Kipperkarten - братята на картите на мадам Ленорман

Трябва да си призная, че до скоро не бях чувала за тази система. Разбрах за нея, когато забелязах, че Ciro Marchetti, един от любимите ми художници, който се занимава с изработка на гадателски карти, има нов проект. Както някои от вас знаят, Ciro си даде почивка за определен период от време (да се надяваме не завинаги!) от направата на Таро карти, тъй като строго изискваният символизъм отнема една част от възможността му за тврочески и свободни решения. Той се пренасочи към създаването на колода Ленорман (Gilded reverie) , Оракулски карти (Oracle of Visions), а сегашният му проект е свързан с картите на Кипър (Fin de Siecle Kipper).
Тази система за гледане на карти възниква в Германия или Австрия през втората половина на XIX век. Подобно на картите на мадам Ленорман, за които се твърди, че са създадени от мадам Ленорман (но се знае, че не са), тук като създадел се сочи Susanne Kipper, която вероятно дори не e реално съществуваща историческа личност. Въпросът кой е истинският създател на тези карти все още остава неизяснен.

Системата Кипър, подобно на Ленорман, се състои от 36 карти. Традиционната колода е с размер на карти за игра и това се дължи факта, че  с тях е възприето да се правят големи подредби (Grand tableau на Ленорман се използва с Kipper без никакви резерви). Това отличава и Кипър от Таро, тъй като с Таро рядко сядаме (да не кажем никога) да правим подредба от 30 или повече карти, камо-ли подредба със всичките 78!
Следващата прилика с Ленорман, е че картите са "пиктограми" - с тях не се гледа по интуитивния начин, който е възприет за Таро, където всеки гадател извлича асоциативно за себе си различни значения, а имат строго закрепени значения, които силно се модифицират при комбинации от околните карти. Това модифициране е всъщност е толкова силно (както и при Ленорман), че богатството на значенията следва от комбинациите, а не толкова от самостоятелната карта така, както е при Таро. Тук също една карта сама по себе си не е достатъчна да даде отговор на зададения въпрос, нужни са поне три.
Характерна особеност на тази система е множеството  хора, които са изобразени на тях. За разлика от Ленорман, където имаме мъж, жена и няколко други карти като Змия, Лисица и т.н, които биха могли да са хора, тук те са доста голямо множество, повече от осем от тях винаги означават човек и нищо друго. 
Това предопределя до известна степен и предназначението на картите - тяхната насоченост е по-скоро навътре, към личният живот, а не толкова навън към публичния, както е при Ленорман. Това би станало ясно на всеки, който отдели време да разгледа традиционната колода, защото лесно се набива на очи колко малко от картите изразяват действие навън, при повечето от тях всичко се развива във или около дома на изобразените фигури.
Друга отлика от традиционните Ленорман е, че при тази колода има две групи карти- в едната от тях попадат т.нар "master cards", а другата, по-многобройната се формира от останалите карти. В master cards , подобно на големите аркани  при Таро (но не съвсем) са заложени главните действащи персонажи и  основните действия, които може да им се случат, а в по-многобройната група са не толкова важните персонажи и по-маловажните случки. Така имаме карта, която означава "печелене на много пари" и тя е от главните, докато друга, попадаща във втората група е свързана с "неочаквано получаване на пари" - количеството тук е по-малко, отколкото при първата и тя е от групата на по-маловажните карти.
Традиционното гледане с Kipper карти, което на практика не е приложимо нито към Таро, нито към Ленорман, е нагледно показано от един от водещите немски гадатели (проверете за линк към видеото в края на статията). При него, след добро размесване на колодата, картите се броят през три. Ако третата карта е от т.нар master cards, я поставяме на масата, а непосредствено под нея поставяме и картата, която при разбъркването е била преди тази главна карта. Продължаваме да броим картите през три и да поставяме главните карти в горната част на подредбата като всяка главна карта сформира своя отделна колонка. Ако непосредствено под главната карта намерим друга главна карта, поставяме под тази, втора главна карта трета карта в същата колонка. Така продължаваме докато не изброим цялата колода. След това я минаваме втори път, броейки отново през три. Този начин на редене предполага, че в самото негово начало нито имаме идея как ще изглежда накрая подредбата, нито колко карти ще излязат. 
В заключение ще споделя това, което прочетох в блогът на Стела (отново ще сложа линк и към него) - Ако сте гледали на Ленорман преди това, бързо ще се справите с тази система и предоставената информация (в блога й бел. прев) ще бъде достатъчна, за да започнете заниманията си. Да започнете изучаването на Кипър без преди това да сте наясно с методите в Ленорман за комбиниране и близост на картите може да ви потикне да опитате да гледате с тях като с традиционно Таро, което означава, че няма да видите предимствата на тази система. 

За който е останал заинтересуван от тази система и не е обезкуражен от липсата на информация на български и на английски, напомням, че основно може да си набави две колоди чрез поръчка от чужбина - Традиционните Кипър и т.нар Mystical Kipper. Колодата на Ciro Marchetti е малко по-скъпа, а доставка й допълнително я оскъпява повече. Все пак съм оптимистично настроена, че с издаването именно на тази колода, немската система ще се популяризира сред по-голямо множество хора и повече информация в Интернет ще е достъпна за нас, почитателите на изкуството да се предсказва бъдещето.

Блогът на Стела - кратки значения и представяне на системата (EN)
Kelly представя историята на системата и основните значения картите (EN)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мечовете в любовните въпроси

Пентаклите в любовни въпроси

Кратък преглед на ... Таро на Търсещия