрите клонинги на Уейт. Проблемът, който може да се появи е, че начинаещият не е свикнал да вижда нещата в тази "уголемена" перспектива, която изображенията на тази колода предлагат. Голяма част от тях представляват портрети в близък план, но определено не мисля, че символизмът е пострадал заради това художествено решение, всъщност тази нова перспектива много може да ви хареса. Напълно приложими са с книгите, които са илюстрирани с Райдър-Уейт картите и обясняват символизма им.


3. Crystal Visions

За онези от вас, които намират нещо "страшно", твърде "тъмно" в традиционните изображения, за онези, които по някаква причина не могат да работят и интуицията им блокира винаги като видят тази "Кула", или тази "Смърт" или някоя друга, не особено приятна карта, тази колода е за вас. Тя има много нежна енергия, в нея има нещо невинно, почти детско и бонбонено. Минусът й е, че е твърде женска и рядко може да видите мъж в нея, особено в "главната роля" в картата. За малкото мъже вътре са характерни по-скоро женствените черти. Подходяща е за случаи, когато искате да получите отговора по-нежно, не толкова стресиращо и когато търсите загубеното женско в себе си. Би би чудесно решение, ако гледате на някого, който за първи път се сблъсква с Таро и има резерви по отношение на него.

2. Legacy of the Divine
Колкото и да мисля, нямам какво отрицателно да кажа за тази колода. Дълги години е била единствената, която използвам и дори и към момента, има ситуации, в които трудно мога да намеря колода, която да я замести. Все още това е колодата, с която предимно гледам на други хора, особено когато въпросът е свързан със събития, касаещи външната среда. Отговорите, които получавам са винаги точно на място, без особено много допълнителни детайли, а само най-водещото - с характерна категоричност, силно набиващи се на очи - нещо, което мисля, че начинаещият, който не е свикнал с многото измерения, които се достигат чрез Таро, би оценил. Идва в сет с книга, която е много добра като за начало - в нея е включена история, написана от самия създател за измисления свят, от който произхождат "героите" в колодата, много подобна на Атлантида. Значенията на всяка карта са представени от различни автори, като всеки е написал различен в ролята си параграф. Така създателят Ciro Marchetti се е погрижил за представяне на символите в картите, друг таролог - за основната дефиция на значението, трети за ключовите думи и т.н. Поради това получавате многоизмерност и различни гледни точки за значенията на едно място.

1. Llewellyn Classic 

...И все пак, ако имах възможността да избера и да подаря колода на някой напълно начинаещ, мисля, че бих се спряла на тази. Смятам, че специално тези карти създават много по-добра атмосфера и много по-силни интуитивни усещания у гледащия, отколкото класическия Райдър-Уейт. Те са като герои, излезли от приказките, които приканват гледащия да разкаже историята, която вижда в тях. Цветовете, които са използвани, стоят по много естествен начин. Цялостната композиция не създава впечатлението на театралност (като при класическия Райдър-Уейт), а по-скоро впечатлението, че ние се пренасяме в този свят и ставаме свидетели на онова, което се случва в картата. Липсват рамки на изображенията. Повярвайте ми, когато го казвам, това едва ли прави впечатление, когато човек закупи първата си колода, която е с рамки, но определено започва да прави силно впечатление, когато си вземе колода без рамки и после се опита отново да гледа на колода с рамки. Липсата на рамки отваря повече интуицията, помага на разглеждането на изображенията като единна цялост, когато картите се поставят една до друга. Тази колода също идва в сет с книга, написана от Барбара Мур, която е достатъчно информативна за начинаещият, но не съдържа особено много полезна информация за по-напредналият. 

Коментари

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, откъде може да се закупи колодата Llewellyn Classic? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  3. Здрасти! Вариантите са Amazon, Book depository като сайтове или фейсбук групата "Таро, карти, оракули, руни, книги. Поръчай за България". В групата можеш да питаш колко би ти струвало да ги поръчаш и да прецениш кой вариант е по - добър ценово и времево. Успех!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия